Istaknuto
12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

11.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U novu školsku godinu ulazimo s novim singlovima, što stranim, što domaćim. Na vama je da ih poslušate i glasate za onu pjesmu koja to najviše zaslužuje.

Film

“Dan pobjede”, novi dokumentarac Sergeja Loznice  na 16. Human Rights Film Festivalu

02.12.2018. Ziher.hrFoto: press HRFF
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Četvrtak, 6. prosinca u  22 sata u kinu Europa publika Human Rights Film Festivala imati će priliku pogledati najnovije filmsko ostvarenje Sergeja Loznice – Dan pobjede (Victory Day), premijerno prikazano na ovogodišnjem Berlinale Film Festivalu. Nakon nevjerojatnih radova kao što su Maidan (2014) i The Event (2015) Loznica je okupirao pozornost filmske industrije kao i aktivističkih krugova diljem Europe.

Ukrajinski dokumentarist u centar svojih filmova postavlja društveno-političku stvarnost, otvoreno prikazujući trenutne probleme koji okupiraju Europu (orijentirajući se uglavnom na zemlje nekadašnjeg SSSR-a) uz česte refleksije na povijest.

Njegov najnoviji rad Dan pobjede je intrigantna studija nacionalizma i kolektivnog sjećanja te traume prošlosti, koja još uvijek nije odumrla. Rad prati dešavanja ispred sovjetskog memorijalnog spomenik u berlinskom Treptower Parku, 9. svibnja, na dan pobjede Crvene armije nad nacistima.

Park postaje centar okupljanja i masovnog slavlja, ipak postavlja se pitanje da li suvremeno društvo, sa svojim mobilnim telefonima, plesnim koreografijama i materijalističkim izljevima strasti, zaista razumije značaj ovog događaja iz 1945 godine?

(Visited 64 times, 1 visits today)

Komentari