Vizart

Izložba„EL SHATT zbjeg u STRIPU” umjetnice Helene Klakočar u Galeriji Događanja

el shatt
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kao medij koji u našim krajevima živi preko stotinu godina, strip je sveprisutan u galerijskim prostorima, a da je pogodan za lirsko, apstraktno, autobiografsko pa i dokumentarno stvaralaštvo dokazuje izložba jedne od najaktivnijih strip autorica u Hrvatskoj.

Naime, u Galeriji Događanja otvorena je izložba Helene Klakočar pod nazivom „EL SHATT zbjeg u STRIPU”, koju je moguće razgledati do 21. studenog.

Temu izložbe, 14. studenog s počekom u 19:30 sati, popratit će projekcija istoproblemskog dokumentarnog filma Ivana Ramljaka „El Shatt – nacrt za utopiju”, a potom će uslijediti razgovor s redateljem, autoricom izložbe i muzeologinjom Petrom Matić motiviran migracijskim iskustvima u ratnom, postratnom i suvremenom kontekstu.

Obiteljsko iskustvo migracije kao inspiracija

Iz vlastitog stripa u formi dokumentarne reportaže nazvanog „El Shatt / fragmenti”, ova međunarodno priznata slikarica i crtačica stripova izdvaja upečatljive ulomke obrađujući kapitalnu temu spašavanje civilnog stanovništva Dalmacije preseljenjem u Egipat za Drugog svjetskog rata.

Motivirana obiteljskom poviješću autorica nadilazi suhoparnost dokumentaristike obogaćujući besprijekornu kompoziciju emocijama. Tako fokus s puste beživotne faktografije primijenjene na uniforme ili brodove pada u drugi plan pred živopisnim crtežima likova čiji jasno definirani pokreti, mijene mimike i natruhe govora vjerodostojno sugeriraju kako ih je sudbina iz prizora u prizor raznosila.

Premda je posrijedi povijesno i politički ozbiljna tema, k tome intimno bliska autorici, njezina naracija daleko je od melodramatične. Naprotiv, Klakočar bježi od interpretativne sterilnosti, a s ciljem zadržavanja prava na autentičnost poseže za humorom u dijalozima likova dajući im dušu i narativnu jednostavnost primjerenu prirodnom međuljudskom ophođenju, dok crno-bijelim tonovima i zadržavanjem činjenične strukture odaje poštovanje artefaktu prošlosti.

el shatt
Izvor: Press

Podsjetnik i kritika konteksta suvremenih migracija

Strip u kojem Klakorač suvereno djeluje već četrdesetak godini i ovom će prilikom dominantno obrađivati motive mora i migracije. Dok se u stripu „Nemirno more” bavila vlastitom sudbinom u periodu raspada Jugoslavije, a u „Zidu Mediterana” izvijestila o spašavanju afričkih izbjeglica od strane posade broda Andrija Mohorovičić u recentnom migrantskom valu, izložba „EL SHATT zbjeg u STRIPU” na dovitljiv će način, gotovo memoarskom tehnikom, rekonstruirati uvjete suživota i psihologiju rata te položaj pojedinca unutar zajednice komunističkog model naselja.

Također, autoričini ulomci stripa efikasan su način paralelnog pričanja i vizualizacije priče obrađene činjeničnim i iskustvenim predlošcima. Takva forma pridonosi razumijevanju uzročno-posljedičnih veza i povijesnih konteksta koji su oblikovali aktualne društvene odnose, a u vremenu kada migracije trendovski rastu potka su za kritičko promišljanje položaja čovjeka u odnosu na sudbinsku nepredvidivost.

Be social

Komentari