Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Othello: nezakonita liturgija” otvara festival “Nosi se” u Zadru

Foto: www.teatroverrdi.eu
Vrijeme čitanja: 2 minute

Teatro VeRRdi po drugi put organizira kazališni festival/reviju NOSI SE koja će se u periodu od 26. do 29. kolovoza održati u prostorima Kazališta lutaka Zadar. Reviju otvara premijera predstave “Othello: nezakonita liturgija”, u režiji i dramaturgiji Zlatka Pakovića, a u produkciji Teatra VeRRdi. Premijera je u subotu, 26. kolovoza u 21:30 u crkvi Sv. Dominika, a repriza predstave je 28. kolovoza u isto vrijeme.

Redatelj Paković zapisao je o Shakespeareu: „Kad bi nestalo sve, iz Shakespeareova djela dalo bi se rekonstruirati čovječanstvo, sa svom svojom čovječnošću i svim svojim zlom, s onim što jest, usprkos svojoj iracionalnosti, i onim što bi moglo biti, unatoč svojoj umnosti.“ Novinarka Marija Knežević je nakon prošlogodišnje javne probe u Zadarskom listu napisala da je „puno toga, osim osjećaja, aktualno i danas, od relacija islam – kršćanstvo, izbjeglica i migranata, nasilja nad ženama… I ono što Shakespeare nije pitao, upitao je Paković. Van didaskalija i, što bismo rekli, kontra regule.”

U predstavi igraju Hrvojka Begović iz Zagrebačkog kazališta mladih (Desdemona/Jago), Zlatko Paković, slobodni umjetnik, režiser, dramaturg, kolumnist i pisac iz Beograda (kor), Vilim Matula iz Kazališta Kerempuh (nastupa iz offa kao glas Sinjorije) i glumac Kazališta lutaka Zadar Juraj Aras (Othello/Jago). Nakon zadarske premijere predstava će gostovati u Dubrovniku (Art radionica Lazareti), Šibeniku (Fališ festival) i na Danima kaštelanskog kazališta 7., 8. i 9. rujna.

Predstave iz Zagreba, Ljubljane i Tuzle

Osim premijere Teatra VeRRdi, na reviji Nosi se gostovat će predstave “To nismo mi, to je samo staklo“ Ivane Sajko, u produkciji Rupera i Teatra &TD te u režiji Franke Perković, “Krojcerova sonata” Teatra kabare Tuzla, monodrama u izvedbi Vlade Keroševića prema motivima L. N. Tolstoja, te “Čudnije od raja” Gledališča Glej iz Ljubljane, prema konceptu Marka Požlepa. U sklopu festivala bit će održana i promocija knjige “Možda je ovo moj grad“ Bojana Gagića, dok će Vjera Vidov prezentirati svoj umjetnički rad prema motivima djevojčice sa šibicama.

Be social

Komentari