Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Izvedbene umjetnosti

Dvanaest sjajnih glumica utjelovljuje Euripidove “Bakhe” u Kazalištu Ulysses na Malom Brijunu

26.07.2018. Ziher.hrFoto: Matija Kasaić Drakšić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovosezonska predstava kazališta Ulysses, Euripidove “Bakhe” u režiji Lenke Udovički, premijerno će biti odigrana u subotu, 28. srpnja na Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, a na repertoaru je od 27. srpnja do 4. kolovoza.

Na grupnoj psihoterapiji nalazi se dvanaest žena, svaka sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabost ili izgubiti kontrolu. Na putu oslobođenja od stanja prisilne normalnosti one ulaze u mitski svijet Euripidovih “Bakhi”, oživljavajući potisnute potrebe te zamagljujući granice između grada i divljine, čovjeka i zvijeri, Grka i barbara, neba i zemlje.

Dionis ili Bakho, antički bog vina, plodnosti, ekstaze i kazališta, odvlači žene, sputane društvenim okvirima, u šumu gdje postaju njegove divlje, pijane, orgijastične svećenice – bakhe. U grčkom teatru 5. st. pr. Kr. ovaj komad igrali su isključivo muškarci koji su utjelovljivali i muške i ženske uloge. Redateljica Lenka Udovički odlučuje izokrenuti ovaj povijesni odnos moći te “Bakhe” postavlja s dvanaest vrsnih glumica kako bi pozornicom ovog puta ovladale samo žene. Suvremene bakhe odvode nas na dubinsko putovanje u prirodu čovjeka: kroz vječiti sukob apolonskog i dionizijskog načela, razuma na kojem je uspostavljena zapadnjačka civilizacija i naših iskonskih nagona, strahova i potreba.

Predstava se oslanja na moćnu suigru glume, pokreta, glazbe i magične prirode brijunskog otočja. Glazba je skladana na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti.

Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, koreografiju Staša Zurovac, glazbu Nigel Osborne i Davor Rocco, kostimografiju i scenografiju Bjanka Adžić Ursulov, oblikovanje svjetla Andrej Hajdinjak, a oblikovanje zvuka Davor Rocco. Asistentica redateljice je Sendi Bakotić. U predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Jelena Graovac i Lucija Barišić. Brod iz Fažane za Mali Brijuni polazi u 20:30 sati.

(Visited 705 times, 1 visits today)

Komentari