Vizart

Banksyjev Dismaland: Mjesto gdje se snovi ne ostvaruju

Foto: boredpanda.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Možda ga imenom ne znaju svi, ali njegov rad itekako većina prepoznaje. Banksy mu je nadimak, a ostale podatke o njemu ne znamo sa sigurnošću. Neki podaci govore da je podrijetlom iz Engleske te da bi trebao imati oko 40 godina. Ono što znamo jest da crta grafite koji su prepoznatljivi u cijelom svijetu. Upravo ono što Banksyjeve grafite razlikuje od drugih jest sarkastičan pristup temama koje se većinom vrte oko rata, politike, kapitalizma i cjelokupnog socijalnog društva.

Foto: Facebook.com/dismaland
Foto: Facebook.com/dismaland

Čini se da je Bansky proširio svoje područje djelovanja te da nakon silnih grafita i jednog snimljenog filma „Exit Trough the Gift Shop“, koji je bio poprilično uspješan uzmemo li u obzir da je bio nominiran za najbolji dokumentarni film u 2010. godini, svoj pogled na umjetnost prikazuje i u drugačijim oblicima. Umjetnost je ovog puta poprimila oblik loše Disneylandove maćehe. Disneyland smo vidjeli svi, ili uživo ili na fotografijama, te zapazili koliko vrišti spektrom boja, crtanih likova, dvoraca i slično. Za razliku od tog mjesta, Dismaland je zamišljen malo drugačije.

Foto: Facebook.com/dismaland

Prvi, a možda i jedini, Dismaland će se otvoriti u britanskom odmaralištu Weston-super-Mare u subotu, 22. kolovoza. Glavni nositelj projekta je Banksy, što se očituje u samom izgledu zabavnog parka. Jedina sličnost s Disneylandom je ta da je ovo sarkastičan prikaz istog. Dakako, i u Dismalandu ćete pronaći veliki dvorac,  Pepeljuginu kočiju, doduše prevrnutu s mrtvom Pepeljugom, koja insinuira smrt princeze Diane, ringišpil i sve što inače vidimo u zabavnom parku, obavijeno u mračniju atmosferu. U ovom parku boje baš nećemo tako olako pronaći. Uz Banksyja, na ovom je projektu radilo još pedesetak umjetnika iz cijelog svijeta. Dismaland će biti otvoren samo pet tjedana, ulaznice će koštati tri funte, a svakodnevno će ih u prodaji biti 4000.


Be social

Komentari