Knjige

Ljetna literatura nije samo knjiga uz more – najavljen 9. Bloomsday festival

Foto: Bloomsday
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tko kaže da ljetni odmor mora biti samo izgaranje na suncu, čitanje šund literature, Monster šilterice i “Beats by Dre” slušalice sa štandova, Ledo pomfri s najvećom maržom ikad te zakopavanje kore lubenice u šljunak na plaži?

Nema ništa loše u tome (osim u pomfriju, visok glikemijski indeks krumpira i brdo ugljikohidrata vam nisu prijatelji), ali si možete priuštiti i posjet divnom gradu koji je domaćin festivala čija je misija približiti “akademsko” svim ljudima bez obzira na uzrast te staviti naglasak na važnost čitanja i u današnje vrijeme nestalnog fokusa te prezasićenosti informacijama.

Ove godine se u Puli 6. i 7. lipnja održava još jedan Bloomsday festival, prvi festival Jamesa Joycea u Hrvatskoj koji slavi jednog od najbriljantnijih umova zapadnjačke književnosti te autora možda i najvažnijeg romana 20. stoljeća – Uliksa.

Zašto baš u Puli?

Joyce je odlučio pobjeći iz rodne Irske, zajedno s nevjenčanom suprugom Norom kad je imao 22 godine. U Puli je živio i radio, a grad se ponosi tom činjenicom. Zlobnici će isticati kako Joyce nije volio Pulu, ali osim Trsta, Joyce nije volio nijedan grad – pa čak ni Dublin kojim je bio opsjednut. Veliki književnici redom nisu sretne osobe pa Joyceu nedostatak ljubavi prema Hrvatskoj nećemo uzeti za zlo.

Što znači “Bloomsday”?

Bloomsday je dan u 1904. godini kada je Leopold Bloom, najpoznatiji protagonist Joyceovog Uliksa, proživljavao 18 sati svog života u Dublinu s krumpirom u džepu kao talismanom, a sam naziv dana se zadržao te se obilježava diljem svijeta.

Što očekivati od Bloomsdaya?

Svake godine Bloomsday festival bira motiv, ali i društveno značajnu temu koja vodi pojedino izdanje te doprinosi pojedincima i društvu. Migracije, status žena, LGBTQI zajednice, stigmarizacija psihičkih poremećaja i psihičkog zdravlja – sve su to teme kojima je uvijek potrebna platforma, a u javnosti i medijima nisu dovoljno zastupljene za razliku od ustaljenih tema političke pripadnosti, kratkotrajnih incidenata koje zamjenjuju drugi incidenti te nove fotografije atraktivne domaće pjevačice na društvenim mrežama. Ona je također pozvana. Bloomsday festival se trudi i istaknuti društveno kulturne djelatnike Pule, Istre i Hrvatske, a glazbeni program teži iskopati glazbenike u usponu koji teže anglofonom izričaju.

Ljeti sva vaša osjetila zaslužuju biti sretna i zadovoljna pa tako vođeni joyceovskim principom potpunog iskustva, Bloomsday je happy place s koktelima inspiriranim književnikovim životom i djelima te hranom zbog koje će vam svaki dan festivala biti cheat day.

Festival je potpuno neprofitan, sve aktivnosti su besplatne za posjetitelje, a uključiti se može svatko.

Be social

Komentari