Istaknuto
21.04.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova glazba ovog tjedna donosi izbor od pet domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje se može glasati do sljedeće srijede.

15.04.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Poslao sam nekoliko bendova upit jesu li spremni platiti mi 50 kuna za iskrenu recenziju. Čekam ponude. Čini se da nije samo jeziku svejedno.

Glazba

Film o kultnim KUD Idijotima i Tusti u klubu Boogaloo

01.07.2020. Ziher.hrFoto: PR
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svi oni koji žele bolje upoznati kultni punk sastav KUD Idijoti iz Pule i njihovog frontmena Branka Črnca Tustu, imat će priliku u subotu 4. srpnja na ljetnoj pozornici kluba Boogaloo, gdje će moći pogledati dokumentarni film „Tusta”. Uz projekciju filma, biti će održana i izložba omota albuma grupe. Nakon izložbe „Ilustrirana povijest izdaje” i filma, posjetitelje očekuje tulum kojeg pripremaju DJ geDJo (Andrej Korovljev) i DJ peDJa (Predrag Ličina).

Prvi dio filma „Tusta” govori o neočekivanom proboju i usponu pulskog sastava dok je drugi dio posvećen njihovom ograničenom glazbenom djelovanju i zabranama koje su nastupile uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Unatoč ograničenjima, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ na, danas legendarnom koncertu, u beogradskoj Hali sportova 2000. godine.

U finalnom segmentu filma, redatelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočenja članova obitelji i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.

Osim članova benda, u filmu gostuju brojni glazbenici i kritičari poput Zorana Predina, Seje Sexona i Dragana Kremera, ali i drugih. Svoju premijeru film je imao na prošlogodišnjem izdanju Motovun Film Festivala.


Kao kuriozitet valja istaknuti da film neće biti prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gdje nije primljen u nenatjecateljski dio programa.


Izložba „Ilustrirana povijest izdaje” donosi pop-up izložbu omota albuma pulskih punkera koji se prezentiraju kao artefakti jednog vremena. Četvorka KUD Idijota, Tusta, Sale, dr. Fric i Ptica, vizualni identitet grupe stvarali su instinktivno i prema DIY (uradi sam) principu u kućnom izdanju jednog od njih.

Posebno sklon vizualnom izražavanju bio je Diego Bosusco – Ptica, koji je i kreirao njihov poznati logotip nepokorene crvene zvijezde. Povodom izložbe, provokativni i autentični vizuali sastava dodatno su dopunjeni radom basista Nenada Marjanovića – dr. Frica – koji pojašnjava kontekst njihovog nastanka.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.


Ne zaboravite na odgovorno ponašanje, držanje razmaka i higijenu, nosite maske, perite ruke i ostanite sigurni i zdravi.

(Visited 78 times, 3 visits today)

Komentari