Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Glazba

Preminuo je lo-fi kantautor Daniel Johnston

12.09.2019. Ziher.hrFoto: tinymixtapes.com
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Ako je itko lo-fi glazbu doveo do savršenstva, to je učinio Daniel Johnston. Snimajući svoju glazbu uglavnom na kasete u svome domu, u osamdesetima je stekao underground slavu. Prvi album, “Songs of Pain” snimio je još kao student, a do kraja osamdesetih već je radio na svom 11 albumu.

U to vrijeme otkrio je da boluje od šizofrenije pa je razdoblje snimanja “1990” proteklo u brojnim problemima, nakon kojih je hospitaliziran.

U godinama koje su uslijedile vodio je paralelnu borbu sa svojom bolesti i izdavačkim kućama pa je ranih dvijetisućitih osnovao svoj label – ‘Eternal Yip Eye Music’. Svoj posljednji album “Space Ducks: Soundtrack” objavio je 2012. godine. Johnstonov život zabilježen je u dokumentarnom filmu Jeffa Feuerziega “The Devil and Daniel Johnston”.

Glazbu Daniela Johnstona volio je i Kurt Cobain koji je nekoliko puta uočen da nosi majicu s coverom njegova albuma iz 1983. godine “Hi, How Are You”. Cobainova javna simpatija prema Johnstonovoj glazbi u to je vrijeme rezultirala ogromnim interesom izdavača za Daniela Johnstona. U Austinu u državi Teksas, gradu u kojemu je Johnston proveo najveći dio života, od 2018. godine u čast glazbeniku 22. siječnja nosi naziv “Hi How Are You Day”.

Kantautor nas je napustio 11. rujna u 58. godini. Preminuo je od posljedica srčanog udara.

(Visited 169 times, 1 visits today)

Komentari