Film

Filmski vremeplov – Anna Karina: Zaštitno lice francuskog novog vala slavi 78. rođendan

anna karina
Foto: lafilledepaille.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Na današnji dan prije 78 godina rodila se jedna od najvećih ikona europskog filma, talentirana glumica i bivša supruga redatelja Jean-Luca Godarda, Anna Karina. Iako ju vežemo uz francusku kinematografiju, ona je zapravo skandinavskog podrijetla – rodila se 22. rujna 1940. u Solbjergu, predgrađu danskog grada Aarhusa, pod imenom Hanne Karin Bayer.

Autostopom do Pariza

Rane godine života nisu joj bile ispunjene srećom. Otac ju je napustio kad je bila dijete, a majka ju je ubrzo dala udomiti. Za svoje djetinjstvo Anna sama kaže da je to bilo razdoblje kada joj je „očajno nedostajala ljubav“. Ipak, već je tada krenula u umjetničke vode nastupajući u cabaretu. Sa 17 godina i s deset tisuća franaka u džepu, potpuno sama, autostopirala je do Pariza (!) gdje je jedno vrijeme živjela na ulici, a francuski učila gledajući filmove u kinima.

Ali ubrzo lijepa i karizmatična Anna započinje svoj uspon do slave. Jednog dana dok je sjedila u kafiću Les Deux Magots prišla joj je zaposlenica reklamne agencije i zamolila ju da pozira kao model za nekoliko fotografija. Anna je tako počela uspješno raditi kao fotomodel za Coca-Colu, Pepsodent, Pierrea Cardina itd. Njene su fotografije objavljene i u prestižnom modnom časopisu Elle.

Tijekom tih godina upoznala je i čuvenu modnu dizajnericu Coco Chanel koja joj je predložila da svoje izvorno ime promijeni u mnogo zvučnije – Anna Karina.

Foto: roseydoux.tumblr.com
Godardova muza

Jean-Luc Godard, tada novinar časopisa Cahiers du cinéma, prvi je put spazio Annu u reklami za sapun Palmolive. Ona je imala sedamnaestak godina, a on je bio deset godina stariji od nje. Privukla ga je na prvi pogled, i to toliko da je svima govorio da će upravo ona biti glavna uloga u njegovim budućim filmovima.

Ponudio ju je manju ulogu u svom debiju Do posljednjeg daha, ali ju je ona odbila kad je čula da ima scena za koje bi se morala razodjenuti. Godard ju je upitao kako je onda snimala reklamu u kadi za Palmolive, ali ona je elegantno odgovorila da je „nosila kupaći kostim i da joj je voda bila do grla, a da je gola bila samo u njegovoj glavi“.

Godard nije odustao i iduće joj je godine (1960.) ponudio ulogu u Malom vojniku koju je prihvatila – nakon što joj je majka morala potpisati ugovor za snimanje s obzirom da je Anna imala tek dvadeset godina. Iste godine glumi plesačicu Angelu u Žena je žena i osvaja nagradu za najbolju glumicu na Berlin Film Festivalu.

Iako je ostvarila uloge i u filmovima drugih redatelja, kao što su Visconti i Ravette, ostala je najbolje upamćena po suradnji s Godardom.  Živjeti svoj život (1962), Neobična banda (1964), Alphaville (1965) i Ludi Pierrot (1965) još su neki od filmova pod njegovom redateljskom palicom u kojima je publiku osvojila svojim glumačkim talentom i jedinstvenom ljepotom.

Foto: lothegalaxye.tumblr.com
Turbulentni privatni život

Godard i Anna vjenčali su se 1963., brzo nakon što je svijetu prikazan Mali vojnik. Na prvi pogled bili su prekrasan par, uvijek dotjerani i mondeni, ali u stvarnosti njihov odnos nije bio tako bajan. Brak im je bio obilježen svađama, a Anna je rekla da ju je često zapostavljao. „Nisam mogla razumjeti njegovo ponašanje“, kaže te nastavlja: „Rekao bi da samo ide kupiti cigarete i vratio bi se kući nakon tri tjedna.“

Anna je doživjela težak udarac kada je izgubila dijete začeto prije nego što su stupili u brak. Pokušala je počiniti samoubojstvo i zbog toga je neko vrijeme provela u mentalnoj bolnici. „Jean-Luc me jednog dana posjetio i jednostavno mi poručio da idućeg dana počinjem snimanje Neobične bande. Taj mi je film vjerojatno spasio život“, govori Anna o svojem kriznom razdoblju.

Najpoznatiji par nouvelle vaguea raskrstio je puteve 1967. Nisu bili u kontaktu dvadeset godina. „On živi u Švicarskoj i ne otvara vrata svoje kuće“, objašnjava glumica. Bez obzira na sve, kaže da voli kad ju zovu njegovom muzom.

Anna je kasnije počela kratku aferu s velikim francuskim pjevačem Sergeom Gainsbourgom. Nakon te romanse zaputila se u Hollywood, ali ubrzo se vratila u Pariz i nastavila suradnju s novim redateljima. Svestrana glumica okušala se i  u režiji te pjevačkoj karijeri, a napisala je  četiri romana.

Foto: YouTube screenshot
Uzor brojnim Francuskinjama

Anna se i dandanas smatra jednom od najljepših glumica u povijesti na filmskom platnu. Bila je uzor mnogim ženama, pogotovo zbog svog jednostavnog, a elegantnog stila odijevanja. Zahvaljujući svom lijepom i ekspresivnom licu djelovala je poput idealne djevojke za nijemi film.

U Godardovim je filmovima tumačila senzibilne i ljupke mlade žene, uvijek optimistične i šarmantne, pogotovo u dijalozima sa svojim ljubavnim partnerima. Od naivne prostitutke Nane koja tragično završava u Živjeti svoj život do vedre Marianne koja putuje s ljubavnikom po Mediteranu u Ludom Pierrotu, svaka je Annina uloga bila originalno i fantastično ostvarenje.

Njen su zaštitni znak bile ravne šiške, tamna kosa i velike emocionalne oči. U modu je uvela brojne odjevne predmete koje je nosila: šeširi, prugaste majice, duge suknje i jednostavne cipelice s petom. Žene je osvojio i njen stil šminkanja, primjerice izražajno plavo sjenilo, velike trepavice i nježni eyeliner kojim je istaknula oči u filmu Žena je žena. Iznenadila je svojom skromnošću u jednom intervjuu iz šezdesetih u kojem je izjavila da se ne smatra privlačnom i da su joj u rodnoj Danskoj često govorili da je ružna.

Legendarna danska glumica danas je sretna u petom braku. Još uvijek se pojavljuje na velikim događajima kao što su Cannes Film Festival, odjevena i našminkana u svom prepoznatljivom stilu. Profinjena, otmjena, inteligentna, Anna i u svoj zreloj dobi od 78 godina živi kao uzor mnogim ženama i predstavlja ugledno ime na filmskoj sceni. Sretan joj rođendan!

Be social

Komentari