Istaknuto
04.12.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja i zajedništva.

01.12.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Ažurirajte se i ovog tjedna uz aktualne singlove s domaćeg glazbenog terena uz rubriku Nova glazba. Odaberite svog favorita i donesite mu vječnu slavu.

Glazba

Bombino se vraća u Zagreb na prvu klupsku svirku

19.12.2018. Anamaria MaričićFoto: Monika Bračević / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Omara Moctar, poznatiji kao Bombino, afrički je gitarist iz Nigera i najpoznatiji tuareški virtuoz na gitari te predstavnik pobunjeničkog pustinjskog rocka čiji se stil i virtuoznost nerijetko uspoređuju s onim Jimija Hendrixa, stiže 20. prosinca u Vintage Industrial Bar na svoju prvu klupsku svirku u Hrvatskoj. Mogli ste ga vidjeti samo u festivalskim izdanjima (InMusic), a sada ga konačno dovodimo u intimnu atmosferu kluba, što će mu ujedno biti treći nastup u Hrvatskoj.

Bombino je pripadnik nomadskog plemena Tuareg iz sjevernog Nigera, gdje je proveo većinu svog života i gdje trenutno živi i radi. Politički i oružani sukobi s kraja 20. stoljeća, natjerali su Bombina i njegovu obitelj da napuste Niger i ta su ga nesretna iskustva oblikovala kao umjetnika. Ne čudi stoga što se sadržaj većine njegovih pjesama izravno dotiče geopolitičkih problema tuareške zajednice i života na afričkom kontinentu.

Inspiraciju za svoju energičnu i nadahnjujuću glazbu pronalazi u svojim korijenima, ali rado priznaje kako su mu među uzorima, osima Hendrixa, i Mark Knopfler, Ali Farka Touré te Santana.

‘Bombino se probio svojim trećim studijskim albumom “Agadez” prije sedam godina, što mu je otvorilo priliku da snimi svoje sljedeće dvije ploče sa svjetski slavnim glazbenicima u ulozi producenta. Prvo je to 2013. na albumu “Nomad” bio Dan Auerbach iz The Black Keys glavom i bradom, da bi ga tri godine kasnije na “Azel” zamijenio gitarist i pjevač benda Dirty Projectors, David Longstreth.

Oba ova albuma priskrbila su Bombinu dovoljno kritičarske hvale i slave da si može priuštiti snimanje svog novog albuma “Deran” ponovno u Africi, bez jakog imena koje bi dodalo višak medijske pozornosti poput dvaju prethodnika.’, I.L.(RDD)

U svibnju ove godine Bombino je izbacio sedmi album “Deran” preko Partisan Recordsa i automatski zaradio hvalospjeve poput ‘Sultan of shred’ by The New York Times ili ‘The world’s best guitarist’ by Noisey, a album mu je osigurao i nominaciju za Grammy u kategoriji najboljeg World Music albuma.

Za uvod u koncert i after bit će zadužen DJ Emir Fulurija, ujedno i urednik radijske etno/world music emisije Izvorišta.

Karte se još danas mogu pronaći po cijeni od 75 kn u Vintage Industrial Baru kao i u Dirty Old Shopu, dok sutra cijena karata, na sam dan koncerta, skače na 90 kn. Karata u pretprodaji još ima tako da požurite po njih i vidimo se sutra u Vintageu!

(Visited 195 times, 1 visits today)

Komentari