Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

ZKM najavio sezonu 2015/16: Njemački pisci, autorski projekti i koprodukcije

16.06.2015. Marko VrančićFoto: facebook.com/zekaem

Zagrebačko kazalište mladih na konferenciji za novinare predstavilo je repertoar za nadolazeću sezonu 2015/16 i pritom se osvrnulo na ovu. Program je predstavila ravnateljica Snježana Abramović Milković uz glumicu Kseniju Marinković te redatelja i osnivača Montažstroja Boruta Šeparovića.

Ukratko je prikazan uspješan rad kazališta kojem svjedoči statiska s 11 premijernih naslova, 41 gostovanjem u Hrvatskoj i inozemstvu te 30 gostovanja u ZKM-u. Osim uspješnih premijernih naslova, među kojima se prvenstveno ističke Krležin „Kristofor Kolumbo“ u režiji Rene Medvešeka, ostvaren je i niz domaćih i međunarodnih koprodukcija te niz projekata kao što su CroatianTheatreSubtitled ili projekt inkluzivnog kazališta. ZKM će u novoj sezoni nastaviti intenzivnije u sličnome smjeru koji se očito pokazao uspješnim.

Snježana Abramović Milković istaknula je važnost marketinškog rebrandiranja koje je počelo lansiranjem nove web stranice. U tom je pogledu istaknuta važnost društvenih mreža na kojima je ZKM izrazito aktivan, a ta će se aktivnost dodatno nastaviti i preko ljeto te u novoj sezoni. Kazalište će dodatno ojačati svoju prisutnost i dostupnost u digitalnome svijetu aplikacijom s push obavijestima preko koje će se lako moći doći do potrebnih informacija o predstavama, a koje je najavljena za jesen.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Za sezonu 2015/16 najavljeno je sedam premijernih naslova, a uglavnom je riječ o koprodukcijama. Premijera predstave „Drakula“ Brama Stokera u režiji Andrása Urbána najavljena je za 26. rujna. Riječ je o koprodukciji s Dramom Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Fondazione Teatro Due iz Parme u kojoj glume ZKM-ovci Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Edvin Liverić i Mia Biondić, a mariborska je premijera bila 22. svibnja.

Početkom listopada očekuje nas autorski projekt Zagrebačkog plesnog ansambla i Roberta Olivana, katalonskog koreografa te umjetničkog voditelja ENCLAVE ARTS DEL MOVIMENT. Time se nastavlja suradnja ZPA i ZKM-a iz sezone 2013/14, kada su postavljene predstave „Rekvijem za Z“ i „Anything“.

Igor Vuk Torbica režirat će tekst „Hinkemann“ njemačkog ekspresionističkog dramatičara Ernsta Tollera, a za kraj godine, 30. prosinca, najavljen je još jedan njemački autor na daskama ZKM-a. Janusz Kica režirat će roman „Čarobni brijeg“ velikog Thomasa Manna. Torbici će ovo biti premijerna režija u Hrvatskoj, dok se Kica u ZKM vraća nakon veoma uspješne i nagrađivane predstave “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića. Novu godinu ZKM će započeti predstavom „Živjet ćemo bolje“ autorice Sanje Hrgović u koprodukciji s Hotelom Bulić te u režiji Senke Bulić.

[Drakula] Foto: facebook.com/dramasngmaribor

[Drakula] Foto: facebook.com/dramasngmaribor

U veljači bi, u koprodukciji s Montažstrojem, trebao premijerno biti predstavljen projekt „Crna knjiga“ koji će režirati Borut Šeparović. Crna knjiga je dokument Udruge Franak ispunjen kratkim ispovijestima zaduženih građana, a cilj ovog projekta je analizirati i problematizirati dug. Prema riječima Šeparovića, dug je nešto što prati čovječanstvo od njegovih početaka, a predstava će pokušati istražiti što uvjetuje naše odnose osim ekonomije i kako oni izgledaju kada se promatraju kroz ekonomiju. Montažstroj i ZKM suradnju su započeli ove sezone predstavom “A gdje je revolucija, stoko?”.

U veljači će također premijerno biti izveden autorski projekt radnog naslova „Moje, tvoje, naše“ u koprodukciji ZKM-a s organizacijom SKROZ i HDS-ZAMP. Predstavu će režirati Nora Krstulović koja je ukratko otkrila kako je cilj predstave istražiti je li uopće moguće zaštititi intelektualno vlasništvo u današnje digitalno doba. Abramović Milković je napomenula da nas za kraj sezone očekuje iznenađenje za koje ćemo pravovremeno saznati.

Za kraj valja spomenuti kako ZKM intenzivno nastavlja s međunarodnom suradnjom pa su već dogovorena brojna gostovanja. Valja istaknuti da će u listopadu predstava „#radninaslovantigona“ u režiji Renate Carole Gatica gostovati u argentinskoj Cordobi na Festival International dal Mercosur, „(Pret)posljednja panda ili statika“ Dine Pešuta u režiji Saše Božića sudjelovat će na Međunarodnom kazališnom festivalu Sarajevo (MESS), dok će u studenom „Hamlet“ u režiji Olivera Frljića gostovati na NET festivalu u Moskvi.

(Visited 253 times, 1 visits today)

Komentari