Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Filmske mutacije u Art-kinu uz gostovanje redatelja Victora Ericea

16.01.2018. Ziher.hrFoto: Art-kino.org
Vrijeme čitanja: 2 minute

U fokusu jedanaestog izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma, pod naslovom „Refleksije za budućnost“ dvosmjerna je refleksija autorskog filma Montea Hellmana i Víctora Ericea, a stižu na program Art-kina 18. i 19. siječnja

Španjolski redatelj Victor Erice i američki redatelj Monte Hellman autori su mutiranih blaga koje otkrivamo u Art-kinu 18. i 19. siječnja: od traumatizirane sedmogodišnjakinje u zabačenom kastiljskom selu do kultnog autostoperskog filma, melankoličnih prizora sjeverne Španjolske do kriminalne afere koja staje na put ljubavi filmaša i njegove muze.

Victor Erice jedan je od najvažnijih europskih redatelja, a u svom je životu snimio svega tri dugometražna i dva kratkometražna filma. Za svoje je filmove primio mnoštvo nagrada, a svaki se od njih, naročito „Duh košnice“, ističe svojim posebnim pristupom stvaranju filma. Film igrom svjetlosti, topline i tišine daje posebno lirski doživljaj i jesenji senzibilitet priči koja je smještena u doba frankističke Španjolske, a koju vidimo kroz naivne oči sedmogodišnje Ane. Uz suptilne antifašističke motive te duboko psihološko proživljavanje likova „izgubljenih“ u zabačenom kastiljskom selu, film se često ističe kao najbolji španjolski film svih vremena.

Razgovor s redateljem i gostima

Nakon projekcije filma “Duh košnice”, s kojim otvaramo Filmske mutacije, održat će se razgovor s redateljem Victorom Ericeom i gostima: Cristinom Garciom Martinez, Bradom Stevensom (autorom knjige o Hellmanu), glazbenikom Charlesom Bossonom, Iris Elezi, Thomasom Logorecijem  i Tanjom Vrvilo, dok je moderator Dragan Rubeša.

Skriveno blago među filmovima Festival nevidljivog filma je pronašao i u još jednom Ericeovom djelu „Jug“, u kojem prevladava melankolična sjeta sjevera Španjolske koja u liku djevojčice žudi za tajnama toplog juga. Američki redatelj Monte Hellman često je isticao Ericea kao uzor, a poveznice među njima moći ćemo vidjeti u Hellmanovim filmovima „Dvostruki asfalt“, koji ima kultni status među automobilskim entuzijastima, te „Cesta za nigdje“, uobličenju autorove suprotstavljenosti svim vrijednostima američkog filma.

Program se provodi u suradnji s Umjetničkom organizacijom Film-Protufilm.

Svoje sjedalo u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Komentari