Film

9. izdanje ETNOFILm festivala počinje filmovima o istarskoj kulturi

Foto: ETNOFILm festival press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Deveto izdanje ETNOFILm festivala – u organizaciji Etnografskog muzeja Istre – dosadašnje je načelo natjecateljskog filmskog programa, koje se temelji na odabiru filmova prikupljenih otvorenim natječajem, zamijenilo izravnim pozivom autorima/icama odabranih filmova.

Program kreće Istarskim filmskim danom, 27. travnja. U suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom, četvrtak donosi četiri priče redatelja s lokalnog područja i filmova o istarskim lokalitetima i kulturi. Premijerno će se prikazati Kontraband redateljice Viviane Brkarić, a posjetitelji će imati prilike pogledati i Je letrika ubila štrige? autora Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić, Dragan Hunt – work in progress autorica Eluned Zoe Aiano i Alesandre Tatić te Od Kršana do Peroja Igora Bezinovića. Jutarnja matineja za najmlađe, u kinu Gandusio predstavlja Je letrika ubila štrige?.

Petak i subota rezervirani su za filmski program selektora Bojana Mucka i Lee Vene. Selekcijom su se trudili okupiti specifičan presjek filmova iz čijih je pristupa zanimljivo iščitavati aktualna etnografska kretanja, sa sklonošću ka žanrovskoj hibridnosti i eksperimentu, etici reprezentacije više no estetici.

Temu antropološkog turizma predstavit će kroz filmove Turizam! Tonćija Gaćine te Highway Rest Stop Isabelle Ingold, u petak, 28. travnja. Nastavak programa drugog dana donosi rumunjski And-Ek Ghes… i grčko-nizozemski Good People, filmove koji problematiziraju aktualna pitanja migranata i izbjeglištva.

U subotu će se posjetitelji imati prilike upoznati s dvoje hrvatskih umjetnika, Anom Hušman i Igorom Grubićem. Autoričin film Skoro ništa osluškuje odnose prirode i kulture, dok Grubićev nagrađivani Spomenik nastaje kao opservacija odnosa antifašističkih spomenika i prirode. Mlada slovenska redateljica Ana Trebše, posljednja će se predstaviti u sklopu teme antropološkog turizma. Njezin Dolce vita bilježi život mladog para na otoku Kaprije.

U kasnim poslijepodnevnim satima autori će svoje izazove i probleme pri reprezentaciji drugog iznijeti na Okruglom stolu, nakon kojeg posjetitelji mogu pogledati posljednji film službenog programa A inceput ploaia Michelea Lancionea. Film je rezultat dvogodišnjeg aktivističkog angažmana u protestu deložiranih Roma u Bukureštu. Subota je, osim filmskog programa, rezervirana za jednodnevnu radionicu Nezavisnog filmskog stvaralaštva Vanje Miljak. Radionica kreće u 10 sati, a prijava je besplatna. Organizirana je u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom. Večer donosi otvaranje izložbe Grad od čelika Matije Debeljuha, čime ETNOFILm i udruga FARO11 nastavljaju ciklus Nevjerni Toma u Galeriji sv. Toma. Festival zatvara slovenski DJ Ichisan u La Conchi, ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Be social

Komentari