Film

Filmovi najznačajnijeg suvremenog čileanskog redatelja Pabla Larraina u kinu Tuškanac

Foto: Kino Tuškanac
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Od četvrtka, 08. do subote, 10. studenog 2018. kino Tuškanac donosi pet naslova najznačajnijeg suvremenog čileanskog redatelja i scenarista Pabla Larraina. Program Portreti: Seciranja prošlosti Pabla Larraina započinje u četvrtak, 08. studenog u 19 sati projekcijom intrigantne satirične političke drame Ne (2012), nominirane 2013. za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja te godinu dana ranije nagrađene na filmskom festivalu u Cannesu.

Film, u kojem je glavnu ulogu ostvario Gael Garcia Bernal, je završni nastavak Larrainove trilogije o čileanskoj diktaturi. Uoči projekcije uvodnu riječ o Larrainovu stvaralaštvu dat će filmska redateljica Hana Jušić.

U petak, 09. studenog s početkom u 19 sati na rasporedu je prvi dio Larrainove trilogije, impresivna socijalna kriminalistička drama Tony Manero (2008), o sredovječnom muškarcu koji se, oduševljen filmom Groznica subotnje večeri i njegovim protagonistom Tonyjem Manerom kojeg tumači John Travolta, odluči prijaviti na skori televizijski talent show. U 21 sat je na rasporedu Klub (2015), crnohumorna psihološka drama koja propituje stanje argentinske katoličke crkve, ovjenčana Srebrnim medvjedom u Berlinu te nominirana za Zlatni globus za najbolji film s neengleskog govornog područja.

Program završava u subotu, 10. studenog u 19 sati projekcijom nagrađivane biografske drame Neruda (2016), u kojem redatelj ostaje dosljedan u bavljenju protagonistima koji postaju prisilnim ili dragovoljnim žrtvama povijesnih i društveno-političkih okolnosti. Konačno, u 21 sat na rasporedu je središnji nastavak Larrainove trilogije o čileanskoj diktaturi Post Mortem (2010), neobičan politički film, crnohumorna i elementima nadrealizma obilježena varijacija priče o običnim ljudima u neobičnim i tragičnim situacijama koji postaju žrtve režime neovisno o njihovim stavovima i postupcima.

Cijena ulaznice 20 kuna, za članove 10 kuna.

Retrospektiva Pabla Larraina realizirana je u suradnji s veleposlanstvom republike Čile u Republici Hrvatskoj.

Be social

Komentari