nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Vizart

Barokni sjaj Venecije u MUO: Izložba koja ostavlja bez daha

Foto: Adela Mrnjaus
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zagreb ovo ljeto diše barok. Njegovo srce i središte nalazi se u Muzeju za umjetnost i obrt, a glavne zvijezde su venecijanski barokni velikani. Nedavno je otvorena izložba Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici na kojoj su izložena djela iz fundusa Pinacoteca Civica di Vicenza inače smještena u Palladijevoj Palazzo Chiericati. Muzej za umjetnost i obrt trenutno čuva umjetnička djela koja nastaju nakon što je Venecija izgubila političku i gospodarsku moć i koja su imala za cilj opravdati njezino veliko ime na umjetničkoj sceni.

Ekspresija, katarza i drugi svijet

Barok kao razdoblje umjetnosti poznato je kao vrijeme ekspresije i katarze, vrijeme umjetnosti koja gledatelje ne ostavlja ravnodušnim. Autori izložbe prof. Giovanni Carlo Federico Villa i ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović pobrinuli su se da izložba čini upravo to, da ostavlja bez daha.

Ulazak u sam prostor ulazak je u 18. stoljeće. Prigušeno svjetlo i sjene kojima je prostor ispunjen odvodi vas u drugo vrijeme te vas tjera da zaboravite ono što ste ostavili iza vrata. Zaboravljate stvarnost i dopuštate da vam se predstavi najveće ime venecijanskog slikarstva.

Foto: Adela Mrnjaus
Vrijeme otkriva istinu

Tiepolovi bakropisi prikazuju crtačku virtuoznost ovog genija te njegovu posvećenost detaljima. Kao kontrast oštrini bakropisa postavljeni su akvareli na papiru koji odišu mekim formama te se čini kao da bujaju. Tiepolova djela nikako ne mogu proći bez religijskih prikaza pa tako Bezgrešno začeće i Krunjenje trnovom krunom boje prostor tišinom te ostavljaju promatrača u skrušenosti i misaonoj samoći. Hodajući prostorom, koji promatrača neprimjetno uvlači dublje i sve dalje, promatrač ostaje zaokupljen Tiepolovim portretima i mitološkim prikazima koji obiluju ekspresijom i silinom. Ovaj slikarski genij, slavu stječe još kao mladić, a svojim je oslicima u palačama u Würzburgu i Madridu ostvario veliki utjecaj na španjolsko i njemačko barokno slikarstvo. Pogled potom pada na mrtve prirode i krajolike, nove slikarske vrste nastale u razdoblju baroka.

Upravo su djela Piazzeta, Riccia, Pittonija i drugih baroknih imena postavljena kao zarezi i uskličnici izložbe. Mračne mrtve prirode, nadnaravno lijepe boginje i idilični krajolici krase platna oslikana rukama ovih umjetnika. Svojim se djelima izvrsno nadopunjuju te ispreplitanjem tema vode do, usudila bih se reći, središnje točke cijele izložbe. Tiepolovo djelo Vrijeme otkriva istinu svakako predstavlja djelo ispred kojeg se zastane. Žena i muškarac, različitih puti, okruženi anđelima i predmetima snažne simbolike smješteni su u idiličan prostor, na oblake u visinama. Božanska nota slike pobuđuje znatiželju promatrača koji žudi za pričom koja se krije ispod boje.

Foto: Dora Jakopić
Suradnja sa studentima i zvuci baroka

Izložba je potaknula suradnju i između Muzeja za umjetnost i obrt i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studenti su se u sklopu kolegija Venecijansko slikarstvo od 15 do 18. stoljeća i uz mentorstvo dr. sc. Tanje Trške, više asistentice na Katedri za umjetnost renesanse i baroka, imali priliku uključiti u samu organizaciju izložbe. Tijekom svibnja održavali su predavanja u kojima su javnosti približili barok i galantno stoljeće te najavili dolazak baroknih velikana. Bitno je spomenuti oduševljenje koje je suradnja izazvala kod kustosa, profesora, ali i samih studenata. „Bila je to izvrsna prilika“, kako navodi Tin Rajković, „da i mi studenti na trenutak postanemo profesori te da, uz veliko zalaganje prof. Trške, prenesemo svoje znanje drugima.“

Osim predavanja studenata, izložba je popraćena i koncertom I Musicali Affetti: Zvuci Serenissime koji su održali glazbenici iz Vicenze. Dolazak Tiepola i njegovih suvremenika u Zagreb predstavlja krunu već održanih izložbi posvećenih baroku. U sklopu izložbe će se tijekom cijelog ljeta održavati stručna vodstva i radionice. To čini izvrsnu priliku da uz zagrebačko ljetno sunce barem mislima posjetite more i nedaleku Veneciju.

Izložba je otvorena do 1. listopada. 

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari