Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Izvedbene umjetnosti

Brechtova “Opera za tri groša” postaje “Operacija: Tri groša” u izvedbi studenata ADU

29.05.2018. Ziher.hrFoto: Karla Jurić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sa željom da pred zagrebačkom publikom oživi zlatne godine 20. stoljeća, za svoj završni rad na preddiplomskom studiju produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu student Marin Leo Janković okupio je tim koji broji preko 40 članova na čelu s koreografkinjom Kornelijom Kosanović, dramaturgom Robinom Mikulićem i redateljem Vidom Begićem. Glazbeno-scenski spektakl “Operacija: Tri groša” suvremeno je autorsko čitanje glasovite Brechtove drame koje će svoju premijernu izvedbu imati u srijedu, 30. svibnja u 20 sati na sceni F22.

Ovo uprizorenje Brechtove drame temelji se na promjeni geopolitičke paradigme pa tako devetnaestostoljetni London postaje rasplesani Zagreb s kraja 20-ih godina prošlog stoljeća, dok se legendarne mračne ulice britanske prijestolnice susreću i stapaju u, za naše podneblje, ništa manje legendarni prostor čuvenog Hotela Esplanade.  Poznati protagonisti njemačkog dramatičara shodno tome u ovoj se verziji Opere više ne odazivaju na svoja stara imena, nego ih upoznajemo kao Johana, Ferenca, Giuliu, Elisabeth i gospođu Matignon – stvarne i fikcionalne likove koji su vladali zagrebačkim podzemljem u tim, kako ih se često zove, zlatnim godinama 20. stoljeća.

Glavnu ulogu Johana Glücka, prvog gosta Hotela Esplanade i karizmatičnog ženskaroša, tumači Robert Španić, a njegovu izabranicu – Giuliu Matignon – igra Mada Peršić. U ostalim ulogama su Ante Vukov, Sara Duvnjak, Denis Bosak, Maruška Aras, Elizabeta Brodić i Rok Juričić. Osim njih stari Zagreb dočarat će nam i jazz ansambl plesnog studija Action te Back to Swing Zagreb.

Prebacivanjem fokusa s otprije poznatih zapleta na uspostavljanje novih, ali u originalni tekst upisanih odnosa, ponudili su novo iskustvo starog glazbeno-scenskog spektakla – brehtijanski epski diletantizam za 21. stoljeće. Oslanjajući se na stvarni povijesni događaj, što je dolazak fatalne američke izvođačice Josephine Baker ondašnjim Agramerima zasigurno predstavljao, grade okvir u kojem će simpatični antijunaci po tko zna koji put u povijesti teatra zaplitati, rasplitati te ispreplitati svoje živopisne priče čije razrješenje, nikad ne može biti drugačije od onog koje je ponudio autor originalnog predloška.

Dizajneri rasvjete su Ivan Lušičić Liik i Ivan Štrok, kostimografiju potpisuje Tina Spahija, scenografi su Leon Husnjak, Ivona Lerga i Katarina Mustać, a mentor završne produkcije je redoviti profesor na Odsjeku produkcije dr. sc. Darko Lukić. Osim premijerne izvedbe, 30. svibnja, “Operacija: Tri groša” izvodi se 1. i 2. lipnja u 20 sati u F22 – Novoj akademijskoj sceni u Frankopanskoj 22.

(Visited 263 times, 2 visits today)

Komentari