Izvedbene umjetnosti

„FORMAT- festival malih formi” ovog vikenda u Hvarskom povijesnom kazalištu

format
Izvor: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Hvarskom povijesnom kazalištu ovaj se vikend, 23. i 24. rujna, odvija „FORMAT – festival malih formi”. Riječ je o pilot projektu umjetničke organizacije Connect4 iza koje stoje Jelena Mićić, Lukrecija Tudor i Jure Radnić kojima je cilj da festival s vremenom doživi internacionalni karakter te da iz godine u godinu raste i donosi pregled ponajboljih suvremenih malih formi izvedbene umjetnosti u Hvarsko povijesno kazalište.

Buđenje povijesno-kulturnog potencijala Hvara

Iako su do sada djelovali kao članovi drugih udruga i organizacija, vrlo hrabro, usred pandemije korona virusa, odlučili su osnovati vlastitu umjetničku organizaciju gdje su uvidjeli priliku za zajednički početak. Jure i Jelena svoju su kazališnu priču započeli na daskama Hvarskog kazališta kao dio Dramskog studija mladih Hvar sa svega 7 godina. Sada tu priču žele nastaviti graditi u svome gradu s Lukrecijom, koja je obiteljski povezana s otokom.

Polazišna točka za istraživanje i pokretanje ovakvog festivala leži u valorizaciji povijesne ostavštine grada i otoka Hvara. Hvarsko povijesno kazalište izgrađeno je 1612. godine na prvom katu zgrade Arsenala, u samom centru grada. Izgradio ga je knez Pietro Semitecolo, čovjek – vizionar koji je smatrao da prostor ispunjen kulturnim i društvenim događanjima namijenjen svima može donijeti dugo priželjkivani mir između građana hvarske komune. Na početku 17. stoljeća u demokratizaciji kulture uvidio je put, kao i budućnost zajednice, mogućnosti i prilike koje ono nosi za zajednički rast, razvoj i suradnju.

Plakat: Press

Platforma koja spaja lokalne tekovine i umjetnost

Organizatori smatraju da je kroz interpolaciju lokalne kulturne baštine te suvremene izvedbene umjetnosti moguće rekreirati ono što već postoji. To su platforma za prožimanje umjetnosti i lokalne zajednice, prostor otvorenosti, uključivosti i prostor za budućnost koji živi umjetnost.

U nedostatku ovakvih ili sličnih manifestacija različitih formata, koje se kvalitetno i s kontinuitetom obraćaju publici, a koje u isto vrijeme donose profesionalne i suvremene izvedbene forme u urbanu zajednicu poput Hvara, vidimo priliku za hrabrost i svježinu novoosnovane organizacije koja je i sama nasljedovatelj kazališnog života zajednice.

Program je sljedeći:

  • 23.09. u 20h – Teatro VeRRdi: „Školjka šumi“ (izvodi: Maruška Aras)
  • 24.09. u 11h – Kazališne zajednice: „Prakse 21. stoljeća“ (predavanje: Saša Božić)
  • 24.09. u 20h – Zadarski plesni ansambl: „Klown“ (izvodi: Matea Bilosnić)

Već za listopad, Connect4 najavljuju i drugi ovogodišnji projekt naziva DRAMMA! u suradnji s Gradskom knjižnicom Hvar. Tada će, na rezidenciju od mjesec dana, u Hvar doći dramski pisac odabran javnim pozivom. U tih mjesec dana planirane su tribine s učenicima Srednje škole Hvar te susreti s književnicima čija su djela adaptirana za izvođenje u kazalištu. Za ovu godinu to su Kristian Novak i Marina Vujčić.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a odvijaju se u Hvarskom kazalištu.

Be social

Komentari