Film

Antoneta Alamat Kusijanović prva Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation

Antoneta Alamat Kusijanović
Foto: facebook.com/sarajevofilmfestival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Antoneta Alamat Kusijanović redateljica je nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo i na rezidenciji Cinéfondation kroz nekoliko će mjeseci razvijati svoj prvi dugometražni igrani film Murina. Producentica filma je Zdenka Gold, a glavnu ulogu nosi Gracija Filipović. Riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja nastavlja na onu filma U Plavetnilo i odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku.

Na rezidenciji Cinéfondation svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Ove se godine rezidencija održava u Parizu, a traje četiri i pol mjeseca.

“Cinéfondation je program idealan za fazu u kojoj se nalazi naš projekt. Pripremamo zadnje verzije scenarija pred snimanje. Odličan je osjećaj biti u centru Pariza s ljudima koji dolaze iz različitih zemalja svijeta i na istom su putu kao i ja. Tim iza ove rezidencije cijele godine ‘scouta’ mlade redatelje koji pripremaju svoj prvi i drugi dugometražni film, a tijekom četiri mjeseca u Parizu otvaraju nam nevjerojatne prilike.”

“Tako nas povezuju s producentima, posjećujemo vodeće europske festivale gdje prezentiramo naše projekte i, meni najdraži dio, vode nas u privatne posjete muzejima. Ovo je rezidencija koja svakako stavlja projekt na radar, a redateljima daje potpunu logističku i emotivnu podršku u pripremi svog prvijenca”, izjavila je Antoneta Alamat Kusijanović.

Uz nju na rezidenciji sudjeluje još petero mladih redateljica i redatelja iz Libanona (Mounia Akl), Izraela (Sharon Angelhart), Kolumbije (Juan Sebastian Mesa), Rumunjske (Teodora Ana Mihai) i Kambođe (Kavich Neang). Inače, na istoj je rezidenciji prije tri godine s projektom Saulov sin, koji je tada bio u razvoju, sudjelovao i mađarski redatelj László Nemes koji je upravo za taj film prošle godine nagrađen ‘Oscarom’ u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Zajedno sa scenaristicom Christinom Lazaridi trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu Murina u čijem je središtu hrvatska obitelj koja lutajući otokom otkriva skriveno nasilje koje postoji među roditeljima, ljubavnicima i njihovom djecom. Antoneta Alamat Kusijanović magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Be social

Komentari