Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Knjige

Interliber košarica: Tinejdžerski romani koje možete kupiti u iznosu do 100 kuna

08.11.2016. Tanja BrajkovićFoto: Facebook.com/Penguin Teen
Vrijeme čitanja: 4 minute

Još jedan Interliber, najveći sajam knjige u Hrvatskoj, danas je naveliko otvorio svoja vrata svima nama. Ljudi iz svih dijelova naše zemlje će se do kraja ovoga tjedna, zasigurno, uputiti prema Zagrebu kako bi na ovom sajmu pronašli barem poneki naslov za sebe od pregršt onih ponuđenih ondje po izražajno sniženim cijenama.

Potrudila sam se danas ondje pronaći neke od najnovijih teenage knjiga koje možete kupiti u iznosu od 100 kuna i tako napraviti vlastitu košaricu za ovogodišnji sajam. Knjige za mladež su jako inspirativne i svojom tematikom se ne moraju nužno ograničavati samo na tu istu mladež.  Svi mi koji više nismo u adolescentskom razdoblju također se volimo referirati na takve knjige.

Dobar stari John Green

Svima nam već dobro poznati autor za mladež John Green omiljen je kod tinejdžera diljem svijeta. Na štandu nakladničke kuće Fokus Komunikacije D.O.O. možete njegove naslove pronaći za za svega 60-70 kuna. Prvi od takvih njegovih naslova je Greška u našim zvijezdama u kojem se dvoje teško bolesnih tinejdžera Augustus i Hazel zaljubljuju jedno u drugo te kroz samo par mjeseci, u bolesti, zajednički prožive pravu ljubavnu priču koju mnogi ne prožive ni u pola života. Ova priča nikog nije ostavila ravnodušnim i lijepa je unatoč tome što završava smrću jednog od njih.

Ništa manje popularan Greenov naslov koji ondje povoljno možete pronaći jest knjiga Gradovi na papiru, ujedno i druga prevedena knjiga na hrvatski jezik od ovog autora. Ovo je nešto veselija ljubavna priča o stidljivom Quentinu i tajnovitoj Margo koji je ovu djevojku mogao samo promatrati i obožavati izdaleka dok mu jedne večeri nije pokucala na vrata i zatražila ga da s njom krene u cjelonoćnu osvetničku akciju. Ovdje se Quentinovi snovi počinju ostvarivati.

Jedna vrlo maštovita knjiga Johna Greena koja ne mora nužno biti samo tinejdžerska jest U traganju za Alaskom u kojoj Miles Halter, umoran od života u okrilju svog doma te očaran riječima Veliko Možda francuskog renesansnog pjesnika i pisca Francoisa Rabelaisa, kreće u internat. Ondje u Culver Creeku nailazi na privlačnu Alasku Young koja će ga nesvjesno uvući u svoj labirint te ga uputiti u smjeru traženog Velikog Možda. Ovu duhovitu, neobičnu i maštovitu knjigu možete na Interliberu kupiti za 70-ak kuna.

Foto: Facebook.com/Frofil

Foto: Facebook.com/Profil

Dva nastavka Cure na netu

I nakladnička kuća Profil na svom štandu nudi lijepo snižene knjige za mlade novijeg izdanja. Jedne od njih su Cura na Netu i njezin nastavak Cura na netu – Na turneji popularne britanske autorice i blogerice Zoe Sugg za 65 kuna. Ovdje pratimo priču mlađahne Penny koja je u prvoj knjizi povučena i nespretna srednjoškolka. Ona o svim svojim strahovima i dvojbama te dečku koji joj se sviđa razgovara samo s najbližim prijateljima, osobito s karizmatičnim Elliotom, a s ostatkom svijeta razgovara na anonimnom blogu pod nazivom Cura na netu.

U drugom dijelu knjige, Na turneji, Penny je samouvjerenija i sada već u stabilnoj vezi s Noom, dečkom koji joj se sviđao u prvome dijelu. Ovdje s njim kreće i na njegovu glazbenu turneju po Europi te se ondje, zajedno s njegovim bendom,  susreće sa svakojakim izazovima koji vezu Penny i Noe stavljaju na kušnju. Hoće li kao par to izdržati, možete pročitati ako kupite ovu knjigu.

I za kraj, još malo djevojaka

Spisateljica Jenny Han napisala je najnoviju knjigu za mlade u nakladi Fokus Organizacije D.O.O. pod nazivom Dečki koje sam voljela koja je na ovogodišnjem Interliberu jako veliki hit. Knjiga govori o tinejdžerici Lari Jean koja svoja ljubavna pisma drži u kutiji za šešire koju joj je poklonila pokojna majka. Pisala je pisma svim dečkima koji su joj se sviđali, no jednog dana ta njezina pisma počinju stizati na prave adrese. Tada se Larin imaginarni ljubavni život iz prošlih vremena počinje pretvarati u stvarnost. Ovaj naslov možete na sajmu pronaći za svega 70-ak kuna.

Autorica Emma Cline napisala je svoj prvijenac, knjigu Djevojke koja je ovogodišnje interliber izdanje također nakladničke kuće Profil koju ondje možete pronaći barem dvadeset posto sniženu od pune cijene. Roman je preveden na više od 30 jezika diljem svijeta, a govori o bogatoj tinejdžerici koja postaje sljedbenicom kulta. Roman je djelomično inspiriran djelovanjem komune The Family na čijem je čelu bio Charles Manson.

I nakladnik Znanje izdao je u svojoj rubrici Knjiga dostupna svima lijepi tinejdžerski roman Eleanor i Park autorice Rainbow Rowell koju ondje možete pronaći za svega 20 kuna. Eleanor je crvenokosa djevojka u neobčnoj odjeći koja stoji iza Parka sve dok se on ne okrene. Ona uvijek leži pored njega dok se on ne probudi, a Park je momak koji unaprijed zna da će se Eleanor svidjeti svaka njegova pjesma, koji se smije njezinim šalama i prije no što ih ona ispriča do kraja (…) Oni su povezani, no i svejsni da prva ljubav gotovo nikada ne potraje dugo. Unatoč tome imaju je hrabrosti živjeti međusobno.

Foto: Facebook.com/Znanje

Foto: Facebook.com/Znanje

 

(Visited 674 times, 2 visits today)

Komentari