Glazba

BBC Music: Glazbeni spot sočno ispunjen poznatim glazbenicima

Foto: http://www.bbc.co.uk/
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: http://www.bbc.co.uk/
Foto: http://www.bbc.co.uk/

Dave Grohl, Florence Welch, Lorde, Brian May i Jake Bugg među 27 su “visokih” umjetnika koji su udružili glazbene snage i postali The Impossible Orchestra kako bi lansirali novu glazbenu sezonu BBC-a. Naime, na inovativan način zajednički su snimili spot za obradu pjesme The Beach BoysaGod only knows.

Spot i pjesma emitirani su simultano jučer u večernjim satima na cjelokupnom BBC programu, radiju i online mrežama. Osnivač The Beach Boysa Brian Wilson također je uključen u verziju pjesme, kao i paleta različitih poznatih glazbenika među kojima su Sir Elton John, Stevie Wonder, Pharell Williams, Emeli Sande, Christ Martin, Kylie Minogue, Paloma Faith, britanska nova nada Sam Smith, Chrissie Hynde, pa čak i britanski svjetski poznat boy band One Direction. Pjesma je od ponoći dostupna za online kupnju, a sav prihod otići će zakladi BBC-a za potrebitu djecu (Children in Need).

Foto: http://www.bbc.co.uk/
Foto: http://www.bbc.co.uk/

U novom remakeu  pjesme nisu se našli samo eminentni rockeri ili pop umjetnici, već i klasičari – Alison Balsom, Martin James Bartlett, Danielle de Niese i Nicola Benedetti, Eliza Carthy, Baaba Maal, Jamie Cullum, pa čak i prezenteri BBC-a – Zane Lowe, Lauren Laverne, Gareth Malone i Jools Holland. Osim toga, umjetnike je vokalno podržao i Tees Valley Youth zbor i orkestar BBC—a. BBC Music naslov je novog programa, a on sam je opisan kao ambiciozan val novih kanala, inovativnog partnerstva i jakih glazbenih inicijativa, što zajedno predstavlja BBC-evu najintenzivniju posvećenost glazbi u posljednjih 30 godina. Što se pjesme tiče, sam Brian Willson komentirao je kako se osjeća nevjerojatno ponizno što je BBC odabrao upravo God only knows kako bi promovirao novu glazbenu shemu. Svi umjetnici, bilo pjevači ili svirači, predano su odradili svoj posao i Willson im ne može dovoljno zahvaliti.

Producent Ethan Jones dodao je kako je jedna od stvari koja ga je interesirala najviše u ovom projektu bila ideja o okupljanju toliko različitih umjetnika iz različitih žanrova i stilova u kojima sudjeluju i stvaraju, a time se željela prenijeti ideja kako se glazbeno zajednica može okupiti u slavlju svega onoga što vole,a volimo i mi. Postavlja se pitanje bi li naš HRT ili neka druga televizijska ustanova mogle poduzeti ovakav pothvat. Ako da, koje bi se sve „zvijezde“, odnosno umjetnici mogli naći u njemu te koja bi pjesma bila izabrana kao pozadinska. Bi li se iskoristio neki hrvatski klasik, ili moderna ali opet klasična garda (primjerice Oliver, Gibonni, Tony Cetinski, Nina Badrić, Vanna) ili bi se pak snimila moderna alternativa sastavljena od mlađih umjetnika na trenutnoj sceni ili možda od pjevača i svirača koji se još nisu predstavili javnosti, u svrhu promoviranja novih glazbenih nada. Što mislite, imamo li potencijala i dovoljno kvalitetnog materijala za ovakav pothvat?

Be social

Komentari