Film

Filmovi 19. Motovun film festivala koje ne smijete propustiti

Foto: facebook.com/MotovunFilmFestival
Vrijeme čitanja: 2 minute

19. Motovun Film Festival i ove godine donosi presjek najboljih europskih filmova pomalo nezamijećenih od strane art mainstreama, kao i najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva.

U goste nam dolazi jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih slovenskih filmaša, Damjan Kozole s novim filmom Noćni život s kojim je nedavno osvojio nagradu za najbolju režiju na festivalu u Karlovyim  Varyma.  Napeti triler istražuje tamnu stranu Slovenije i skrivene živote dobro nam poznatih „pobjednika tranzicije“, a sve počinje kada policija pronađe poznatog odvjetnika golog na ulici, prepunog ugriza od pasa i sa strip on igračkom na sebi.

Drugi regionalni film koji se bavi mračnom neistraženom stranom društva je Dobra žena Mirjane Karanović, prvi redateljski rad jedne od najpoznatijih glumica postjugoslavenskih prostora, nastao u hrvatskoj produkciji za koju je nedavno nagrađena u Puli. Dobra žena propituje važnu i provokativnu političku temu – dogovornu šutnju o ratnim zločinima. Film je svjetsku premijeru imao na najvećem američkom festivalu nezavisnog filma, Sundanceu u Park Cityju.

Sa Sundancea nam dolazi i drama Neke žene poznate američke indie redateljice Kelly Reichardt. Ovaj „mali“ sentimentalni mozaični kolaž od tri priče spajaju tri velike glumačke zvijezde: Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart.

Domaća redateljica Snježana Tribuson u Motovun se penje novom melodramom u prepoznatljivom stilu, ali ovog puta u ruhu opere, filmom Sve najbolje s kojim je nedavno u Puli osvojila tri Arene.

Argentinski Klan gangsterska je kronika nastala prema istinitim događajima o obitelji Puccio koja iza fasade dobrostojeće buržujske obitelji skriva tajnu o otmicama bogataša koje skrivaju u vlastitoj kući. Smješten u kontekst posljednjih godina argentinske vojne diktature i ranih dana povratka u demokraciju, Klan je već sad postao najgledaniji argentinski film svih vremena.

Psihodelični autobiografski film Poezija bez kraja legendarnog filmaša, stripaša i ateističkog mistika Alejandra Jodorowksog, drugi je u nizu njegovih filmskih memoara koji nas kroz lik mladog Alejandra vodi u Santiago sredinom prošlog stoljeća. Odrastanje dječaka u procjepu između očekivanja svojeg strogog konzervativnog oca i vlastite želje za poniranjem u boemski svijet pun seksa i nasilja prošaran je tipičnim redateljevim elementima fantazmagorične taštine i strip-realizma.

I na kraju, nismo se mogli pretvarati da se ovaj festival ne događa u Hrvatskoj i u Srednjoj Europi 2016. u ozračju sumorne eskalacije nacionalizma, klerikalizma i netolerancije. Kao odgovor na to, inzistirali smo na filmovima poput Vive ili Tangerine koji govore o rodnim manjinama. Kao odgovor na to, uvrstili smo i ruski film (M)Učenik Kirila Srebrenikova. Jer taj film, ambijentiran u mikrokozmos jedne kalinjingradske gimnazije, točno pripovijeda u kakvom svijetu smo se tijekom 2016. probudili. U svijetu u kojem su oni koji agresivno mašu religijom nasrnuli na sve stečevine laičke modernizacije. A to su stečevine koje će Motovun uvijek braniti.

U našem poslu protiv svega se može, ali protiv želje umjetnika ne smije. Veliki Jim Jarmusch nakon projekcije u Cannesu odličio je premontirati svoj film Gimme Danger o Iggyju Popu i njegovim Stoogesima, zbog čega su sva već dogovorena prikazivanja, uključujući motovunsko, blokirana do daljnjega. U dogovoru s producentima i distributerima filma, novu, premontiranu verziju filma prikazat ćemo čim redatelj dopusti.

Be social

Komentari