Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Ciklus SF filmova u Art-kino dovodi “Bliske susrete treće vrste”

24.05.2018. Ziher.hrFoto: press Art-kino Croatia/ "Bliski susreti treće vrste"
Vrijeme čitanja: 2 minute

U sklopu prvog Ciklusa SF filmova u Art-kinu naglasak će biti na Svemiru i prikazat će se tri tematski ista (posjetitelji iz Svemira), ali žanrovski različita filma. Ciklus započinje u petak, 25. svibnja u 21 sat klasikom Stevena Spielberga, znanstveno-fantastičnom dramom Bliski susreti treće vrste. Nastavlja se filmom Alien: Osmi putnik 1. lipnja, a završava 8. lipnja filmom Flash Gordon.

Sva tri filma snimljena su krajem 70-ih godina 20. stoljeća, za vrijeme zlatnog doba svemirskih filmova. Bliski susreti treće vrste u europska kina stižu prije točno 40 godina. Priča je to o čovjeku koji nakon slučajnog susreta s neidentificiranim letećim objektima prati niz psihičkih tragova prema prvom zakazanom sastanku između predstavnika Zemlje i posjetitelja iz Svemira. Film je bio nominiran za nagradu Oscar u osam kategorija, naposljetku osvojivši onaj za najbolju fotografiju (Vilmos Zsigmond) te posebno priznanje za montažu zvučnih efekata (Frank E. Warner). Uz Richarda Dreyfussa, Teri Garr, Melindu Dillon i Boba Balabana, u filmu se pojavljuje i kultni francuski novovalni redatelj François Truffaut, jedan od Spielbergovih uzora.

Foto: press Art-kino Croatia/ “Flash Gordon”

Alien i Flash Gordon

Godinu kasnije, 1979., u europska kina stiže Alien: Osmi putnik, u režiji Ridleya Scotta, koji je uz pomoć švicarskog umjetnika H.R. Gigera stvorio jedno od najzastrašujućijih stvorenja koje je kročilo filmskim platnom. Film koji klaustrofobiju svemirskog broda odvodi na jednu posve novu dimenziju, lansirao je karijeru Sigourney Weaver, kao i pregršt nastavaka koji su i danas aktualni.

Kao završni film iz Ciklusa, na programu Art-kina naći će se film snimljen 1980. godine, film kojeg je teško okarakterizirati i smjestiti u bilo koji žanr. George Lucas bio je zainteresiran za režiju, ali producent Dino De Laurentiis, koji je htio Federica Fellinija, ga je odbio. I dok je razočarani Lucas otišao napisati scenarij za vlastitu svemirsku operu  koju je nazvao Ratovi zvijezda, režija ovog filma pripala je Mikeu Hodgesu. Premda su u sporednim ulogama igrali Timothy Dalton (James Bond) i Bergmanov miljenik Max von Sydow, glavna uloga pripala je malo poznatom Samu J. Jonesu. Glazbu za ovu ekranizaciju istoimenog stripa radio je jedan od najpopularnijih rock sastava svih vremena, Queen, a ime filma je dakako Flash Gordon.

(Visited 124 times, 2 visits today)

Komentari