Knjige

Asja Bakić u deset Novih glasova Europe 2017.

Foto: Facebook.com/europeanshortstory
Vrijeme čitanja: 2 minute

Pjesnikinja Asja Bakić uvrštena je među deset Novih glasova Europe za 2017. godinu. Imena deset Novih glasova Europe objavljena su na ovogodišnjem Londonskom sajmu knjiga kao dio inovativnog projekta Literary Europe Live koji provodi književna platforma Literature Across Frontiers.

Projekt Literary Europe Live okuplja partnere iz područja književnosti iz 15 europskih zemalja, a sjedište mu je na institutu Mercator pri Sveučilištu Aberystwyth.

Deset Novih glasova Europe za 2017. su romanopisci, pjesnikinje, dramaturzi i prevoditeljice – Andrei Dósa iz Rumunjske, Arvis Viglus iz  Latvije, Bronka Nowicka iz Poljske, Charlotte van den Broeck iz Belgije, Llŷr Gwyn Lewis iz Walesa, Manuel Astur iz Španjolske, Nathalie Ronvaux iz Rumunjske, Sophie Divry iz Francuske i Steinunn G. Helgadóttir s Islanda. Trenutno u drugoj godini provedbe, projekt Novi glasovi Europe pružio je globalnu platformu kvalitetnim književnim imenima koja su van granica svojih zemalja bila slabije poznata.

„Naših prvih deset Novih glasova Europe odabrali smo u travnju prošle godine. Otad su imali priliku predstaviti svoj rad na raznim književnim festivalima diljem Europe i van nje, njihova su djela prevedena na više jezika, a neki od njih osigurali su ugovore za prijevode svojih knjiga. Sigurno je kako su ove spisateljice i pisci postali poznatiji na međunarodnoj književnoj sceni i od ovih su susreta imali kreativne i profesionalne koristi. Radujemo se radu s našim novoodabranim  piscima i spisateljicama i predstavljanju njihovog rada široj publici.“, napominje direktorica platforme Alexandra Büchler.

Prošle godine među deset Novih glasova našao se hrvatski književnik Zoran Pilić, a ove godine u izbor je ušla Asja Bakić, pjesnikinja, prozaistica, prevoditeljica i urednica feminističkog portala Muf, koja je porijeklom iz BiH, a već godinama živi i radi u Zagrebu.

Objavila je zbirku pjesama Može i kaktus, samo neka bode (2009), koja je nominirana za nagradu Kiklop kao najbolje debitantsko djelo. Njezina druga knjiga, zbirka kratkih priča Mars (2015) ušla je u uži izbor za nagradu Edo Budiša za mlade autore/ice. Njezine pjesme i kratke priče prevedene su na engleski, poljski, češki, makedonski, slovenski, rumunjski i švedski.

Nakon predstavljanja na Londonskom sajmu knjiga, prvi nastup deset Novih glasova Europe za 2017. godinu bit će na književnom festivalu Kosmopolis koji se od 22. do 26. ožujka u Centru za suvremenu kulturu u Barceloni. U sklopu festivalskog programa spisateljice i pisci održat će javna čitanja, susrest će se s lokalnim izdavačima, agentima i organizatorima književnih događanja te će dobiti profesionalne savjete kako da razviju međunarodnu književnu karijeru.

Literature Across Frontiers je europska platforma za književnu razmjenu, prijevode i rasprave o javnim politikama koje određuju polje književnosti. Osnovana je 2001. pri  Mercator institutu za medije, jezik i kulturu Sveučilišta Aberystwyth u Walesu u Velikoj Britaniji. Platformu financijski podržavaju program Europske unije  Kreativna Europa i ostala tijela.  Izbor Novih glasova Europe dio je projekta Literary Europe Live koji okuplja šesnaest književnih festivala i institucija diljem Europe s ciljem jačanja i ohrabrivanja programa koji odražavaju bogatstvo i raznolikost europskog književnog krajolika.

 

Be social

Komentari