Izvedbene umjetnosti

Dugoočekivana premijera 'Prave stvari' u kazalištu Mala scena

Foto www.mala-scena.hr / Saša Novković
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto www.mala-scena.hr / Saša Novković
Foto www.mala-scena.hr / Saša Novković

Nakon gotovo godinu dana priprema, danas je na rasporedu premijera predstave “Prava stvar” Toma Stopparda u kazalištu Mala scena, a time započinje i središnji dio proslave 25. obljetnice otvaranja tog kazališta. Predstava će igrati svakodnevno od 6. studenog do 5. prosinca, a ulaznicu za neku od 30 izvedbi predstave (izuzev za premijeru) možete kupiti svakodnevno na blagajni kazališta.

Pravoj stvari Stoppard istražuje etička pitanja (prijevara) i filozofsku prirodu “prave ljubavi”, ali isto tako istražuje i pravu prirodu realnosti u odnosu na našu percepciju. Smještena u milje kazališta i kazališnih umjetnika, ova predivna priča o ljubavi i umjetnosti, o stvarnosti i iluzijama, o braku i nevjeri, razočaranjima i radostima, postavlja pitanja o “pravom životu” i granicama koje se stvaraju u susretu s “iluzijama”. Smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća, Prava stvar je i dokument prošlog vremena i duha u kojem se i Mala scena stvarala i gradila.

Foto www.mala-scena.hr / Saša Novković
Foto www.mala-scena.hr / Saša Novković

Prava stvar praizvedena je u Strand Theatre u Londonu 16. studenog 1982. u režiji Petera Wooda s Rogerom Reesom i Felicity Kendal u glavnim ulogama. Hrvatska je premijera, samo sedam godina nakon Londona i pet godina nakon Broadwaya (s Jeremyjem Ironsom i Glenn Close) održana u Maloj sceni 8. prosinca 1989. u režiji Ivice Šimića, scenografiji Dinke Jeričević te s Brankom Supekom i Vitomirom Lončar u glavnim ulogama. U novoj će verziji, također u Šimićevoj režiji, zaigrati Jelena Veljača, Dražen Čuček, Jasna Bilušić, Frane Perišin, Mislav Čavajda, Lana Helena Hulenić i Marko Hergešić.

Šimić i Lončar, osnivači Male scene, napominju kako su svoje privatno kazalište otvorili upravo tim tekstom jer je to tada bio izraz njihovih razmišljanja o umjetnosti i kazalištu, a sada, 25 godina kasnije, žele se ponovno prisjetiti svojih početaka te podsjetiti publiku na univerzalno dramsko djelo o braku, pisanju, emocionalnoj vrijedosti, intelektualnom integritetu, visokoj umjetnosti i popularnoj kulturi.

Be social

Komentari