Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Glazba

Film o kultnim KUD Idijotima i Tusti u klubu Boogaloo

01.07.2020. Ziher.hrFoto: PR
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svi oni koji žele bolje upoznati kultni punk sastav KUD Idijoti iz Pule i njihovog frontmena Branka Črnca Tustu, imat će priliku u subotu 4. srpnja na ljetnoj pozornici kluba Boogaloo, gdje će moći pogledati dokumentarni film „Tusta”. Uz projekciju filma, biti će održana i izložba omota albuma grupe. Nakon izložbe „Ilustrirana povijest izdaje” i filma, posjetitelje očekuje tulum kojeg pripremaju DJ geDJo (Andrej Korovljev) i DJ peDJa (Predrag Ličina).

Prvi dio filma „Tusta” govori o neočekivanom proboju i usponu pulskog sastava dok je drugi dio posvećen njihovom ograničenom glazbenom djelovanju i zabranama koje su nastupile uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Unatoč ograničenjima, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ na, danas legendarnom koncertu, u beogradskoj Hali sportova 2000. godine.

U finalnom segmentu filma, redatelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočenja članova obitelji i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.

Osim članova benda, u filmu gostuju brojni glazbenici i kritičari poput Zorana Predina, Seje Sexona i Dragana Kremera, ali i drugih. Svoju premijeru film je imao na prošlogodišnjem izdanju Motovun Film Festivala.


Kao kuriozitet valja istaknuti da film neće biti prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gdje nije primljen u nenatjecateljski dio programa.


Izložba „Ilustrirana povijest izdaje” donosi pop-up izložbu omota albuma pulskih punkera koji se prezentiraju kao artefakti jednog vremena. Četvorka KUD Idijota, Tusta, Sale, dr. Fric i Ptica, vizualni identitet grupe stvarali su instinktivno i prema DIY (uradi sam) principu u kućnom izdanju jednog od njih.

Posebno sklon vizualnom izražavanju bio je Diego Bosusco – Ptica, koji je i kreirao njihov poznati logotip nepokorene crvene zvijezde. Povodom izložbe, provokativni i autentični vizuali sastava dodatno su dopunjeni radom basista Nenada Marjanovića – dr. Frica – koji pojašnjava kontekst njihovog nastanka.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.


Ne zaboravite na odgovorno ponašanje, držanje razmaka i higijenu, nosite maske, perite ruke i ostanite sigurni i zdravi.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Komentari