Film

India’s Daughter: Indija zabranila prikazivanje dokumentarca o silovanju u Delhiju

Foto: riccardotuschy.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: riccardotuschy.tumblr.com
Foto: riccardotuschy.tumblr.com

Jyoti Singh Pandey mlada je djevojka iz Indije koju je silovala grupa muškaraca nakon čega je zbog unutarnjih ozljeda umrla 13 dana kasnije. Ovo nije priča koja se dogodila prije stotinu godina, ovo nije početak nekog povijesnog romana i ovo nipošto nije izoliran slučaj. Silovanje se dogodilo prije tri godine u Delhiju kad se djevojka s dečkom vraćala iz kina. Zajedno su ušli u bus u kojem ih je dočekala skupina muškaraca. Njezinog su dečka prebili, a nju su silovali.

Ta se vijest pročula jer vjerojatno nije bila riječ o nekoj “običnoj” indijskoj ženi niže kaste za koju nikoga nije briga, već o studentici medicine. Svjetska i indijska javnost bili su užasnuti, svi su počinitelji uhićeni, a jedan je i umro u zatvoru. To zvuči kao pravedan (ako se o pravdi uopće može pričati) kraj tog groznog događaja, no tužna je istina da Indija ima najveći postotak silovanih žena dnevno, prema podacima svaki se dan siluju 93 žene, djevojke, djevojčice, a većina silovanja prolazi neprijavljeno.

Foto: www.theguardian.com
Foto: www.theguardian.com

Indijski redatelj Ram Devineni, koji je ujedno i osnivač filmske kuće Rattapallax, došao je na ideju stripa koji bi promovirao kažnjavanje zločina nad ženama. Glavna junakinja stripa je Priya, silovana djevojka koja se odluči boriti za prava žena. Devineni je prije dvije godine otišao u Delhi da istraži priču iza Jyotinog silovanja. Kad je upitao policajca zašto misli da joj se to dogodilo, policajac je odgovorio da “dobre djevojke ne idu po noći same doma.” Nakon toga je intervjuirao žene koje su preživjele silovanje i sve su mu rekle da ne mogu tražiti pravdu jer se obitelj boji javne sramote, a policija smatra da su si same krive.

Britanski redatelj Leslee Udwin također smatra da se o silovanjima u Indiji treba govoriti i da je to problem koji se mora riješiti. U svojem dokumentarcu India’s Daughter bavi se spomenutim incidentom u Delhiju. Premijera je trebala biti za Dan žena u Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj i Indiji no indijska vlada odlučila je zabraniti prikazivanje tog dokumentarca te je zbog toga premijera prebačena na srijedu.

Indijski političari bili su zgroženi promotivnim isječcima iz dokumentarca među kojima se nalazi i izjava jednog od silovatelja koji govori kako mu nije nimalo žao. Indijski ministar Rajnath Singh zaprijetio je da će poduzeti “zakonske akcije” protiv BBC-a, indijsko sudstvo zakonski je zabranilo prikazivanje (i uploadanje na internet) provokativnog dokumentarca, a indijska vlada napisala je pismo u kojem traži BBC da u potpunosti uništi sve video materijale koji na svjetlost dana dovode problem silovanja u Indiji.

Foto: kleinnnblume.tumblr.com
Foto: kleinnnblume.tumblr.com

Danny Cohen, jedan od redatelja koji rade za BBC, odgovorio je Rajnath Singhu na njegovu prijetnju:“Zahvaljujemo se na vašoj brizi, ali smatramo da India’s Daughter zastupa javni interes podizanja svjesnosti oko jednog od svjetskih problema i BBC je zadovoljan načinom na koji je dokumentarac montiran. (…) Izjava počinitelja samo je jedna od mnogih drugih pogleda na događaj u pitanju, dokumentarac sadrži i izjave roditelja, pravnika, svjedoka i drugih. (…) Dokumenatrcu nikako nije namjera da ponizi ili na bilo koji način osramoti žene, on pruža važan pogled na događaj koji je uzbunio indijsku javnost te odražava mišljenje da se takvo nešto (silovanje) ne bi više nikad trebalo dogoditi. (…) Nakon dugog i pažljivog promišljanja, odlučili smo prikazati India’s Daughter na BCC Four.” 

U dokumenatrcu jedan od muškaraca osuđenih na smrt zbog silovanja koje je rezultiralo smrću žrtve, govori o zločinu koji je počinio. Krivi Jyoti jer je bila vani u kasne sate i tvrdi da ne bi umrla da se nije borila protiv svojih napadača. “Djevojka je puno više kriva za silovanje od muškarca,” rekao je Singh. “Muškarci i žene nisu ravnopravni. Žene se trebaju baviti kućnim poslovima, a ne ići u klubove i barove, krivo se oblačiti i raditi krive stvari.”

Foto: kleinnnblume.tumblr.com
Foto: kleinnnblume.tumblr.com

Također je progovorio i jedan od pravnika zadužen za silovateljevu obranu. “Da moja kći ili sestra imaju izvanbračne spolne odnose i time se osramote, polio bih ih petrolejem i zapalio pred čitavom obitelji.” Drugi pravnik je izjavio da je žena “kao cvijet koji uvijek treba zaštitu. U našem društvu ne dozvoljavamo djevojkama da idu van nakon 8 navečer.” Njihovi odgovori jasno odražavaju kulturu posramljivanja žrtava zbog koje se žene u Indiji boje progovarati o silovanjima.

Nisu sve reakcije u Indiji negativne, iako se dokumentarac ne smije prikazivati na javnoj televiziji, neko je vrijeme bio dostupan na YouTube kanalu BuzzFeed India no nakon toga ga je, na zahtjev indijske vlade, YouTube navodno maknuo. Kolumnistica Shobdaa De javno je prozvala ministra Singha zbog odluke da se zabrani prikazivanje dokumentarca i time se dopusti ignoriranje mizoginije u Indiji. Član parlamenta Javed Akhtar na jednoj je sjednici rekao da je India’s Daughter dobar dokumentarac, “milijuni će muškaraca shvatiti da razmišljaju kao silovatelji i ako ih to vrijeđa, onda se moraju promijeniti.” 

Foto: kleinnnblume.tumblr.com
Foto: kleinnnblume.tumblr.com

Iako su nakon Yjotinog silovanja postroženi neki indijski zakoni o silovanju, zakon ne vrijedi ništa ako se ne promijeni mentalitet društva. Dok se to ne dogodi, zakon je samo slovo na papiru, a stvarnost kroje ljudi koji smatraju da su žrtve krive za to što im se dogodilo i pritom također svrstavaju muškarce na razinu životinje koja djeluje instinktivno bez mogućnosti da se kontrolira. Iako je ovdje riječ o Indiji, silovanje je svakodnevna pojava u čitavome svijetu (zbog koje ne pate samo žene već i muškarci i djeca), a stav koji izražavaju silovatelji u Indiji nije “tipično indijski” već je upravo “tipično silovateljski” stoga je India’s Daughter dokumentarac koji je doista od svjetske važnosti, a možete ga pogledati na linku (ako ga u međuvremenu nisu opet maknuli).

Be social

Komentari