Glazba

Izvještaj – Kurve i Problemi obilježili utorak u Attacku

Foto: Facebook.com/kurvetine/problemspdx Edit: Helena Kezerić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com/kurvetine/problemspdx Edit: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Facebook.com/kurvetine/problemspdx
Edit: Helena Kezerić/Ziher.hr

Početak tjedna obilježila je punk rock ružiona u prepunom Medikinom Attacku, metalac oduševljen Kurvama i Problemima i draga lica, koja su svojom pojavom stavila točku na i vrhunske svirke.

Utorak. Ono što dolazi nakon najomraženijeg dana u tjednu, dana za koji mnogi tvrde da im ruši koncepciju veselog početka. Osobno nemam ništa protiv ponedjeljka, ali dolaskom utorka mi je već lakše jer znam da je vikend skoro pred vratima. Srijede više nisu dosadne kao prije, a četvrtak se pozdravlja u stilu Miše Kovača na koncertu, raširenih ruku. Utorak iza naših ramena ostati će obilježen sukobom dva punk rock titana. Možda će netko imati problema s terminom, koji sam upotrijebila, no objasnit ću se. Grupu P.R.O.B.L.E.M.S. definitivno možemo tako nazvati, njeni članovi broje godove i godove iskustva, svojevrsni su veterani scene garažnog punk rocka. Kurve su jučer pokazale vješto pariranje starim iskusnjarama. Nisu dopustili da se osjeti generacijski jaz i malobrojnije iskustvo, koje drže u rukavu. Svojim nastupom izjednačili su se sa Amerikancima i izvukli utorku osmijeh na lice.

Foto: Helena kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena kezerić/Ziher.hr

Početak programa bio je predviđen u 21:00,no kako to sve biva, u to vrijeme se tek obavljala tonska. Slobodnih pola sata kasnije, Kurve su zauzele pozornicu u ugodno popunjenom Attacku. Smatram da ih više nije potrebno predstavljati, ova zagrebačka punk rock petorka poznata je po upečatljivim i energičnim nastupima i podizanju ljestvice iz svirke u svirku. Publiku su ispunili vjerni fanovi, ali i popriličan broj novih lica, koja su s oduševljenjem iščekivala svaku novu pjesmu. Kurve su svoj nastup posvetile Njecu, koji se u to vijeme bavio čitanjem romana na Savskoj. Dečki su predstavili i novi materijal, koji posjeduje žestinu, koja obitava i na zadnjem EP-u, no odiše drugačijom energijom. Trgaj Stranice ostavila je najveći utisak na euforičnu gomilu. Nisam doduše sigurna da li je vokal Vito bio bolestan, jer se jedva držao na nogama, ili je koja piva previše pridonijela tome. Što se tiče same izvedbe, bila je besprijekorna, žestoko šamaranje gitarskim dionicama još uvijek mi zvoni u glavi.

Nekih desetak minuta nakon Kurvi, nastupaju Problemi, to jest P.R.O.B.L.E.M.S. iz Portlanda. Svi smo ih od milja preveli istog trena. Izrazito pristupačni i susretljivi članovi benda za vrijeme nastupa navlače masku moćnih ratnika, koji plove valovima garažnog punk rocka. Sirov, bučan, zarazno energičan zvuk odjekivao je Pierottijevom. Prostor Attacka bio je vidljivo popunjeniji, a u publici su se mogli vidjeti ljubitelji njihove glazbe vrlo različitih dobnih skupina, što nije ništa čudno, ali ugodno iznenađuje. Glasna odobravanja nakon svake pjesme i divljački pogovi, u kojima su sudjelovale i pripadnice nježnijeg spola, obilježili su koncert.

Foto: Facebook.com/minie.jelena
Foto: Facebook.com/minie.jelena

Moram priznati da bend nisam slušala u svoje slobodno vrijeme, infomirala sam se prije odlaska na event, da ne budem kao kruška pod stablom jabuke. Žanr mi nije stran, volim bučan punk rock, no svirka Problema je nadmašila sva očekivanja koja su se mogla sakriti u mojoj glavi. Oni su bend koji bi svaki put radije slušala uživo jer nema te energije koja bi se mogla pretočiti u snimku, ma kako kvalitetna bila. To se jednostavno treba osjetiti. Bis, koji je izmolila publika, Problemi su nagradili na svoj način, podigli su atmosferu za nekoliko stupnjeva više, iako su mnogi prisutni mislili da je do tada sve već bilo na vrhuncu. Vokal benda je nošen po publici, a izvedbu zadnje pjesme završio je u visećem položaju, sa instalacija na plafonu. Neprocjenjivo.

Jučerašnjom svirkom potvrđeni su stihovi pjesme Ljupke Dimitrovske, Godine Nisu Važne. Problemi su pokazali da posjeduju duh i fizičku spremnost mladića u naponu snage. Imali smo prilike slušati dvije odlične grupe, jedna je već poznata i za vratom ima pozamašan broj odrađenih koncerata duž cijelog svijeta, a za drugu neće iznenaditi ako se uzdigne na razinu prve, ima sve predispozicije. I Kurve i P.R.O.B.L.E.M.S. su jučer stekli nove obožavatelje, a utorak je kao dan oduševio.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari