Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Glazba

Cantus Ansambl, nakon odličnog nastupa na Muzičkom biennaleu, nastupa u Laubi

13.05.2019. Ziher.hrBerislav Šipuš (Foto: Press)
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon fantastičnog koncerta na 30. muzičkom biennalu Zagreb, na kojem su u suradnji s talijanskim ansamblom Icarus predstavili jednog od najvažnijih osobnosti suvremene glazbe današnjice, talijanskog skladatelja Ivana Fedelea, Cantus Ansambl nastavlja otvarati nove partiture, otkrivati nove glazbene svjetove i predstavljati, za zagrebačku glazbenu scenu, nedovoljno poznate skladatelje. Koncertni ciklus Cantusa održat će se u zagrebačkoj Laubi 20. svibnja ove godine.

U svojem posljednjem koncertu sezone, Ansambl se okreće Rusiji – zemlji i naciji koja je u europskoj i kulturnoj povijesti neizostavna karika, pa čak i osnova na kojoj  su nastajali duhovni i kulturni svjetovi, važni daleko izvan njezin širokih granica. Svibanjskim koncertom Cantus Ansambl će zagrebačkoj publici predstaviti pet ruskih skladateljica i skladatelja različitih generacija, estetika i skladateljsko-tehničkih strategija. Nastupit će Vladimir Tarnopolski, Faradž Karajev, Olga Bočihina, Anna Romaškova i Jurij Voroncov, a u sklopu Cantus Ansambla će se publici predstaviti Marta Schwaiger (sopran) te Srebrenka Poljak (klavir) pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša. U koncert će publiku uvesti razgovor kojeg će s dirigentom i umjetničkim ravnateljem ansambla Berislavom Šipušem voditi nekoć ruska studentica i hrvatska skladateljica, muzikologinja i pijanistica Sanja Drakulić.

Ulaznice se prodaju po cijeni od 30,00 kn sat vremena prije početka koncerta na blagajni Laube, a koncert počinje u 20 sati, dok će uvodni razgovor biti u 19:30 sati.

Cantus Ansambl osnovan je 2001. godine, a nastao je tek kao festivalski ansambl u okviru Muzičkog biennala Zagreb. No, vrlo brzo raskinuo je inicijalne okvire te nemilosrdno nastavio samostalni prodor i težak rad na kvaliteti programa i njegove egzekucije, izvodeći samo i u međunarodnom kontekstu best of the best i newest of the newest. I upravo zbog opisanog Cantus Ansambl je sve do danas uspio zadržati ulogu predvodnika, ali i najaktivnijeg protagonista novoglazbene (hrvatske, regionalne, ali i međunarodne) scene.

(Visited 102 times, 1 visits today)

Komentari