Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Film

Obitelj prije svega (“Trespass Against Us”, A. Smith)

08.07.2017. Adnan BajrovićFoto: facebook.com/TrespassAgainstUs/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Teško je reći koji glumac posljednjih godina za svoje izvedbe u filmovima slabe prolaznosti dobiva više riječi hvale od Michaela Fassbendera. Od svoje nominacije za Oscar iz 2013. godine, Fassbender se pojavljuje u desetak filmova. I premda svojom pojavom kupi pažnju i biva samim vrhuncem pojedinih filmova, ipak to nije uvijek dovoljno.

Poznat po svom radu na televiziji (Doctor Who), Trespass Against Us redateljski je prvijenac engleskog režisera Adama Smitha. S velikim potencijalom, izvrsnom glumačkom postavom, Smith snima krimi dramu o engleskim putujućim čergarima. Međutim, kao i mišljenje jednog od likova o planeti Zemlji, ovaj film donekle ostaje ravan.

Colby Cutler (Brendan Gleeson) otac je i vođa putujuće porodice engleskih čergara. Chad Cutler (Michael Fassbender), njegov sin, nezadovoljan je životom koji vodi porodica. Neprestana izloženost opasnosti razlog je za brigu i čuvanje sigurnost njegove djece. Pljačke i problemi s policijom i zakonom nisu put kojim želi da ide njegov sin Tyson – treća generacija Cutlera. U nastojanju da djeci i porodici osigura bolji život, Chad će se morati zamjeriti svom ocu i njegovim svjetonazorima.

Foto: ghastgormen.tumblr.com/

Izgubljeni pravac ili narativni labirint

Ova relativno emotivna i osobna priča daje nam sliku i uvid u život jedne takve porodice. Život koji vode život je koji su dobili, a dok su ga neki slijepo prigrlili, drugi su ga odbacili. S druge strane, gdje god krenuli nailazi se na nerazumijevanje i otpor. Trespass Against Us nalazi se upravo na tom razmeđu svjetova i žanrova. S jedne strane imamo žestoku borbu za egzistenciju, a s druge melodramatični odnos unutar porodice. Ipak, priča koju Smith iznosi počinje jednom linijom, a završava nekom drugom. Između te dvije točke dešavaju se lomovi, nevolje i peripetije koje kao da odvlače redatelja od prvobitne namjere. Mnogo toga u filmu ostaje nedorečenim, odnosno mnogo toga biva uvedeno u film, da bi se zatim na to potpuno zaboravilo.

Najbolji posao Smith definitivno radi u dijelovima s pljačkom, odnosno u situaciji bijega od policije. U tim scenama film “živi”, a dodatnu energiju daje im i soundtrack Toma Rowlandsa (člana grupe The Chemical Brothers) s kojim je Smith već ranije surađivao. Ova kombinacija bi i izdržala da se Smith donekle ne gubi u narativu. Upravo zbog tog skretanja i vrludanja u iznošenju narativa, napetost koja se gradi, te sam kraj, ostavljaju relativno blijed osjećaj.

Spas je u glumcima

Bez sumnje, aspekt koji čuva film na okupu jesu sami glumci. I to ne samo Michael Fassbender i Brandan Gleeson. Sve pohvale posebno idu mladom Georgieju Smithu koji glumi Chadovog sina Tysona. Gleeson je svoju ulogu odradio maestralno. Colby Cutler snažan je lider i manipulator, uzor, ali i razlog za razdor, čovjek vlastitih svjetonazora i vlastitih pravila. Njegov radikalni stav i odnos prema svijetu u očima je njegova sina Chada razlogom njihove otuđenosti iz stvarnog svijeta. Od Gleesona dobivamo žestok performans kao što smo i navikli od njega. Fassbender, pak, kao i njegov sin Chad stoji kao njegov nasljednik i kao njegova opozicija. On ne želi da njegova porodica vodi i ima život kao što je on imao. On želi bolju budućnost za svoju djecu. Zbog toga je spreman prihvatiti svaki sistem i svaki rizik te prijeći preko mnogo stvari. No, kao što svaki heroj jednom mora pasti, tako i Chad pada, ali ipak neporažen.

Foto: filmbook21.tumblr.com

Trespass Against Us, kada se sve uzme u obzir, solidan je prvijenac. Bez obzira na to što nam donosi ustaljenu priču o odnosu između oca i sina, glave porodice i ostalih članova, zakona i podčinjenih, dobra glumačka izvedba zadržava kurs koji je u mnogočemu besciljan. U moru blockbustera koji nam privlače pažnju svojim blještavilom i veličinom, Trespass Against Us prizeman je film o običnom čovjeku i životu. To ga svakako čini filmom drugačijeg kalibra u ovim vrućim ljetnim danima.

Trespass Against Us moći ćete pogledati u ljetnom programu zagrebačkog Kaptol Boutique Cinema od 3. kolovoza.

(Visited 128 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari