Istaknuto
11.08.2022.

Vrijeme čitanja: 7 minute Dvijetisućite su obilježile milenijalce, a ove pjesme ne samo 2002. godinu, nego i naše glazbene živote.

05.08.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Lik Eddieja Munsona na neki je način arhetip i možemo ga svrstati u široku mrežu svojevrsne morfologije priče (gospon Propp, no pun intended), no on je također i tragedija našeg društva koje, iako čvrsto vjerujemo da nije tako, zapravo ne napreduje mnogo.

Vizart

Izložba i strip: 35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj

30.09.2021. Ziher.hr
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svega godinu dana nakon svog prvog, talijanskog izdanja 1986. godine, „Dylan Dog” se pojavio na našim prostorima i odmah stvorio publiku koja ga vjerno prati već 35 godina. U povodu obilježavanja ove obljetnice u utorak, 28. rujna, otvorena je izložba „35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj” u organizaciji Udruge Crtani Romani Šou uz podršku Talijanskog instituta za kulturu gdje je izložba i postavljena. Izložba će biti otvorena do 15. listopada, a posjetitelji će moći vidjeti odabrane ilustracije i vrijedna hrvatska izdanja.

U povodu otvorenja izložbe direktor Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Gian Luca Borghese izjavio je: „Strip je izvrstan medij za povezivanje kultura. Izložba je posebno zanimljiva jer su na mnogim crtežima zagrebačke znamenitosti poput popularne Džamije, Katedrale ili Ciboninog tornja”.

dylan dog izlozba

Foto: Press

Najzanimljiviji uvidi u svijet horor ikone koja je više od toga

Autor izložbe, direktor Udruge Crtani Romani Šou i veliki stripofil, Slaven Gorički za izložbu je odabrao najzanimljivije uvide u svijet stripovskog junaka Dylana Doga koji nije ostavio traga samo u stripovskom miljeu, već je postao i neizostavan dio pop-kulturne baštine, horor ikona čije se ime prepoznaje i koristi u raznim medijima.

Poseban značaj otvorenju izložbe pridonio je dolazak Fabija Celonija, jednog od autora stripa koji se s velikim zadovoljstvom odazvao pozivu Talijanskog instituta za kulturu da se vrati u Zagreb i svojim radovima obogati predstavljanje strip ikone. Celoni je priznati autor – dobitnik niza važnih nagrada koji je dosada priredio više od 30 izložbi, a u hrvatskoj je strip publici najpoznatiji kao crtač „Dylana Doga” i autor naslovnica „Brada Barrona”.

Mislim da je Dylan Dog privlačan jer nije superjunak kao većina likova u stripu. On je običan čovjek sa svim svojim slabostima koji uspijeva učiniti nevjerojatne stvari”, izjavio je Fabio Celoni.

dylan dog izlozba

Foto: Press

Izložba je besplatna i otvorena do 15. listopada u prostorijama Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.


(Visited 463 times, 1 visits today)

Komentari