Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Kći Charlieja Chaplina u studenom dolazi u Zagreb

19.10.2018. Ziher.hrFoto: press ZFF / Hassan Abdelghani
Vrijeme čitanja: 2 minute

Po mnogima ikona španjolskog, američkog i francuskog filma, glumica koja se proslavila u djelima Roberta Altmana, Davida Leana i Carlosa Saure, ujedno i kći slavnog Charlieja Chaplina, Geraldine Chaplin u studenom stiže u Zagreb kao posebna gošća 16. izdanja Zagreb Film Festivala (11. – 18. studenog).

Pripadnica slavne multinacionalne glumačke dinastije Chaplin, prva od osmero djece Charlieja Chaplina i Oone O’Neil i unuka nobelovca Eugenea O’Neila školovala se za balerinu te se nakon kratkotrajne karijere profesionalne plesačice u Parizu okrenula glumi. Prvu filmsku ulogu ostvarila je kao djevojčica u Svjetlima pozornice (1952.) Charlieja Chaplina, no otkrio ju je David Lean namijenivši joj ulogu odane supruge Tonye u Doktoru Živagu (1965.) koja joj je donijela nominaciju za nagradu Zlatni globus za najbolju mladu nadu.

Suradnje s Almodovarom i Scorseseom

Nakon uloge u psihološkom trileru Peppermint frappé (1967.) velikog Carlosa Saure, s njim uspostavlja dugotrajnu suradnju te nastupa u filmovima koji se smatraju vrhuncima španjolske kinematografije (npr. Ana među vukovima – Ana y los lobos, 1973., i Zmija u njedrima – Cría cuervos, 1976.). Godine 2006. Španjolska akademija filmskih umjetnosti i znanosti nagradila ju je Zlatnom medaljom za doprinos španjolskoj kinematografiji.

Foto: press ZFF / “Sidro i nada”

Među najvažnija glumačka ostvarenja ubrajaju se film mozaične strukture Nashville (1975.) Roberta Altmana u kojem glumi nepodnošljivu reporterku BBC-ja, za koji je također bila nominirana za Zlatni globus za sporednu ulogu, romantična drama Doba nevinosti Martina Scorsesea (1993.), Pričaj s njom (2002.) Pedra Almodovara, horor drama Sirotište (2007.) u režiji J. A. Bayone.

Film svečanog zatvaranja Festivala

U brojnim intervjuima koje je dala povodom snimanja biografije Chaplin (1992.) s Robertom Downeyjem u kojoj je tumačila lik svoje bake Hannah, Geraldine je otkrila da je Charlie Chaplin u ulozi oca bio strog i da u svakodnevnom životu nije bio nimalo sklon humoru, ali da je kao kritičar pratio i podržavao njezin rad.

Na svečanom zatvaranju Zagreb Film Festivala Geraldinu Chaplin gledamo u gorko-slatkoj romantičnoj komediji o ljubavi, prijateljstvu i majčinstvu Sidro i nada (Anchor and Hope, 2017.) u režiji Carlosa Marquesa-Marceta (10 000 km). Glavnu ulogu Eve, djevojke koja se zajedno s partnericom i njihovim najboljim prijateljem sprema za čari roditeljstva, tumači Oona Chaplin, Geraldinina kći iz braka s čileanskim filmašem Patriciom Castillom, koju ljubitelji Igre prijestolja znaju kao Talisu Maegyr.

Geraldine Chaplin živi između Miamija, Madrida i švicarskog Corsier-sur-Veveyja. Ove jeseni provela je nekoliko tjedana u Hrvatskoj na setu filma Bosonogi car, satire o Europi čija se radnja odvija na Brijunima. Režiju filma nastalog u belgijsko-nizozemsko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji potpisuju Peter Brosens i Jessica Woodworth, koje pamtimo po filmovima Khadak, Altiplano i Kralj Belgijanaca, prikazanim na prethodnim izdanjima ZFF-a. Hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler film.

(Visited 148 times, 2 visits today)

Komentari