Istaknuto
15.01.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta U rubrici Nova glazba poslušajte aktualne domaće singlove i glasajte za svog favorita. Bacite uho i na strane, uglavnom indie rock preporuke.

15.01.2020.

Vrijeme čitanja: 6 minute Iako se preminuli glazbenici već neko vrijeme oživljavaju hologramima za posebne prigode, naslućuje se jedan novi trend koji će uvelike utjecati na način na koji konzumiramo glazbu. Što o trendu hologramskih koncerata preminulih glazbenika misle članovi glazbene redakcije pročitajte u nastavku.

Glazba

Izvještaj – Explosions In The Sky: Post rock koncert godine

24.10.2016. Helena Kezerić
Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Koračanjem prema vikendu euforija i pozitivna napetost manifestirale su se u ogromnom smiješku na licima fanova post rock  senzacije Explosions In The Sky. Subotnja večer primaknula se brzo, a veliki pogon Tvornice kulture počeo se puniti. Svi putevi vodili su na jedno mjesto, slijevale su se rijeke ljudi iz inozemstva i brojnih drugih gradova Hrvatske, ovog puta sve u službi post rocka. Sedamnaesto izdanje Žedno Uho festivala još je jednom oduševilo izborom izvođača i cjelokupnom organizacijom eventa.

Diskodelija kao savršen uvod

Već je za vrijeme nastupa šibenske Diskodelije veliki pogon bio popunjen do više nego ugodnih razmjera. Diskodelija je svojim energičnim nastupom pružila odlučan uvod u koncertni spektakl koji nismo mogli ni zamisliti. Trojac vrlo spretno žonglira glazbenim žanrovima, pa tako njihove pjesme plešu na tankoj granici između post punka, post rocka i nekog evil shoegazea uz pratnju šarenih svjetlosnih trzaja.

Foto: Monika Barčević / Ziher.hr

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr

Explosions In The Sky odveli na put u nepoznatu ljepotu postojanja

Par minuta iza najavljene satnice Teksašani tiho stupaju na pozornicu. Gitarist Munaf Rayani pozdravlja publiku s ‘dobra večer’ i ‘dobro došli’, na što prepun veliki pogon oduševljeno kliče. Pjesmom s novog albuma “The Wilderness” započeli su uvod u koncertni spektakl i dali nam do znanja da osim auditivnog spektakla dolazi i onaj vizualni. Moćan i vrlo glasan zvuk treperio je u zraku i na momente bio toliko intenzivan da smo i doslovce mogli reći da osjećamo glazbu koju čujemo. Energične kretnje članova benda uvelike su pridonosile atmosferi koja je bila vrlo emocionalna. Svaka prisutna jedinka uplovila je u svoj svijet i svoje emocije. Reakcije na pjesme su bile različite, od maničnog skakanja, pisanja rukama po zraku, statičnog promatranja, eteričnog njihanja preko divovskih osmijeha i širom zatvorenih očiju. Light show izgradio je pobojani zid ispleten od dima i ostavljao dojam kao da gledamo u drugu dimenziju, kao da svjedočimo nečemu što ne pripada ovom svijetu.

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr

Komunikacije s publikom, osim spomenutog pozdrava na početku, i nije bilo, no ona nije bila ni potrebna. Pjesme poput Greeth Death,With Tired Eyes, Tired Minds, Tired Souls, We SleptFirst Breath After ComaThe Only Moment We Were AloneYour Hand in Mine govorile su više nego što bi najljepši izbor riječi ikad mogao. Biti među svojim mislima i postojati u gromoglasnoj tišini svoga bića bilo je jedino ispravno. Za nama je ostao jedan od onih koncerata koji je poništio neke druge i mene osobno doveo do zaključka da se nikakve Nebule ili slični pripadnici žanra nikad neće moći mjeriti s onime čemu smo svjedočili u Tvornici kulture u subotu.


(Visited 267 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(16 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari