Istaknuto
21.07.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

13.07.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Koliko god da je zavladala i mala glazbena suša, Mjesečna doza popa našla je odabrana osvježenja za vaše uzavrele uši. Fjaka može početi.

Film

Prvi Dani smijeha u nezavisnim kinima diljem Hrvatske

03.05.2018. Ziher.hrFoto: press Art-kino Croatia
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prvi Dani smijeha, filmska manifestacija u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra, održat će se od početkom svibnja 2018. u 22 nezavisna kina diljem Hrvatske. Dani smijeha obilježavaju se diljem svijeta na razne načine od 1998. godine, no nikada nije kasno pridružiti se. Dani smijeha u Art-kinu će se održati od 4 do 6. svibnja.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača odlučila je započeti svoje Dane smijeha s kultnim filmovima svima dobro poznate kinematografije – na programu će biti čehoslovačke novovalne komedije kultnih autora Miloša Formana, Jiříja Menzela i Juraja Herza.

Šezdesete su godine 20. stoljeća definitivno bile zlatne godine čehoslovačke kinematografije u kojima su daroviti autori iskoristili liberalnije kulturno ozračje koje je vladalo prije Praškog proljeća kako bi se svojim djelima obračunavali s prošlošću i kritizirali suvremeni život socijalističke im države. Filmovi nastali 60-ih ostali su i postali kultni i u našoj državi.

Posjetitelji i  posjetiteljice Art-kina moći će se smijati uz tri kultna naslova: Formanov film „Ljubavi jedna plavuše“ Miloša Formana, Menzelove „Strogo kontrolirane vlakove“ te ‘pomaknutog’ Herzovog „Krematora“.

Ljubav jedne plavuše

Ljubavi jedna plavuše“ nedavno preminulog Miloša Formana romantična je komedija iz 1965. Forman je jedan od rijetkih velikana istočnoeuropske kinematografije koji je ostvario zavidnu međunarodnu karijeru, a njegovi filmovi „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, „Amadeus“ i „Narod protiv Larryja Flinta“ su nagradama ovjenčani filmovi. „Ljubavi jedne plavuše“ bio je, nakon „Crnog Petra“, film koji ga je učinio poznatim van granica socijalističke Čehoslovačke. Plavuša iz filma jest Andula, mlada tvornička radnica iz češke provincije u kojoj kronično nedostaje muške populacije. Kada u gradiću biva organizirana plesna zabava na koju su pozvane djevojke iz tvornice i vojni rezervisti, Andula upoznaje zgodnog praškog glazbenika Mildu.

ljubav jedne plavuse

Foto: press Art Kino Croatia / “Ljubav jedne plavuše”

Uvjerena da je pronašla ljubav svog života, ona odlazi u Prag posjetiti Mildu u njegovom domu. Međutim, očekuje je neugodno iskustvo upoznavanja njegovih roditelja. Ovaj film sniman u maloj češkoj sredini s mnoštvom naturščika, prepoznatljivog sila i šarma bio je nominiran za nagradu Oscar za najbolji strani film. „Ljubavi jedna plavuše“ je repertoaru Art-kina u petak, 4. svibnja u 19 sati.

Strogo kontrolirani vlakovi

Briljantni klasik Jiříja Menzela „Strogo kontrolirani vlakovi“  jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih filmova čehoslovačke kinematografije. Film je nastao po noveli Bohumila Hrabala. Radnjom smješten u vrijeme Drugog svjetskog rata u okupiranoj češkoj provinciji, film govori o mladom otpremniku vlakova Milošu, nesigurnom i stidljivom mladiću, i njegovoj potrazi za ljubavnim i seksualnim životom. I dok se svi djelatnici na kolodvoru bave svojim svakodnevnim problemima,  oko njih bijesni rat… „Strogo kontrolirani vlakovi“ su uvršteni u popis sto najvećih djela svjetske kinematografije, a godine 2005., ponovno kao jedini češki film, našao se na ljestvici sto najboljih filmova svih vremena američkog časopisa „Time“. „Strogo kontrolirani vlakovi“ na velikom su platnu Art-kina u subotu, 5. svibnja u 19 sati.

Foto: press Art-kino Croatia / “Strogo kontrolirani vlakovi”

Kremator

Treći film Dana smijeha neobična je horor-komedija „Kremator“ Juraja Herza iz 1969. godine. Herzovo remek-djelo je jedan od najuspjelijih predstavnika istočnoeuropskog filma strave prožetog humornim elementima. Budući da je shvaćen kao satira na račun Čeha koji su za vrijeme rata surađivali s nacistima, film je odmah nakon premijere zabranjen i bunkeriran sve do pada komunističkog režima 1989. godine, kada stječe kultni status. Glavni lik filma je Karl Koprfingl, ekscentrični vlasnik praškog krematorija opsjednut Tibetanskom knjigom mrtvih i spaljivanjem tijela. Uvjeren da kremiranje pokojnika oslobađa duše preminulih patnje, on u svom poslu pronalazi razlog i smisao vlastitog postojanja. „Kremator“ će se naći na repertoaru u nedjelju, 6. svibnja u 19 sati.

Gradovi i kina u kojima se može smijati na Danima smijeha su Kino Marof (Novi Marof), Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kinoteka  Zlatna vrata (Split), Kino Valli (Pula), Kino Nova Gradiška, Kino Slatina, Kino Tuškanac (Zagreb), Kino Ivanec, Kinoklub “Šibenik”, Kino Karaman (Split), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino 30. svibnja (Daruvar), Kino Europa (Zagreb), Centar za kulturu Čakovec, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Moslavina (Kutina), Kino Pobjeda (Metković), Kino Gaj (Varaždin), Kino Urania (Osijek), POP UP Kino Samobor,  Kinematografi Dubrovnik i Art-kino.

Vidimo se u kinu jer u kinu je bolje! // Uvidíme se v kině, je to lepší!

(Visited 89 times, 1 visits today)

Komentari