Film

Dokukino KIC i Centar za mirovne studije obilježavaju Međunarodni dan migranata

foto: press
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: press
foto: press

U četvrtak, 18. prosinca Dokukino KIC u suradnji s Centrom za mirovne studije obilježava Međunarodni dana migranata pa u 17h imate priliku pogledati dva dokumentarna filma: Čistači – priča o krajnje desnoj stranci Zlatna zora koja je trenutno jedna od najekstremnijih stranaka u Grčkoj, ali i u Europskom parlamentu te kratki dokumentarac Restartove produkcije o hrvatskim azilantima – I’m nobody. Nakon filma možete ostati na raspravi „Posljedice tvrđave Europe: iregularne migracije na udaru Schengena“.
Jaka ekonomska kriza i visoka nezaposlenost navela je sve veći broj grčkih glasača da riješenje svoje situacije vide u neonacističkim političkim idejama. Krajnje desna stranka Zlatna zora, često povezivana s neonacizmom i veličanjem Hitlera, krivca za situaciju u zemlji pronašla je u brojnim imigrantima. Film Čistači djelo je studenta Konstantinosa Georgousisa koji je mjesec dana proveo na ulicama Atene prateći predizbornu kampanju članova Zlatne zore. Nekoliko sati nakon prikazivanja dokumentarca u medijima, grčka je policija pokrenula istragu na temelju ozbiljnih rasističkih ispada članova stranke. Film je na Sarajevo Film Festivalu osvojio posebnu nagradu žiriju, a zagrebačka će publika ovaj politički dokumentarac imati priliku pogledati u četvrtak 18.12. u 17 sati.

foto: press
foto: press

U pitanje migranata prije samih Čistača, uvest će nas petnaestominutni film Restartove produkcije naziva I’m nobody. Ovo je dokumentarac o napuštanju doma i domovine iz straha za vlastiti život, a kroz svoje osobne priče vode nas zagrebački azilanti u režiji Barbare Matejčić i Nine Urumov.
Nakon filmskih projekcija slijedi rasprava na temu Posljedice tvrđave Europe: iregularne migracije na udaru Schengena, a o njoj će govoriti novinarke koje prate tematiku migracija, migranti te Centar za mirovne studije.

Be social

Komentari