Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Bacači Sjenki voze obrazovni filmski paralel slalom: u Prelogu, Sinju i Zagrebu od 28. kolovoza

18.08.2017. Ziher.hrFoto: Bacači Sjenki press
Vrijeme čitanja: 5 minute

Bacači Sjenki u suradnji s partnerima u Sinju, Prelogu i Zagrebu od 28. kolovoza do 01. rujna organiziraju Frooom! – cjelodnevne (od 8 do 16 sati) odgojno-obrazovne radionice filmskog, medijskog i informatičkog opismenjavanja za djecu od 8 do 13 godina.

Od 2012. godine, kada je osnovan u Zagrebu, obrazovni program Frooom! proširio se u 6 hrvatskih županija i 8 gradova: Prelog, Sinj, Koprivnica, Rijeka, Split, Pakrac i Zagreb, a jedno se vrijeme odvijao u Opatiji. Kao vrijednog, inovativnog i potrebnog prepoznali su ga brojni roditelji i djeca, novinari, te medijski i filmski djelatnici, ali i mnogi donatori, sponzori, partneri i lokalne samouprave.

Namijenjen je prvenstveno djeci osnovnoškolske dobi do 13 godina (za majstorske radionice i do 16 godina) s izraženim afinitetom prema medijskim i filmskim umjetnostima i stvaralaštvu, ali uspješno potiče generalno stvaralaštvo djece kroz razrađenu metodologiju, te daje polaznicima bogat zbir društvenih vještina koje uspješno integriraju u svoje ostale školske ili izvanškolske aktivnosti. Frooom! je integrativan odgojno-obrazovni program jer prepoznaje univerzalnu humanističku potrebu današnje djece za stjecanjem mnogih znanja i vještina te integriranje jedne u drugu.

Program također kao polazište uzima činjenicu da su polaznici danas „digitalno pismeni po rođenju“ iako uglavnom ne razumiju ni riječ digitalno ni pismeno te ih stoga treba sustavno i odgovorno opismenjavati primjereno njihovom dobu. Stoga je Frooom! u jednom svom dijelu i program informacijskog opismenjavanja te često djeci daje lateralan uvid u povijest filma i filmske tehnike dok ih digitalno osvještava i upoznaje s računalnim programima za obradu slike, zvuka ili stop animacije.

Frooom!

Foto: Bacači Sjenki press

Frooom! majeutički obučava djecu da prepoznaju namjeru, svrhu, cilj i vrijednost pojedinog filmskog djela, čime stječu znanja za prepoznavanje i onih filmskih i medijskih sadržaja koji im nisu primjereni ili ih na neki drugi način ugrožavaju. Integrativnost i inovacija ovog programa je i u sustavnom upućivanju polaznika na mogućnost primjene znanja Frooom!-a u školi i ostalim izvanškolskim aktivnostima, kao i što istovremeno u provođenje programa uključuje i članove njihove šire i uže obitelji. Roditelji su prije početka provođenja programa upoznati s našim cijelim odgojno-obrazovnim procesom i stoga se često uključuju u rad radionica, ali i u domaće zadatke svoje djece nakon cjelodnevne radionice; roditelji i članovi obitelji polaznika tako postaju protagonisti, glumci, snimatelji, koproducenti, koscenaristi i asistenti prvih kratkih filmskih ostvarenja svoje djece.

Kroz 3 razine odgojno-obrazovnog programa (početnu, naprednu i majstorsku) upoznaje djecu prvenstveno s njima samima, njihovim stvaralačkim i ljudskim potencijalima, a kroz zabavu i igru s filmskom poviješću, nastankom i razvojem filmskih tehnika i postupaka te svakodnevno s više antologijskih ili najnovijih filmskih i medijskih ostvarenja: kratkih, srednjemetražnih i dugih igranih, dokumentarnih, animiranih, namjenskih i eksperimentalnih filmova.

Djeca u Frooom!-u ulaze u velike camere obscure, grade i proučavaju zoetrope, slikolovke i praksinoskope, otkrivaju Muybridgov-e eksperimente, manirističke slike iluzije, nastanak i nestanak filmske vrpce, razvoj kamera i načina obrade filma, ali se i igraju s perceptivnim računalnim igrama, analognim filmom, te stvaraju razna novomedijska djela putem jednostavnih programa digitalne animacije, ali i složenim programima za 3D mapping i 3D modeliranje.

Frooom!

Foto: Bacači Sjenki press

Svakog dana djeca gledaju barem po jedan filmski ili medijski sadržaj koji zajednički nakon projekcije analiziraju kroz moderiranu diskusiju. Dva puta tjedno u gradskim kinima Sinj i Prelog su i besplatne javne matineje i za građanstvo u 11 sati – utorkom i četvrtkom.

Ove radionice u Sinju i Prelogu nastavak su prošlogodišnjih tako da se sastoji od početne (za do 16 novih polaznika) i napredne (polaznici od prošle godine) razine. U Zagrebu, u kojem se Frooom! ove godine održao već 5 puta, osim početnih i naprednih radionica polaznici imaju prilike pohađati i dvije izuzetne majstorske radionice: onu montaže i filmske dramaturgije koju vodi Lea Mileta te onu o čarima i strastima dokumentarnog filma koju vodi nagrađivana filmska autorica Ines Pletikos. Očekujemo na radionicama u Zagrebu i jubilarnog ovogodišnjeg 300-tog polaznika ili polaznicu!

U Sinju glavno mjesto radnje frooomovske priče je Kulturno umjetničko središte u ulici Put Petrovca 12 u zgradi koja na tom istom mjestu stoji, pod imenom “Kvartir” ili “konjička vojarna”, od davne 1760. godine. Legenda kaže da je upravo tamo gdje je ulaz u KUS i sada Frooom!, davne 1784. godine pao s konja Paulus Aemilius Canalis, mletački namjesnik u Sinju, jer se kobila uplašila pucnja iz obližnjeg dvorišta.

U Prelogu više udruga i institucija se udružilo u lokalnu mrežu da bi ponovno osmislili i proveli zajedno s Bacačima sjenki ovaj inovativni program, a u Zagrebu mjesto frooomovske napetice je osnovna škola Dr. Ivan Merz zahvaljujući revnom ravnatelju Zvonku Piljeku i njegovim kolegama s kojima Bacači surađuju još od davne 2009. godine. Legende kruže tom zgradom, a koja tamo stoji na istom mjestu od 1901., da je njezin najdugovječniji ravnatelj slavni slikar i pilot Viktor Goričan često dolazio u letačkom odijelu na posao kao da je upravo sad sletio avionom negdje iza ugla.

Frooom!

Foto: Bacači Sjenki press

U Sinju, s polaznicima družit će se Boris Bakal (redatelj, glumac i javni povjesničar), Bojana Burnać (dokumentaristica, snimateljica i roniteljica na dah), Nada Kovačević (glumica i dramski pedagog), Magdalena Ptiček (mlada medijska umjetnica, snimateljica i autorica) te Pavle Perković (geštalt psiho terapeut i psiholog).
U Prelogu, pak, Veno Mušinović (redatelj, profesor filozofije i scensko-filmski izvođač), Stipe Bagarić (defektolog i pedagog), Lidija Kraljić (lutkarica, glumica i pedagoginja), Anja Pletikosa (dramaturginja i prevoditeljica) te Dražen Žerjav (medijski suradnik, snimatelj i montažer), a u Zagrebu dočekuju djecu i roditelje uvijek spremni Tomislav Tukša (logopet i medijski suradnik), Sanja Milardović (glumica i filmska autorica), Ivana Bandić (psihologinja), Dalija Dozet (redateljica), Anita Čeko (scenaristica i dramaturginja), Ines Pletikos (nagrađivana autorica dokumentarnih filmova) te Lea Mileta (filmska autorica, pedagog i montažerka).

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Podrška Frooom! 2017.: Hrvatski audio vizualni centar (HAVC), Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Prelog, Međimurska županija te Zaklada Kultura nova. Dio programa odvija se i kroz platformu Clubture.

Partneri: KUS, Udruga S.K.U.P., konoba “Potkova”, Gradsko kino (Sinj); Društvo Naša djeca Prelog, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga , Udruga mladih Efekt (Prelog); osnovna škola Dr. Ivan Merz, Hrvatski filmski savez (Zagreb);

Informacije: frooom.filmskaradionica@gmail.com, 0981658186/01 464 02 62
Prijave i informacije: http:///www.frooom.eu/prijave/

(Visited 101 times, 1 visits today)

Komentari