Vizart

Bentos: Morski svijet u žičanoj interpretaciji mlade umjetnice

Vrijeme čitanja: 2 minute

Od ovog ponedjeljka, 18. rujna, vratite se ponovo u ljetne odiseje te proživite šarolikost morskih odaja. U knjižnici Vrapče ovih dana otvorena je izložba pod nazivom „Bentos” mlade umjetnice Nine Martić.

Posjetitelji će moći vidjeti različite biljne i životinjske organizme tvorene od isprepletenih žica u šarolikim bojama koji plijene pozornost. Izložba je prigodna je za sve uzraste. Dok će djeca moći uživati u rapsodiji boja, nešto odrasliji posjetitelji baviti će se vlastitom interpretacijom ovog projekta.

bentos
Izvor fotografije: Facebook.com

O djelu

Vagilni bentos naziv je serije radova Nine Martić o specifičnim mobilnim životinjskim i biljnim organizmima iz grupe Bentos (grč. βένϑος: dubina) koji žive na dnu mora ili slatkih voda. Smještena između tekstilnih i umjetničkih djela, serija je nastavak reaktivne igre čiji je impuls proizašao iz istraživanja mobila Alexandera Caldera.

Ispreplitanjem žice kao izrazito linijskog elementa, u ovom slučaju obučene u različite materijale, Nina Martić stvara razigrane prostorne forme. Pritom, pletenje ovdje nije klasična tvorba i preplet očica, već stvaranje i fiksiranje svake zasebne očice. Imajući na umu proces izrade, ta katarzična repetitivnost, bez prethodnog projektnog plana, proces je stvaranja organskih formi koje se poigravaju s percepcijom – izmjenom punog i praznog, plošnog i prostornog, što uz igru svjetla i sjene, potencira nove zanimljive prostorne odnose. Vagilni bentos svojevrsna su materijalizacija slobode pokreta i kreativne igre koji pozivaju na vlastitu interpretaciju

O autorici

Nina Martić je umjetnica i dizajnerica rođena 1989. godine u Zagrebu. Nakon završene Klasične gimnazije diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Njezina je praksa formirana iskustvom performera u ZKM-u, a bazira se na pokretu i improvizaciji. Izlagala je na mnogim likovnim izložbama u Hrvatskoj te nastupala na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

U konačnici, posjetioci knjižnice Vrapče moći će nakon uživanja u izložbi posjetiti odjel stripoteke, ali i dječji te odrasli odjel i posuditi neku dobru knjigu za nadolazeće jesenske dane.

Više o samoj izložbi možete saznati putem linka ili putem Facebooka.

Be social

Komentari