Vizart

Izložba “DZZ – Debela i zla zmija” Luke Kedže u Galeriji SC

luka kedžo
Foto: Press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U sklopu programa Oni dolaze… u Galeriji SC, u četvrtak, 12. listopada u 20 sati otvara se izložba DZZ- debela i zla zmija Luke Kedže.

Izložba Debela i zla zmija Luke Kedže svojim naslovom asocira na dihotomiju dobro-zlo, ukazujući na različite mogućnosti tumačenja tih dvaju pojmova, neovisno o tome stoje li samostalno ili u opoziciji jedan drugome. U naslovu je riječ ‘dobra’ zamijenjena riječju ‘debela’, čime se izostavlja karakterizacija prve zmije i otvara novo pitanje: Ako je druga zmija zla, znači li to automatski da je prva zmija dobra? Polazeći od tog, ali i drugih pitanja o postojanju i uzorcima zla, Kedžo nam ovom izložbom pruža uvid u svoja razmišljanja o zlu. No, ne daje nam egzaktne odgovore na ta pitanja, naprotiv. On upisuje još jedan mogući red značenja pojmu zla – onaj osobne naravi, te istovremeno otvara prostor za posjetitelje da učine isto. Na koncu, upravo će oni svojim stavovima i razmišljanjima odrediti je li ono što gledaju, vide i osjećaju dobro, loše ili zlo, ili pak nešto potpuno drugačije. Takvim pristupom Kedžo pokušava otkriti što sve možemo učitati u određene, općenito smatrano univerzalno razumljive pojmove.

( iz predgovora Ane Škegro)

Oni dolaze… projekt je čiji je cilj promovirati mlade autore koji su tek (ili još nisu) napustili sustav Akademije te se upoznaju s novim sustavima i kodovima koje diktira umjetnička scena izvan nje. Ujedno, umjetnici na projektu rade s mladim povjesničarima umjetnosti i kustosima te zajednički realiziraju samostalne izložbe navedenih autora. Uz praktičan rad naglasak je na komunikaciji između mladih umjetnika i kustosa čime se razvija spona i mreža novih generacija te, nadamo se, i budući zanimljivi projekti.

Izložba je otvorena do 22. listopada, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Također, izložba Ane Vinković Pleti – pleši u potkrovlju Galerije SC produljena je do 22. listopada.

Be social

Komentari