Glazba

Top 15: Natjecateljski Eurosong trenuci koje vrijedi ponovno otkriti

eurosong
Foto: Facebook.com/EurovisionSongContest
Vrijeme čitanja: 10 minute

Sigurna sam da među vama ima onih koji već sad s nestrpljenjem očekuju ovogodišnji Eurosong koji će se održati za mjesec dana u Izraelu (od 14. do 18. svibnja). Poznajem nekolicinu Eurosong i Dora frikova (mislim to u najpozitivnijem smislu) koji barataju nevjerojatnim znanjem o natjecateljima, pjesmama i pobjednicima. Ne mislim da još uvijek znam dovoljno o ovom najdugovječnijem internacionalnom natjecanju niti vam mogu objasniti svoju fascinaciju ovim glazbenim događanjem. Prije nego što vas uvučem duboko u ovu temu, samo želim reći nešto što mi leži na duši, a znam da se neće obistiniti – vratite nam orkestar, s orkestrom je sve bilo puno ljepše!

Obiteljska okupljanja pred TV-om

Možda moja ljubav prema Eurosongu ima veze s obiteljskom mini tradicijom kada bismo se svi skupili pred TV ekranom, sestrična bi tu večer prespavala kod nas, a svatko je imao papir, olovku i bilježio svoje bodove za svakog od natjecatelja – ponekad i u nekoliko kategorija.

Ne mogu vam objasniti koliko živo pamtim trenutak kada je 1998. godine sestra otišla na toalet baš na početak nastupa Danijele Martinović s pjesmom Neka mi ne svane, što je potaknulo burna negodovanja, ali i olakšanje jer se vratila prije nego je Danijela skinula crni plašt. Takvih i brojnih urnebesnih uspomena je mnogo, a tradicija gledanja prijenosa uživo se proširila i na krug prijatelja.

U ime svih veselih uspomena koje povezujem s gledanjem Eurosonga sam za vas pripremila selekciju natjecatelja po svom izboru. Ni jedan od tih natjecatelja nije odnio pobjedu, ali su se na neki način istaknuli svojim nastupom.

Po uzoru na Sanremo

Eurovision Song Contest ili jednostavnije Eurovizija ili Eurosong je natjecanje koje je nastalo po uzoru na talijanski festival Sanremo. To nikad nije bilo europsko natjecanje nego natjecanje radio-televizija, aktivnih članica EBU-a. Prvi Eurosong održao se u Švicarskoj 1956. godine kada se natjecalo sedam zemalja. Rekordni broj predstavnika je dostignut 2008. i 2011. godine kada su 43 zemlje poslale svoje predstavnike na natjecanje. Zanimljivo je također spomenuti da je Velika Britanija bila čak 15 puta na drugom mjestu, a Norveška najčešće na posljednjem.

Danas se Eurosong prenosi čak i u SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu i Kini, a zadnjih nekoliko godina Australija je dobila mogućnost sudjelovanja u natjecanju. Jugoslaviju je prvi put na Eurosongu 1961. godine predstavila Ljiljana Petrović pjesmom Neke davne zvezde, a Hrvatsku je prvi put 1993. godine na Eurosongu predstavljala grupa Put pjesmom Don’t Ever Cry.

Poznata svjetska i domaća i regionalna imena

Kroz natjecanje su prošla brojna svjetska glazbena imena, a nekolicina natjecatelja je zahvaljujući takmičenju postigla svjetsku slavu. Ako niste znali Olivia Newton John je 1974. predstavljala Veliku Britaniju na Eurosongu. Njena pjesma Long Live Love nije odnijela pobjedu jer je te godine pobijedila ABBA, ali je Oliviji, kao i ABBA-i otvorila brojna vrata. Na natjecanju su sudjelovali (neki s boljim, a neki s lošijim pjesmama) i grupa Blue, dance sastav Cascada, t.A.T.u., DJ BoBo, Anggun, Anna Oxa, Brotherhood of Man, Secret Garden, Katrina and the Waves, France Gall, Julio Iglesias, Engelbert Humperdinck, Bonnie Tyler, Johnny Logan i Céline Dion.

Vice Vukov Jugoslaviju je predstavljao čak dva puta, bili su tu Dubrovački Trubaduri, 3M, Kićo Slabinac s predivnom pjesmom Tvoj dječak je tužan, diva Tereza Kesovija pjesmom Muzika i ti, Zdravko Čolić, Korni Grupa sa Zlatkom Pejakovićem na vokalu, Aska, Novi fosili, Srebrna Krila, Danijel Popović s pjesmom Džuli, Doris Dragović s pjesmom Željo moja i Bebi Dol aqua barbie s nažalost tragično lošom pjesmom Brazil i jednako lošim outfitom.

Grupa Riva s Emilijom Kokić je 1989. donijela pobjedu Jugoslaviji pjesmom Rock me. Zahvaljujući pobjedi 35. izdanje Eurosonga 1990. godine održalo se u Zagrebu, a voditelji programa bili su Helga Vlahović Brnobić i Oliver Mlakar. Te godine Tajči je svojim karizmatičnim nastupom branila boje domaćina pjesmom Hajde da ludujemo i osvojila sedmo mjesto.

Eurosong nostalgija i 15 natjecateljskih trenutaka koje vrijedi ponovno otkriti

S pojavom interneta i svim informacijama na dlanu, odlučila sam malo istražiti kako je izgledao Eurosong godinama prije. Ono što sam otkrila me oduševilo tako da sam danas veći fan starog nego novog Eurosonga što će biti vidljivo i po listi koja slijedi.

Ako sumiram svoje fascinacije, najdraži pobjednici i pjesme koje i danas često slušam su one iz doba sedamdesetih. Otkako svjesno pratim natjecanje (dakle od 1997. odakle seže moja najstarija uspomena o gledanju Eurosonga) vrlo vjerojatno je samo 2012. godine pobijedila pjesma za koju sam zaista htjela da pobijedi (Loreen je s pjesmom Euphoria odnijela pobjedu u Švedsku). Zadnjih godina Eurosong i nema toliko velikog smisla, nekoliko godina sam ga i propustila. Ove godine finale će se gledati u uskom krugu prijateljica i pokušat ćemo oživjeti staromodnu metodu bodovanja s olovkom i papirom da prizovemo taj val nostalgije.

Prilikom kreiranja popisa koji ćete tek otkriti koncentrirala sam se na pjesme koje su meni skrenule pažnju, ali i zanimljivosti vezane uz natjecatelje koji nisu odnijeli pobjedu. Svjesna da je ostalo mnogo materijala za buduće članke na temu Eurosonga već sad se radujem sljedećoj godini, kada ćemo vas iznenaditi novim izdanjem zanimljivosti na temu. Vama zasad ostavljam kronološki pregled 15 zanimljivih, ludih, plesnih, predivnih, smiješnih i kičastih natjecatelja čije će vam pjesme danima bojati svakodnevicu i koje vrijedi ponovno ili po prvi puta otkriti.


Danska 1957. (Birthe Wilke i Gustav Winckler – Skibet Skal Sejle I Nat)


Dansku je 1957. prvi put predstavljao pjevački duo Birthe Wilke i Gustav Winckler pjesmom Skibet Skal Sejle I Nat. Pjesma govori o dragoj koja se oprašta od svog ljubljenog koji odlazi na istoimeni brod. Tada se natjecanje u velikoj mjeri još uvijek prenosilo preko radio postaja, a ono po čemu je ovaj nastup izdvojen od ostalih je najdulji poljubac u povijesti Eurosonga u trajanju od 11 sekundi na kraju ove ljubavne balade. Poljubac je zadao brojne glavobolje u konzervativno vrijeme TV programa kada se u nekim zemljama pomno biralo što se pušta u program emitiranja.


Italija 1958. (Domenico Modugno – Nel blu dipinto di blu)


Italiju je 1958. predstavljao Domenico Modugno pjesmom koja je nakon Eurosonga postala bezvremenski hit – riječ je o pjesmi Nel blu dipinto di blu (Volare). Pjesma je osvojila treće mjesto na natjecanju, a također je i jedina pjesma koja je morala biti izvođena dva puta zbog tehničkih problema. Za vrijeme prijenosa određen broj zemalja nije mogao vidjeti pjesmu pa ju je Domenico morao izvesti još jednom nakon svih natjecatelja.

Dodatak: Statistike kažu da se problem ponavljanja pjesme nije pojavio sve do 2010. kada su predstavniku Španjolske dozvolili isto zbog ometanja iz publike. Deset godina prije dogodio se jedan gaf koji opovrgava tu tvrdnju. Godine 1990. je upravo Španjolska predstavnica imala problema s puštenom matricom zbog čega su sestre Azúcar Moreno zaustavile nastup i odradile ga ponovno.


Ujedinjeno Kraljevstvo 1968. (Cliff Richard – Congratulations)


Pjesma za koju će mnogi pasti na testu i zamijeniti ju za pobjedničku. Danas s titulom Sir, Cliff Richard je 1968. osvojio drugo mjesto pjesmom Congratulations. Za pobjedu mu je nedostajao samo jedan poen. Te je godine pobjedu odnijela Španjolska predstavnica Massiel pjesmom La, la, la.

Dodatak: Jugoslaviju su 1968. predstavljali Dubrovački trubaduri pjesmom Jedan dan i osvojili sedmo mjesto.


Španjolska 1970. (Julio Iglesias – Gwendolyne)


Španjolsku je 1970., vjerovali ili ne, predstavljao Julio Iglesias pjesmom Gwendolyne osvojivši četvrto mjesto. Snimka je crno-bijela, ali to tirkizno odijelo, kravata i košulja zaslužuju video u boji. Ostavit ću vas s ovim klipom, riječi su suvišne, emocija je u glasu.

Dodatak: Jugoslaviju je 1970. godine predstavljala slovenska pjevačica Eva Sršen s pjesmom Pridi, dala ti bom cvet zauzevši 11. mjesto.


Belgija 1973. (Nicole & Hugo – Baby Baby)


Belgija je 1973. imala zanimljive predstavnike u nekoliko kategorija. Duo Nicole & Hugo izvodili su odličnu pjesmu Baby Baby, ali su također imali upečatljive kostime i plesne pokrete. Ako mene pitate, oni su imali sve što jedan pobjednik Eurosonga treba imati. Njihov nastup je nešto što ni jedan istinski fan ovog natjecanja ne smije propustiti iako su te godine završili na posljednjem mjestu.

Dodatak: Par je na Eurosongu trebao nastupiti još 1971., ali nisu bili u mogućnosti jer se Nicole razboljela. Godine 1973. Jugoslaviju je predstavljao Zdravko Čolić pjesmom Gori vatra i zauzeo 15. mjesto.


Španjolska 1973. (Mocedades – Eres tú)


Na istoj smo godini. Mocedades je grupa koja je Španjolsku predstavljala na Eurosongu 1973. pjesmom Eres tú. Grupa se prvotno sastojala od četvero braće (od toga tri sestre pjevačice) i nekolicine prijatelja, ali se tijekom godina formacija izmijenila u šestorku koja je nastupila na Eurosongu. Njihova pjesma nije odnijela pobjedu (te godine je Luxemburg predstavljala Anne-Marie David koja je pobijedila s predivnom pjesmom Tu Te Reconnaîtras). Osvojili su drugo mjesto, ali su zahvaljujući nastupu na Eurosongu svojom pjesmom ušli u Američki top 10 i držali 9. mjesto na Billboardovoj ljestvici što je za jednu pjesmu na Španjolskom jeziku u to vrijeme bila rijetkost.

Dodatak: Slučajno ili namjerno, ali bilo je tu i kontroverza. Pjesma je trebala biti diskvalificirana. Naime pjesma Eres tú je proglašena plagijatom Jugoslavenske predstavnice iz 1966. Brez besed koju je izvodila Berta Ambrož. Sličnost ćete primijetiti na prvo slušanje.


Luxemburg 1978. (Baccara – Parlez-vous français?)


Luxemburg je 1978. predstavljao poznati ženski duo iz Španjolske pod imenom Baccara s, danas ne tako poznatom, pjesmom Parlez-vous français? koja je osvojila 17. mjesto na natjecanju. Ako volite taj disco zvuk znat ćete ih po pjesmi Yes Sir, I Can Boogie.

Dodatak: Jugoslavija nije sudjelovala u natjecanju od 1977. do 1980. godine. Te je godine pjesma pobjednica bila izrazito zarazna Izraelska Ah-Bah-Nee-Be u izvedbi Yizhara Cohena i grupe Alphabeta.


Njemačka 1979. (Dschinghis Khan – Dschinghis Khan)


Njemačka predstavnica 1979. godine je apsolutni hit. Grupa Dschinghis Khan izvela je istoimenu pjesmu osvojivši četvrto mjesto na natjecanju. Zašto sam uvrstila ovu pjesmu u pregled natjecatelja Eurosonga? Ako vas već samo ime pjesme ne intrigira dovoljno, spomenut ću da su za vrijeme nastupa imali divovskog živahnog plesača s krunom i zlatnim plaštom.

Dodatak: Živahni plesač se kasnije pridružio bendu kao pjevač nakon što ih je jedan član napustio.


Danska 1981. (Tommy Seebach & Debbie Cameron – Krøller eller ej)


Danska je 1981. osvojila 11. mjesto pjesmom Krøller eller ej (Curls or Not) koju su izvodili Tommy Seebach i Debbie Cameron. Pjesma naglašava ljubav prema djeci neovisno o njihovom izgledu, a uz predivan vokal, sadrži lijepu plesnu dionicu koju je izvela Debbie s pratećim plesačicama.

Dodatak: Te je godine Jugoslaviju predstavljao Seid Memić – Vajta pjesmom Lejla i završio na 15. mjestu. 2009. godine je Hari Mata Hari predstavljao Bosnu i Hercegovinu vrlo lijepom pjesmom s istim imenom što mu je donijelo treće mjesto.


Izrael 1987. (Lazy Bums – Shir Habatlanim)


Izrael je nasmijao i oduševio publiku svojim predstavnicima 1987. godine. Komičarski duo Lazy Bums izveo je pjesmu Shir Habatlanim i osvojio osmo mjesto. Zanimljivost je da je te godine prvi put komičarska točka izabrana da predstavlja Izrael. Važno je spomenuti kako je tadašnji izraelski ministar kulture prijetio ostavkom ako duo zaista nastupi na Eurosongu. Svoju prijetnju nije ostvario, a duo je postigao veli uspjeh na Islandu gdje su čak odradili turneju. Pjesma govori o svakodnevici lijenog nezaposlenog čovjeka, a plesni pokreti upotpunjuju dijelove teksta. Pjesma je bila jako dobro prihvaćena među izraelskom mlađom populacijom.

Dodatak: Jugoslaviju su te godine predstavljali Novi Fosili pjesmom Ja sam za ples i osvojili četvrto mjesto. Ako vas ikad pitaju što pije Sanja Doležal, jedini točan odgovor je – sok.


Island 1997. (Páll Óskar – Minn hinsti dans)


Island je 1997. imao zanimljivog predstavnika – Páll Óskar izvodio je pjesmu Minn hinsti dans (My Final Dance). Pjesma predstavnica odabrana je internim metodama i nije baš postigla dobre rezultate zauzevši 20. mjesto te večeri. Dizanje obrva uskogrudnih europskih moralnih vertikala potaknuo je minimalistički scenski nastup. Óskar se te večeri imaginarnim perom upisao u knjigu kontroverza i njegov nastup je do današnjeg dana ostao zapamćen. Ovu pjesmu sam zadnju otkrila prije samo nekoliko tjedana, na mene djeluje umirujuće i pomalo hipnotizirajuće.

Dodatak: Iste godine Hrvatsku su predstavljale E.N.I. s, po mnogima, jednom od najgorih pjesama do tada. Kasnije su se ti isti oštri suci uvjerili da može puno gore. Djevojke su pjesmom Probudi me zauzele 17. mjesto.


Turska 1997. (Şebnem Paker & Grup Ethnic  – Dinle)


Kad se zakačim za godinu, zakačim se pošteno. Tursku je 1997. godine predstavljala Şebnem Paker uz pratnju sastava Grup Ethnic izvodeći pjesmu Dinle. To je zasigurno Turskoj i bila najbolja pjesma predstavnica tijekom devedesetih. Osvojivši treće mjesto Şebnem je priskrbila najbolji dotadašnji plasman od 1975. otkako Turska sudjeluje u natjecanju.

Dodatak: Te je godine pobijedila Katrina and the Waves s pjesmom Love Shine a Light. Inače Katrinu i Valove znate po himni pozitivne energije – hitu Walking On Sunshine.


Norveška 2005. (Wig Wam – In My Dreams)


Norvešku je 2005. predstavljala grupa Wig Wam pjesmom In My Dreams. Iz polufinala se ovaj šljokičasti feniks izdigao na deveto mjesto u finalu. Sjećam se da mi je pjesma još tada bila dobra što nije čudno jer duboko u mom srcu postoji jedan glam rock kutak. Nemojte me krivo shvatiti, i meni članovi benda izgledaju loše u tim svojim over the top kostimima. Ni danas nisam sigurna da li je rock glam bio njihova iskrena furka (vjerojatno je jer su im i ostale pjesme u tom štihu) ili su se samo jako dobro zabavljali (a vjerojatno i jesu). Cijela pjesma je pravi vremeplov u doba glitter rocka, ali je i sama po sebi odličan guilty pleasure.

Dodatak: Ne brinite, ni ovdje ne prolazi bez blagih šuškanja. Osim što su Wig Wam optuženi da su semplirali jednu drugu pjesmu, pjevač Glam je nakon showa pred novinarima BBC-a imao ispade prema UK natjecateljici Javine zbog čega su spomenuti bili razdvojeni.


Rumunjska 2005. (Luminita Anghel & Sistem – Let Me Try)


Iako rumunjski mediji nisu imali lijepe riječi za pjesmu od samog početka, nakon natjecanja na Eurosongu, dobila je pozitivne kritike i od struke i od medija. Rumunjska 2005. apsolutni je pobjednik u mojim očima iako je konkurencija te godine bila jaka. Pjevačica Luminita Anghel i udarački sastav Sistem su pjesmom Let Me Try u finalu osvojili treće mjesto, što je Rumunjskoj do sada najbolji plasman na Eurosongu. Pet godina kasnije Ovi i Paula Seling su pjesmom Playing With Fire također osvojili treće mjesto. Nemojte da vas zavaraju frulice s kojima pjesma započinje (Mene su podsjetile na Thompsona i Lijepa li si na početku), nakon njih dolazi teški dance.

Dodatak: U godini smo kada je Hrvatsku predstavljao Boris Novković pjesmom Vukovi umiru sami i uz pomoć Lado djevojaka i bubnjara/plesača osvojio 11. mjesto u natjecanju.


Moldavija 2010. (Sunstroke Project & Olia Tira – Run Away)


Za ovu pjesmu predstavnicu dovoljne su tri riječi – EPIC SAX GUY!

Završavam svoj pregled trenutkom koji je ostavio neizbrisiv trag na internetima. Moldavija je 2010. vrlo vjerojatno imala najlošiju pjesmu u natjecanju, našla se na 22. mjestu. Ono što je genijalno i neprocjenjivo u ovoj pjesmi je saksofonist koji je svojim plesom i sax dionicom ukrao show. Još ljepša stvar koja se počela događati nakon nastupa Sunstroke Projecta i Olie Tire su brojni gifovi, izolirana sax dionica u trajanju od deset (!!!) sati i ovo.

Internet zna biti predivna stvar, a ja sam ovu divotu imala kao zvuk budilice godinama.

Dodatak: Iako na ovo dodatak nije potreban, 2010. nas je grupa Feminem predstavljala u polufinalu pjesmom Lako je sve. Djevojke se nisu kvalificirale u finale i postale su inspiracija za jedan od poznatijih skečeva Bijelih udovica.


Utješna prozivka


Da je tanka granica između šprd falseta i cijenjenog falseta jako dobro zna Petar Grašo, a na tankom ledu plesao je i Alan Sorrenti 1980. predstavljajući Italiju pjesmom Non so che darei. Ipak, osvojio je šesto mjesto.


Izrael je 1982. predstavljao Avi Toledano pjesmom Hora i osvojio drugo mjesto. Suosjećam s plesačicom koja je slučajno srušila stalak za mikrofon u žaru koreografije. I refren je poprilično catchy iako ne razumijete ni riječ pjesme.


Jalisse je 1997. Italiju predstavljala lijepom pjesmom Fiumi di parole koja se rado sluša i danas. Pjesma je prethodno pobijedila na Sanremu, a na Eurosongu je zauzela četvrto mjesto.


Dima Bilan je čovjek koji je vratio fudbalerku u modu. Godine 2006. je Rusiju predstavljao pjesmom Never Let You Go i osvojio treće mjesto. Dvije godine kasnije ponovno je nastupio pjesmom Believe, ali ovaj put bez fudbalerke, i odnio pobjedu u Rusiju.


Iste godine Mariana Popova je pjesmom Let Me Cry predstavljala Bugarsku i osvojila 17. mjesto. Sve bi bilo u redu da usred pjesme jedan od back vokala nije odlučio pokazati svoje umijeće grgljanja.


Sve dosadašnje pobjednike Eurosonga pogledajte ovdje.

Playlistu s pjesmama koje su se natjecale na Eurosongu prije devedesetih pronađite ovdje.

Be social

Komentari