Istaknuto
20.11.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Stiže nova runda domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

09.11.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Fraktura, kao i svake godine, donosi zanimljive naslove od kojih se mnogi nađu na našim policama.

Glazba

Preminuo je lo-fi kantautor Daniel Johnston

12.09.2019. Ziher.hrFoto: tinymixtapes.com
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Ako je itko lo-fi glazbu doveo do savršenstva, to je učinio Daniel Johnston. Snimajući svoju glazbu uglavnom na kasete u svome domu, u osamdesetima je stekao underground slavu. Prvi album, “Songs of Pain” snimio je još kao student, a do kraja osamdesetih već je radio na svom 11 albumu.

U to vrijeme otkrio je da boluje od šizofrenije pa je razdoblje snimanja “1990” proteklo u brojnim problemima, nakon kojih je hospitaliziran.

U godinama koje su uslijedile vodio je paralelnu borbu sa svojom bolesti i izdavačkim kućama pa je ranih dvijetisućitih osnovao svoj label – ‘Eternal Yip Eye Music’. Svoj posljednji album “Space Ducks: Soundtrack” objavio je 2012. godine. Johnstonov život zabilježen je u dokumentarnom filmu Jeffa Feuerziega “The Devil and Daniel Johnston”.

Glazbu Daniela Johnstona volio je i Kurt Cobain koji je nekoliko puta uočen da nosi majicu s coverom njegova albuma iz 1983. godine “Hi, How Are You”. Cobainova javna simpatija prema Johnstonovoj glazbi u to je vrijeme rezultirala ogromnim interesom izdavača za Daniela Johnstona. U Austinu u državi Teksas, gradu u kojemu je Johnston proveo najveći dio života, od 2018. godine u čast glazbeniku 22. siječnja nosi naziv “Hi How Are You Day”.

Kantautor nas je napustio 11. rujna u 58. godini. Preminuo je od posljedica srčanog udara.

(Visited 128 times, 1 visits today)

Komentari