Film

Počinje ArteKino, besplatni online festival europskog filma

artekino
foto: ArteKino press
Vrijeme čitanja: 3 minute

U suradnji francusko-njemačke televizijske mreže ARTE i mrežne platforme za nezavisne filmove Festival Scope drugu godinu zaredom održava se online ArteKino Festival. Drugo izdanje nudi deset novih dugometražnih europskih filmova, odabranih s najprestižnijih filmskih festivala, čije je prikazivanje sada moguće na četirima jezicima u četrdeset pet država. Ovogodišnja očekivanja procjenjuju pedeset tisuća online gledatelja diljem Europe. I vi možete postati jedan od njih!

Ove se godine ArteKino festival održava od 1. do 17. prosinca. Na velikim ekranima filmovi će se prikazivati u sedamnaest kinodvorana u Francuskoj i odabranim europskim zemljama, a preko malih, računalnih ekrana priliku za gledanje iz svojih domova imat će tisuće Europljana. Svi će gledatelji, bilo ispred malih bilo ispred velikih ekrana, oformiti žiri za Nagradu publike. Ova nagrada, vrijedna trideset tisuća eura, bit će podijeljena između redatelja, producenta i međunarodnog prodajnog agenta kako bi se pomoglo daljnjoj promociji nagrađenog filma.

Besplatan pristup najnovijem arthouse filmu kod kuće

ArteKino festival nastao je iz želje ARTE mreže da podupre moderni europski arthouse film, dajući mu veću vidljivost i širu distribuciju na originalan način. Prema riječima umjetničkog voditelja Oliviera Pèrea, inovativan je to događaj namijenjen svim ljubiteljima filmova u Europi koji žele otkriti selekciju najoriginalnijih i najstimulativnijih europskih produkcija u proteklim mjesecima. Prošle je godine ArteKino Festival osmišljen kao posve besplatan digitalni događaj. Uz pomoć Festival Scope platforme razvijena je posvećena stanica koja dozvoljava publici iz više od 40 europskih zemalja gledanje deset odabranih filmova s titlovima na francuskom, njemačkom, engleskom ili španjolskom.

Osnovni je cilj ArteKino Festivala osigurati široku publiku s mrežnim pristupom nezavisnim, dugometražnim filmovima kojima je obično teško probiti se u europske kino dvorane, unatoč priznanjima kritike i nagradama na prestižnim internacionalnim festivalima. Ovogodišnji je festival odabrao deset filmova koji predstavljaju eklektičan i izazovan izbor moderne europske produkcije. Uz posljednje uratke renomiranih redatelja, selekcija uključuje debitantske filmove mladih redatelja koji dokazuju talent i kreativnost novih generacija iz država poput Rumunjske, Grčke i Poljske.

Kako se priključiti ArteKino Festivalu preko Zihera?

Ništa lakše! ArteKino je za naš portal otvorio stranicu za prijavu za ulaznice na kojoj naši čitatelji mogu ostvariti kartu za gledanje svih filmova u selekciji koji su dostupni u Hrvatskoj (njih osam). Sve što trebate jest kliknuti ovdje i ispuniti osnovne podatke prije ponedjeljka, 4. prosinca. Svi koji su osvojili karte bit će obaviješteni elektroničkom poštom u srijedu, 6. prosinca. Filmovi su na raspolaganju za gledanje do 17. prosinca.

Od ArteKino Festivala do Berlinskog filmskog festivala

Kao da ponuda besplatnog filmskog festivala u udobnosti vlastitog naslonjača nije dovoljna, ArteKino gledatelje nagrađuje i to ni više ni manje nego plaćenim odlaskom na vikend posjet Berlinskom filmskom festivalu. U nagradu je uključena akreditacija za festival, prijevoz i smještaj, a sve što trebate učiniti jest gledati filmove na artekinofestival.com i glasati za Nagradu publike. Svaki vas glas uvrštava u izbor, a što više filmova pogledate i ocijenite, veće su šanse da osvojite put u Berlin!

Foto: ArteKino press // Last Family
Što možete pogledati?

Chevalier – Athina Rachel Tsangari (2015, Grčka)
BFI London IFF (Nagrada za najbolji film), Sarajevo IFF (Nagrada za najbolji film), Cartagena FF (Nagrada za najbolji film), Thessaloniki FF (Nagrada publike)

Colo – Teresa Villaverde (2017, Portugal/Francuska)
Bildrausch Filmfest Basel (Nagrada za najbolji film)

Godless  – Ralitza Petrova (2016, Bugarska/Francuska)
Locarno Festival (Nagrada za najbolji film, Nagrada za najbolju glumicu), Sarajevo IFF (Posebna nagrada žirija), CPH PIX (Nagrada za najbolji film), Reykjavik IFF (Nagrada za najbolji film)

The Giant  – Johannes Nyholm (2016, Švedska/Danska)
San Sebastian IFF (Posebna nagrada žirija), Reykjavik IFF (Posebno priznanje), Warsaw IFF (Nagrada Free Spirit)

The Last Family – Jan P. Matuszyński (2016, Poljska)
Cameraimage (Nagrada za najbolji film), Locarno Festival (Nagrada za najboljeg glumca), Molodist IFF (Nagrada za najbolji film), Sofia IFF (Nagrada za poseban pokušaj), Reykjavik IFF (Nagrada za najbolji film)

Frost – Sharunas Bartas (2017, Litva/Francuska/Ukrajina/Poljska)

Sunbeat – Clara and Laura Laperrousaz (2017, Francuska)

Living and other fictions – Jo Sol (2016, Španjolska)
Queer Lisbon (Nagrada žirija), Toulouse Cinespaña (Violette d’Or)

Bright Nights  – Thomas Arslan (2017, Njemačka)*
Berlin IFF (Srebrni medvjed za najboljeg glumca)

Scarred Hearts – Radu Jude (2016, Rumunjska/Njemačka)*
Locarno Festival (Posebna nagrada žirija), Hamburg FF (Nagrada producentu), Haifa FF (Posebno priznanje),

*Brigh Nights i Scarred Hearts nisu dostupni u Hrvatskoj.

 

Be social

Komentari