Izvedbene umjetnosti

Drugi dio performansa “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” izveden u Muzeju suvremene umjetnosti

Foto: Emina Herman / www.queerzagreb.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Bruno Isaković je 10. travnja, na rođendan Vesne Parun, u okviru Queer Zagreb Sezone u Muzeju suvremene umjetnosti izveo drugi dio iz svoje trilogije performansa “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” posvećenih ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Izvođač se i ovaj put bavio riječima i crnilom, međutim ne više riječima humanizma istaknutih umjetnica i umjetnika kao u prvom dijelu trilogije izvedenom na Trgu kralja Tomislava u veljači, nego riječima koje je napisao i izrekao tijekom svoje znanstvene i političke karijere trenutni ministar kulture.

Naime, Bruno Isaković je četiri sata bez prestanka pred publikom čitao dijelove iz ministrove knjige “Jugoslavenska muslimanska organizacija” te uži izbor moralno upitnih, društveno opasnih i politički neodgovornih izjava Zlatka Hasanbegovića otkako se ambiciozno odlučio baviti kulturom, nažalost tek kao instrumentom stvaranja “novog nacionalnog obrasca”. Prepoznavajući da se dugotrajno čitanje navedenog sadržaja može koristiti kao eksperimentalna domaća metoda psihičkog mučenja, umjetnik se tijekom trajanja performansa podvrgnuo i drevnoj kineskoj metodi mučenja kojoj je cilj izluđivanje žrtve tako što joj dugo pada kap po kap (u ovom slučaju crne) vode na glavu.

Mučenje slobode govora i revizionizam povijesti koji se sve češće i glasnije provodi u domaćem javnom i političkom prostoru te sve jasnijim poticanjem ideoloških podijeljenosti u društvu najčešće upravo pod okriljem Ministarstva kulture otvoren je prostor za mjesto umjetničke inspiracije koja pred navirućom ksenofobijom u Hrvatskoj neće posustati. O tome svjedoči i veliki otpor nekoliko tisuća umjetnica i umjetnika te drugih koji rade u kulturnom sektoru naspram sadašnjeg ministra kulture.

Organizatori najavljuju da će se treći u nizu performansa Brune Isakovića “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” održati 8. svibnja. Ovi performansi samo su dio Queer Zagreb Sezone, koja je prvog radnog dana ministra kulture pokrenula program posvećen upravo njemu, a trajat će do njegovog odstupanja s te pozicije. Do tada, Queer Zagreb Sezona i ministar Hasanbegović posve pragmatično i ravnopravno surađuju na produkciji suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Ministar pruža umjetnicima beskrajnu inspiraciju te medijsku vidljivost u domaćem i međunarodnom kontekstu o kakvoj bi bez njega mogli samo sanjati.

Be social

Komentari