Vizart

Flávia Rodrigues Piątkiewicz za Sketchbook Station: Intuitivni pristup stvaralačkom procesu

Flávia Rodrigues Piątkiewicz
Foto: Antanas Štrimaitis
Vrijeme čitanja: 3 minute

Na svom međunarodnom putovanju Sketchbook Station umjetnička mapa u organizaciji udruge Prizma stigla je i u ruke portugalske umjetnice koja trenutno živi i studira u Poljskoj.

Flávia Rodrigues Piątkiewicz rođena je 1991. godine u Lisabonu. Status prvostupnice stekla je na Akademiji lijepih umjetnosti u Varšavi gdje se specijalizirala za multimediju, a trenutno studira na diplomskom studiju Fakulteta medijskih umjetnosti.

Foto: Flávia Rodrigues Piątkiewicz

Flávia je od djetinjstva uključena u različite vrste umjetničkih izričaja iako su je oduvijek najviše zanimale vizualne umjetnosti. Ljubav prema papiru orijentirala ju je na crtanje i slikanje bojama baziranima na vodi. Sklona eksperimentiranju i istraživanju, Flávia proučava i druge materijale kao i vidove umjetnosti, te se paralelno uz slikanje počinje baviti i fotografijom. Kako bi objedinila svoje mnogobrojne interese istražuje područje kratkih video formi i stop animacije, a trenutno radi na trodimenzionalnim kolažima i kombiniranju tradicionalnih fotografskih tehnika s grafičkim tehnikama.

Foto: Flávia Rodrigues Piątkiewicz

Snažna unutarnja potreba za radom nagnala je umjetnicu da otvorena uma i srca kroz proces stvaranja dopusti stvarima da se jednostavno dogode. Fleksibilnost i razvijanje intuitivnog pristupa omogućili su joj prepuštanje slučajnostima koje se javljaju tijekom stvaralačkog procesa. Sličan princip karakterizira i sadržajni aspekt radova. Djela su najčešće interpretacija percepcije svijeta koji ju okružuje, a vrlo često se transformiraju u slojevite reakcije na događanja oko umjetnice i unutar nje same. Radovi koje Flávia stvara nikada nisu prezentacija nečega izvanjskoga već su sami po sebi cjelovit sadržaj odnosno samodostatna djela. Promatrač ostvaruje interakciju s radom ili sa samim sobom potaknut percepcijom rada. Cilj je nagnati primatelja umjetnosti na akciju jer promjena perspektive svijeta otvara nove mogućnosti djelovanja.

Flávia Rodrigues Piątkiewicz djeluje vođena geslom kako prakticiranjem umjetnosti kontinuirano vježbamo kako vidjeti i kako spoznati. Prezentirajući svoje radove umjetnik uči druge kako da vide stvari koje nikad prije nisu vidjeli, ali su ih možda osjetili. Na taj način umjetnost omogućuje ljudima da prigrle aspekte svemira koji nikad prije nisu bili zamišljeni.

Foto: Flávia Rodrigues Piątkiewicz

Zaintrigirana mogućnostima vizualiziranja apstraktnih ideja Flávia Rodrigues Piątkiewicz napravila je rad za Sketchbook Station umjetničku mapu u kojem je pokušala likovno dočarati pojam “zadržati osjećaj”. Kako izgleda kada vodenim bojama, tušem i markerima oslikate prolazan, eteričan i bestjelesan doživljaj moći ćete vidjeti na završnoj izložbi projekta Sketchbook Station. A prije izložbe vam dajemo na razmišljanje kako biste vi naslikali osjećaj i koji bi to bio osjećaj?

Više o bogatom likovnom stvaralaštvu Flávije Rodrigues Piątkiewicz možete saznati na njezinoj službenojFacebook i Tumblr stranici.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Be social

Komentari