Film

9. VAFI i RAFI po prvi puta u Varaždinu i Rijeci

Foto: facebook.com/VAFIandRAFI
Vrijeme čitanja: 2 minute

Deveti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, po prvi će puta imati dva grada domaćina. Rijeka, gdje će Festival biti održan od 28. do 30. svibnja u Art-kinu, te Varaždin koji će ponovno postati centar dječje animacije – od 31. svibnja do 3. lipnja. Tijekom Festivala bit će prikazao 188 animiranih filmova i to u čak 14 službenih projekcija.

Animatori iz cijelog svijeta prijavili su se za konkurenciju u dvije sekcije – VAFI, u koju spadaju filmovi nastali OD djece i mladih (do 18 godina) i RAFI, u koju spadaju filmovi ZA djecu i mlade do 18 godina, a koji su snimili odrasli, odnosno profesionalci.

Osim službenih i ostalih filmskih projekcija Festival donosi besplatne radionice animiranog filma. U Rijeci u Art-kinu će tako srednjoškolcima i studentima radionicu održati animator iz Italije Vincenzo Gioanola, te gosti iz OTTOmani laboratorija, također iz Italije. U Varaždinu će radionicu stop animacije za djecu također održati gosti OTTOmani laboratrija, dok će s mladima crtani film raditi Danilo Dabić i Ivana Popović iz Srbije.

Žiri za RAFI sekciju bit će 12 djece i mladih iz Rijeke, dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih u sastavu Andrea Martignoni, animator iz Italije, Igor Prassel, direktor Animateke iz Slovenije, te Ana Hušman, docentica je na odsjeku za animirani film i nove medije, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Kako su današnja djeca – djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture. Festival tako potiče razvoj filmskog stvaralaštva, te pruža priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih.  Važno je da se široj mladoj publici kvalitetno približe izražajna sredstva animacije kao umjetničke forme koja osim što zabavlja, ima i funkciju poticanja na promišljanje, širenje ideja, kritičkog pristupa svijetu u kojem živimo.

Organizatori festivala su Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Art-kino iz Rijeke, dok su suorganizatori POU Varaždin i kino GAJ, te ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin.

Sudjelovanje na radionicama, kao i svi ostali sadržaji za publiku na Festivalu su besplatni. Više informacija o Festivalu moguće je pronaći na web stranici: www.vafi.hr i www.art-kino.org.

Be social

Komentari