nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Glazba

Preminuo je lo-fi kantautor Daniel Johnston

Foto: tinymixtapes.com
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Ako je itko lo-fi glazbu doveo do savršenstva, to je učinio Daniel Johnston. Snimajući svoju glazbu uglavnom na kasete u svome domu, u osamdesetima je stekao underground slavu. Prvi album, “Songs of Pain” snimio je još kao student, a do kraja osamdesetih već je radio na svom 11 albumu.

U to vrijeme otkrio je da boluje od šizofrenije pa je razdoblje snimanja “1990” proteklo u brojnim problemima, nakon kojih je hospitaliziran.

U godinama koje su uslijedile vodio je paralelnu borbu sa svojom bolesti i izdavačkim kućama pa je ranih dvijetisućitih osnovao svoj label – ‘Eternal Yip Eye Music’. Svoj posljednji album “Space Ducks: Soundtrack” objavio je 2012. godine. Johnstonov život zabilježen je u dokumentarnom filmu Jeffa Feuerziega “The Devil and Daniel Johnston”.

Glazbu Daniela Johnstona volio je i Kurt Cobain koji je nekoliko puta uočen da nosi majicu s coverom njegova albuma iz 1983. godine “Hi, How Are You”. Cobainova javna simpatija prema Johnstonovoj glazbi u to je vrijeme rezultirala ogromnim interesom izdavača za Daniela Johnstona. U Austinu u državi Teksas, gradu u kojemu je Johnston proveo najveći dio života, od 2018. godine u čast glazbeniku 22. siječnja nosi naziv “Hi How Are You Day”.

Kantautor nas je napustio 11. rujna u 58. godini. Preminuo je od posljedica srčanog udara.

(Visited 308 times, 1 visits today)
Be social

Komentari