Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Vizart

Dóra Pernyész za Sketchbook Station: Ilustracije iz dječjih snova

19.04.2017. Ziher.hrFoto: Marija Lovrić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Na svom proputovanju Europom umjetnička mapa Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma zaronila je u svijet dječje ilustracije u mađarskom gradu Szombathelyu.

Dóra Pernyész rođena je 1991. godine u Szombathelyu gdje je diplomirala grafički dizajn na Zapadnomađarskom sveučilištu, a danas radi kao freelancer. Od 2013. godine do danas izlagala je na mnogim bijenalnim izložbama grafičkog dizajna, te osvojila priznanja i nagrade uključujući i prvu nagradu na Nacionalnoj konferenciji studenata umjetnosti 2015. godine.

Dóra se od malena voljela likovno izražavati, što su njezini roditelji bezuvjetno podržavali vodeći ju na mnoge umjetničke tečajeve i radionice. Danas Dóra poseban afinitet gaji prema dječjoj ilustraciji s ciljem oplemenjivanja i obogaćivanja vizualnog svijeta najmlađih. U svom radu, uz brojne ilustratore dječjih knjiga, Dóra je posebno inspirirana Jánosom Kassom čiji rad poima dinamičnim i stimulativnim vizualnim okidačem za kreativno promišljanje.

Foto: Dóra Pernyész

Svoj umjetnički svijet Dóra opisuje kao svijet prepun detalja, posebnih perspektiva i gledišta, te raznovrsnih interpretacija različitih situacija. Cilj njezinih radova je usporiti današnji tempo života i nagnati ljude da stanu i promisle nad njezinim ilustracijama i tekstom ili pjesmom koju slike vizualno nadopunjuju.

Crtežu prethodi razrada jasne ideje, a stvaralački proces započinje skicom koja pomaže umjetnici da pronađe najbolju kompoziciju i perspektivu za ilustraciju željene teme. U svom radu Dóra najčešće koristi akril i pastelne krede koje joj omogućavaju stvaranje bujnog imaginarnog svijeta prepunog zanimljivih detalja. Tijekom rada izmjenjuje se početni entuzijazam, znatiželja i strpljivost s umorom, gubitkom strpljenja i povremenom ljutnjom koja rezultira odlučnošću da je sljedeći dan idealno vrijeme za novi početak.

Foto: Dóra Pernyész

U svom radu za Sketchbook Station Dóra Pernyész htjela je ilustrirati svima dobro poznatu priču, te je odabrala knjigu engleskog književnika Charlesa Lutwidgea Dodgsona Alisa u zemlji čudesa. Dóra je kao dijete obožavala ovu maštovitu knjigu o doživljajima djevojčice Alise koja pada niz zečju rupu u fantastični svijet naseljen osebujnim stvorenjima, te je došla na ideju da cijelu priču sumira u jedan crtež. Često sanjamo nešto što smo doživjeli tijekom dana ili vidjeli prije spavanja, pa je Dóra Alisu smjestila na crno-bijeli tepih gdje se igra s kartama i sa svojim zecom, a prije nego li je zaspala, Alisa je pročitala jednu zanimljivu priču. Poruku Dórinog rada možemo interpretirati kao sliku koja je samo san – polazište, a naša mašta je ta koja nas može odvesti bilo kuda.

Pitamo vas jeste li zadržali dijete u sebi? Dopuštate li si sanjarenje u odraslom životu prepunom odgovornosti i obaveza? Ako je vaš odgovor potvrdan, gdje vas mašta najčešće odvede?

S radom Dóre Pernyész možete se opširnije upoznati putem njezine web stranice.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

(Visited 141 times, 1 visits today)

Komentari