Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Danas se otvara 24. Tjedan češkog filma

10.10.2017. Ziher.hrFoto: press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Već tradicionalno, 24. godinu zaredom posjetitelje zagrebačkog kina Europa će u filmskim festivalima i manifestacijama bogat jesenski program uvesti Tjedan češkog filma, koji se ove godine održava od 10. do 17. listopada.

Program će u utorak, 10. listopada u 20 h otvoriti ‘Učiteljica, potresna i vječno aktualna priča o snazi ljudskog karaktera inspirirana istinitim događajem, iz radionice uigranog i višestruko nagrađivanog redateljsko-scenarističkog dvojca Jana Hřebejka i Petra Jarchovskog. Otkako je u školu u predgrađu Bratislave 1983. godine došla nova učiteljica, Maria Drazděchová, život roditelja i učenika okrenuo se naglavačke. Uvjerena u korumpiranost naizgled ljubazne učiteljice, ravnateljica škole saziva hitan sastanak i poziva roditelje da potpišu peticiju protiv politički dobro umrežene Drazděchove. Svjesni da time stavljaju na kocku budućnost svojih obitelji, dio roditelja odlučuje se oduprijeti učiteljici i stati iza svojih načela. Za ulogu omražene učiteljice Zuzana Mauréry dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Karlovym Varyma.

Ovogodišnji Tjedan češkog filma predstavit će ukupno šest odabranih ostvarenja recentne češke kinematografije. Osim nagrađivane Učiteljice’ tu je i ‘Anđeo gospodnji 2, nastavak popularne božićne bajke o nespretnom anđelu Petronelu i njegovu prijatelju vragu Uriášu. Veliki češki kino hit ‘Dvojnici’, urnebesno je smiješna kriminalistička komedija zabune o dva naizgled jednaka, ali temperamentom i načinom života potpuno različita muškarca.

U ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i ‘Podnevkinja’ atmosferična kombinacija psihološkog trilera i horora, nadahnuta češkom folklornom legendom o mitskom biću koje odnosi neposlušnu djecu. Možda najzanimljiviji naslov ovogodišnjeg programa, kontroverzna je biografska drama ‘Ja, Olga Hepnarová’ hvaljenih dokumentarista Tomáša Weinreba i Petra Kazde o posljednjoj ženi koja je smaknuta u Čehoslovačkoj nakon što je 1973. godine kamionom u centru Praga usmrtila osmero ljudi kao čin osvete društvu koje ju je cijeli život marginaliziralo. Sve generacije uživat će u animiranoj fantaziji ‘Neparožderi’ slavne češke ilustratorice Galine Míklínove o malenim stvorenjima koja žive svuda oko nas i odgovorna su za nestanak jedne čarape iz vašeg para – one neparne! Animiranim junacima glasove daju poznati hrvatski glumci Goran Navojec, Maja Posavec i Žarko Potočnjak.

Raspored svih projekcija možete pronaći na stranici Kino Europa.

Ulaznice za projekcije filmova iz programa Tjedna češkog filma mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po redovnoj pojedinačnoj cijeni od 25 kn (22 kn za djecu, studente i umirovljenike) ili po cijeni od 100 kn za paket ulaznica sve filmove.

Tjedan češkog filma ostvaruje se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Komentari