Glazba

Goldie, MC LowQui, Bad Copy, Drumroll, Mmmeniga i Chew The Fat! Croatia stižu na Tuborg Open Fair

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon sjajnog zimskog izdanja, glazbena platforma Tuborg Open Fair ovog proljeća doživljava novo izdanje. U petak, 22. svibnja u devetom paviljonu zagrebačkog Velesajma Tuborg Open Fair domaćoj publici u goste po prvi put u Zagreb dovodi legendarnog tvorca drum’n’bassa i jednog od najutjecajnijih albuma u povijesti elektronske glazbe – ‘Timeless’, Goldiea!

Ovaj glazbeni pionir, graffiti umjetnik, drum’n’bass ikona i začetnik, DJ i glumac, sve su identiteti koje preuzima Goldie. S više od 20 godina na sceni i 3 milijuna prodanih ploča po cijelom svijetu, stalnim radom u sferi dizajna i vizualne kulture, Goldie spada u jednog od najcjenjenijih umjetnika današnjice. Od ranih početaka kao graffiti umjetnik, preko utjecaja hip-hopa i junglea, Goldie je uz inovacije transformirao britanski undergorund zvuk u veliki svjetski pokret i utjecao na rađanje drum’n’bassa. Od tamne trake “Terminator” koja je 1992. godine označila revoluciju u breakbeatu, preko osnivanja sada već kultne drum’n’bass etikete Metalheadz, Goldiev rad je 1995. obilježio album “Timeless” koji označava prijelomni trenutak u rađanju drum’n’bassa. Album je spojio ispresijecane i slojevite melodije s bassom, jungleom i simfonijskim i atmosferičnim zvukovima, te ženskim vokalima, a proglašen je jednim od top 50 albuma elektronske glazbe, te se našao i u knjizi “1001 album kojeg morate poslušati prije smrti”.

Osim njega, s britanske scene stiže LowQui. Jedan od najpotpunijih MC-a na drum’n’bass sceni, prisutan još od 90ih te na glasu po svom iznimnom osjećaju za publiku i DJ-a koji je tijekom svoje karijere surađivao sa samom kremom izvođača kao što su Andy C, Goldie, S.P.Y, DJ Marky, Black Sun Empire, Skream, Benga i mnogi drugi.

Sljedeće ime ovog festivala je Bad Copy – hip hop sastav iz Beograda nastao 1996. godine, a čine ga nerijetko kontroverzni trojac Sky Wikluh, Timbe i Ajs Nigrutin. Iza sebe imaju četiri studijska albuma – “Orbod mebej”, “Sve sami hedovi”, “Najgori do sada” i “Krigle” objavljen nakon dvogodišnje pauze u radu. Za to vrijeme trojac je iza sebe su ostavio značajan broj solo projekata i suradnji s istaknutim balkanskim hip-hoperima poput Marčela, Ede Maajke i Beogradskog sindikata. Među njima se izdvaja album “43zla – Sve same barabe” na kojem su se Ajs i Timbe udružili sa članovima Prti Bee Geea, crnogorskih Who See i mladim MC-ima Blind Businessom, Kibuom i Bvanom. Sada već kultni album “Krigle”, na kojem se nalazi veliki regionalni hit “Esi mi dobar”, samo je jedna stavka iz cjelokupne karijere koju obilježavaju rap himne “Uno Due Tre”, “Možeš Ti To”, “Bad Copy Zoor” ili pak “Idemo Odma”.

Na Velesajmu nastupa i Mmmeniga, poznatiji kao Vedran Meniga, a počeo je kao bubnjar u legendarnom šibenskom punk bendu Nula, da bi nastavio bubnjati za Radikal Dub Kolektiv koji je u live formaciji objedinjavao dub, reggae, ska ili punkrock. Danas je jedan od najaktivnijih ljudi po pitanju promocije bass glazbe u Hrvatskoj te osoba iza Outlook festivala i vlasnik Pozitivnog ritma koji je domaćin svim događajima na lokaciji Fort Punta Christo u Puli. Izdavač PDV Recordsa, promotor i DJ, Mmmeniga je jedna od središnjih figura hrvatske alternativne i glazbene scene.

Svoj set će odraditi i Drumroll , live drum’n’bass projekt Janka Novoselića (bubanj – Kozmodrum, Strobelyx, TBF, Tobogan) te Bogumila Kulage poznatijeg i kao Theron Tourett (synthevi – ABOP, Sinestet). Iskusni i priznati glazbenici zadužili su domaću klupsku scenu djelovanjem u nizu projekata, a posebno za ovu priliku te gostovanje velikog Goldiea odlučili su predstaviti Drumroll te demonstrirati kako zvuči drum’n’bass izveden uživo uz set bubnjeva i širok dijapazon synth zvukova.

https://www.facebook.com/jankonovoselic
https://www.facebook.com/jankonovoselic

Za party je zadužen najistaknutiji zagrebački klupski program, Chew The Fat! CRO, i ovim događajem nastavlja seriju sjajnih gostovanja. Nakon što su doveli Sigmu, dvostruke vlasnike #1 UK Top 40 hita, te ove zime bili domaćini Tuborg Open Fair izdanja koji je ugostio Frictiona, CTF! Cro i ovoga puta diže ljestvicu. Rezidenti programa Yesh i DMT, uz podršku MC Tone Tuora i vj -polygona na vizualima, osigurat će masni bass i dokazati zašto su referentna točka za bass glazbu u regiji te već redoviti izvođači Outlook festivala iz godine u godinu.

Ulaznice za Tuborg Open Fair dostupne su na svim prodajnim mjestima Eventima i na www.eventim.hr. Cijena ulaznice je 50 kuna u pretprodaji, a 65 na dan događaja.

Be social

Komentari