Intervju

Mateo Resman (Keops): „Odgovara mi opuštena atmosfera u bendu i težim onom frontmanskom djelovanju u glazbi“

mateo resman
Foto: Dario Vukadinović
Vrijeme čitanja: 3 minute

Početkom listopada kao novi vokal u riječki Keops dolazi mladi Mateo Resman, javnosti poznat kao finalist prve sezone showa The Voice – Najljepši glas Hrvatske. Show u kojem je pobijedila Nina Kraljić Mateo je završio kao drugoplasirani, a nakon godinu dana nastupa sa svojim bendom Striptones odlučio se za novi korak u karijeri. S Mateom smo popričali o najranijim glazbenim uspomenama, nastupima, tremi i planovima s Keopsom.

Za početak, kako je došlo do suradnje s bendom?

Do suradnje je došlo kada sam se upoznao s gitaristom Brunom tijekom traženja nastupa za moj bivši bend Striptones. Bruno mi je izašao u susret i dogovorio nekoliko nastupa po Rijeci. Naravno, da mu se odužim, pjevao sam mu na nastupima njegove škole gitare. Bilo je samo pitanje vremena kad ćemo ući u nekakav zajednički projekt i desio se Keops.

Kako si se snašao s dečkima?

Mogu reći da u ovih mjesec dana super funkcioniramo. Zna se kad je vrijeme za zezanciju, a kada se ozbiljno radi. A meni odgovara opuštena atmosfera i sigurnost u odnosu s ljudima. Bend je jedan oblik “obitelji” i traži maksimalnu posvećenost, a rezultat toga je kvalitetna glazba.

Poznajte li se od prije?

Poznajem jedino Brunu, ali nakon šta sam se upoznao s ostatkom benda, dobio sam dojam kao da se poznajemo svi već neko duže vrijeme.

Jedan si od finalista prve sezone The Voice-a. Koliko ti se je život promijenio nakon toga?

Nakon The Voice-a počeo je jedan period prepoznavanja, prilaženja ljudi, čestitavanja, ali i raznih ponuda suradnji s raznim tekstopiscima, glazbenicima. Izbacio sam jedan singl Zaljubljen sam opako kojeg je napisao Andrej Babić. Ali u globalu, život mi je ostao isti, samo malo simpatičniji.

Jesi li se više zamišljao u solo vodama nego u bendu?

Oduvijek sam imao ideju nastupati s bendom. To je bio jedan od najvećih razloga zašto sam se prijavio na show The Voice. Htio sam gurnuti i promovirati Striptonse i naš rad. Nekako težim onom frontmanskom djelovanju u glazbi, maštam i želim biti član autorskog benda.

mateo resman
Foto: Dario Vukadinović
Odgovara ti žestok zvuk benda? Što privatno voliš slušati?

Naravno da mi odgovara žestok zvuk glazbe (smijeh). Inače sam teški rocker, metalac i volim bendove poput AlterBridgea, Avenged Sevenfolda, Pagans Minds, Dream Theatera, Helloweena i klasika poput Deep Purple-a, AC/DC-ja, Iron Maidena, Gunsa. Tako da guštam pjevajući pjesme Keopsa.

Kako vam izgledaju probe?

Probe izgledaju tako da se pipikamo u pojačala, mixetu, Zvone sjedne za bubanj i Bruno kaže: “ajmo ovu…”. Zatim slijedi brojanje “jen, dva, tri i!…”, krene pjesma, odradimo je do kraja, pogledamo se, nasmijemo i krenemo dalje na Brunove riječi “e, a ajmo sad ovu…”.

Nakon probe sjednemo zajedno, popričamo, prokomentiramo što smo napravili i dogovorimo sljedeći termin.

Najnoviji singl Tajni znak najavljuje skorašnji album. Što možemo očekivati na njemu?

Na novom albumu možete očekivati puno dobre, žestoke, kvalitetne i melodične glazbe. Mislim da smo dorasli tome i dat ćemo sve od sebe da to bude album koji će oduševiti publiku Keopsa i privući novu.

Pišeš li pjesme? Hoće li se poneka naći na novom albumu?

Pišem tekstove, skladam, radim aranžmane, snimam, sviram i to je moj ritual smirivanja i opuštanja. Već imamo dvije pjesme koje sam napisao i naravno da ih namjeravamo iskoristiti u novom albumu.

Kada možemo očekivati neki koncert?

Sljedeće što nam dolazi su Belišće i Slavonski Brod  na samom početku prosinca, ali popunit će se kalendar brzo i sve možete pratiti na Facebook stranici benda.

Imaš li neki poseban ritual prije nastupa?

Prije nastupa se volim zagrijati, probuditi mašinu koja mi treba da bi odradio nastup od dva i pol sata, piti puno tekućine, proći repertoar i razmišljati o pauzama između pjesama koje popunim kratkim obraćanjem publici.

Tremu si pozdravio davno ili se ponekad vrati? Kako je se rješavaš?

Trema je nestala još za vrijeme The Voice-a, no sada se prije svakog nastupa javlja uzbuđenje i iščekivanje da nastup krene napokon. Nekad ta nestrpljivost dovede do toga da se moram smirivati i opuštati ili uopće ne razmišljati o nastupu, jer mi to stvara dozu ushićenosti koja može rezultirati time da ne obraćam pažnju na tehniku pjevanja.

Koja ti je najranija uspomena vezana za glazbu? Kada si shvatio da je to tvoj poziv?

Najranija uspomena krije se u prvom razredu osnovne škole dok smo mama i ja na stop hodali u Delnice u glazbenu školu. Htio sam učiti gitaru, ali kako nismo imali auto, brzo sam odustao od toga. Zatim sam u 4. osnovne upisao tečaj za klavijature. To je trajalo nekoliko godina dok ponovno nisam uhvatio gitaru u ruku.

I za kraj, gdje se vidiš u budućnosti?

Volim kad vrijeme samo donese neka iznenađenja, tako da volim ostati u sadašnjosti i ovim trenucima. Ali ako baš mora, vidim se s diplomom u ruci i na stageu, tijekom svirke s Keopsom, kako pjevam i radim ono što želim.

Be social

Komentari