Istaknuto
08.05.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Godina se nastavlja lijepo glazbeno oblikovati. Travanj je bio emotivan, raznolik, bogat i zabavan, a nova Mjesečna doza popa eliminirat će mogući FOMO osjećaj.

06.05.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Inače sam etiketi višemanjezauvijek zamjerao reciklažu, ali čini se da ipak imaju još kojeg asa u rukavu.

Glazba

Izvještaj – Kraftwerk: Audiovizualni spektakl u pulskoj Areni

31.08.2018. Helena KezerićFoto: Borko Vukosav / Dimensions festival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Festivalska sezona još je u punom jeku, a svi festivalski nomadi u srijedu, 29. kolovoza uputili su se u Pulu na koncert otvorenja Dimensions festivala. U pulskom amfiteatru Kraftwerk je pripremio 3D koncert za sve ljubitelje syntha i elektronske glazbe. Za zagrijavanje publike prije koncerta bila su zadužena DJ imena Debora Ipekel, Nubya Garcia, Josey Rebelle i Nils Frahm. Nakon koncerta Kraftwerka publiku je rasplesao Moodymann.

Sudbina je htjela da na ovo koncertno događanje čiji je program otpočeo već u 19:00 sati pristignem tek netom prije nego što se Kraftwerk četvorka popela na pozornicu čarobnog pulskog amfiteatra. Sve je išlo po planu i programu, a neki od posjetitelja koji su ispoštovali događanje od samog početka potvrdili su kako nije bilo kašnjenja. Kraftwerk je točno u minutu započeo s projekcijama na ogromnom platnu iza pozornice. Zvuci otvorenja uz Numbers vizualno su podsjetili na Matrix. Na trećoj pjesmi mnogima se moglo učiniti da osjećaju neki Coldplay moment i to opravdano. Pjesmu Computer Love semplirali su u svom hitu Talk.

Posjetitelji čija je brojnost popunila tribine i stojeći koncertni prostor do pristojne, ali prohodne gužve, stavili su svoje 3D naočale i čekali da čarolija počne. Oni koji prate Kraftwerk i njihove nastupe jako dobro znaju da se od članova sastava ne može očekivati plesni krš i lom za sintićima, zapravo je suprotno. Četvorka je stajala nepomično poput šarenih čeličnih kipova za instrumentima. Skladno ukomponirani u vizualnu priču koja je pratila setlistu djelovali su kao da su upravo oni sami izvor boja, oblika, brojeva i projekcija koje su uslijedile tijekom cijelog koncerta. Glazbeni roboti s druge planete koji prenose poruku ljudima koji slušaju.

Foto: Daniel Kiršić / Dimensions festival

Zvuk je bio besprijekoran neovisno o mjestu stajanja, publika je bila dobro raspoložena i pozdravljala glasnim pljeskom rijetke pauze između pjesama. Kraj dvosatnog koncertapopratio  je glasan bis, a Moodymann je miksom elektronike i funky disco zvukova izmamio plesne pokrete koji su se sramežljivo nazirali za vrijeme Kraftwerka.

Subjektivno koncert mi je bio dosadnjikav i s premalo 3D animacija. Ipak je najavljen 3D koncert, a ne koncert s ponekom 3D animacijom. Obožavam Kraftwerk, ali osobno mi nisu koncertno atraktivni unatoč šarenilu svjetlosnih efekata i brojnih projekcija. Rado ih slušam u svom malom kutu, ali ako mi se ponovno pruži prilika otići na njihov koncert, vjerojatno ću je propustiti.

Objektivno gledano svaka stvar je bila na svom mjestu, organizacijski je sve djelovalo besprijekorno, a publika se dobro zabavljala. Požalila sam što sam se u četvrtak morala vratiti svom uredskom poslu jer bih vrlo rado popratila ostatak festivalskog programa. U mislima ostajem u Puli na Dimensionsu. Iako me koncert otvorenja nije oduševio, mislim da je to ipak dovoljno da kažem da je otvorenje Dimensions festivala bilo uspješno.

(Visited 191 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.800 out of 5)

Komentari