novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Izvještaj – Manntra i Siddharta: Priča o velikom slovenskom divu i iritantnoj umaškoj rosulji

Foto: Sanja Matić/Perun.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

U četvrtak nam je Tvornica Kulture u pregrađenom velikom pogonu pripremila industrial rock večer ugostivši Slovence Siddhartu koji su nas ugodno iznenadili izvevši svoj novi singl Strele V Maju s Damirom Urbanom. Podršku im je svojim nastupom pružio naš industrial folk metal bend Manntra iz Umaga i tu započinju moje malene glavobolje.

Generalne zamjerke na organizaciju događaja nemam. Nekako sam navikla da, ako nije riječ o velikom svjetskom glazbenom imenu, koncert kasni bez pardona i svima je to u redu. Ipak sam se u sebi nadala da će se satnice držati k’o pijan plota, ali nada je kraljica noći, a kraljice noći vole podmuklo i na prevaru oduljiti sve što se oduljiti da.

Manntra je sa svojim nastupom započela četrdesetak minuta kasnije od predviđenog. Način na koji su se dečki popeli na pozornicu i vrlo reprezentativan izgled s odličnom ‘kostimografijom’ i bijelom prašinom kao rekvizitom za vrijeme prve pjesme dao je naslutiti da nas čeka nešto vrlo posebno. Pogrešno, pogrešno. Sjećam se kako smo svi bili impresionirani Manntrom kad je izašao singl Kiša. Cijeli taj koncept industrial folk metal benda bio mi je jako privlačan jer barem u našim narodnim običajima i usmenoj predaji postoji ta jedna neiscrpna struja inspiracije primjenjiva na sva polja umjetnosti. Moje su fascinacije tijekom djelovanja Manntre ostale na Kiši.

Znatiželja mi se prilikom početnog prizora koncerta rasplamsala i ponadala sam se da će me svirkom uživo privući na obožavanje još ponekog od singlova koje su imali na repertoaru te večeri. To se nije dogodilo. Pitat ćete zašto, a ja ću poželjeti potisnuti nelagodne ispade frontmena koji očito od veličine svog ega nije vidio dalje od ruba pozornice, a u glavi si je vrtio film u kojem je on glavna i jedina zvijezda Manntravella festivala. Jedno je biti zahvalan publici i okupljenima na reakciji i skandiranju, a drugo zahvaljivati se i lažno laskati publici prije nego što je uopće uspjela odreagirati. Trideset pet minuta svirke obilježile su pjesme poput Vila, Mornar, Bijeli Prah i Put koje bi radije, ako već moram, slušala putem nekog medija nego uživo. Bis koji se nije trebao dogoditi, jer ga nitko nije tražio, ipak se dogodio i nagnao me na razmišljanje zna li frontmen Marko uopće kako izgleda kad publika moli bis. Da se razumijemo, ovo je mogao biti vrhunski uvod u nastup Siddarthe i zato sam ovako razočarana. Razočarana sam jer je Manntra izgledala kao svjetski bend, imala je dobru ideju s tim brašnjavim rekvizitima, zvuk je bio odličan i moglo se to u nekim drugim okolnostima odraditi puno ugodnije i s bar nešto manje krivo otpjevanih tonova.

Foto: Sanja Matić/Perun.hr
Foto: Sanja Matić/Perun.hr

Frontmen ima odlične predispozicije za zabavljanje i animiranje publike koja je zainteresirana, ali prvo se ta zainteresiranost treba dogoditi. Obožavanje publike se treba znati zaslužiti i nakon toga treba se održavati. Odnos publike i benda je vrlo uzajaman i nije puno drugačiji od odnosa s boljom polovicom. Pa na kraju krajeva, brojna i zadovoljan publika je bolja polovica jednog uspješnog benda. Ovakvim ponašanjem frontmen je iza leđa benda ostavio nezgrapan nastup. Možda Manntri ne trebaju novi bubnjar i basist, možda im treba novi pjevač.

Nakon što sam ovim ukorom na sebe navukla gnjev Istre i okolice mogu nastaviti dalje o zvijezdama večeri. Slovenija bi Hrvatima trebala biti uzor u mnogim stvarima, tako mislim da Manntra kao još uvijek zelen bend može jako puno naučiti od iskusne Siddharte. Sredinom svoje tinejdžerske faze zaljubila sam se u pjesmu Napoj. Da nakon te pjesme Siddharta nije napravila ništa novo, svejedno bi ih i dalje voljela. To je onaj efekt koji pjesma izazove u slušatelju, kupi te nepovratno. Godine su prolazile a rekordi se rušili. Siddharta je izrasla u divovsku mašinu koja radi punom parom.

Foto: Sanja Matić/Perun.hr
Foto: Sanja Matić/Perun.hr

Petorka je skromno izašla na pozornicu i pozdravila okupljene u ugodno popunjenom broju, no ako uzmemo u obzir da je dio publike potegao iz Slovenije da prisustvuje koncertu zapitala sam se gdje su ostali? Zašto nema više ljudi? Pjevač i gitarist Tomi najavio je nepuna dva sata rock and rolla i putovanje je počelo. Žestok početak uz Volk Q Ovce i Premladi Smo, koji ima bas dionicu po mom guštu, vodili su k sredini koja se koncentrirala većinom na hitove s albuma “Rh” presječene singlovima s “Infre” i “Ultre”. Kroz dva sata svirke zaključila sam kako bi mi svaki put bilo puno draže uživo slušati pojedine pjesme u live aranžmanima baš kao što je JapanJapan i Napoj pred kraj i B Mashina na početku definitivno su bili trenuci za izdvojiti tijekom ovog besprijekornog koncerta.

Gostovanje Urbana na Strelama V Maju dodatno je podiglo atmosferu. Sad već stvarno mislim da Urban ne može napraviti lošu pjesmu. Također mislim da je njegova pojava dovoljno snažna da, pa makar i na te tri minute izazove efekt Veni, vidi, vici. Kad netko toliko snažno utjelovljuje nešto što radi, riječi nisu potrebne. Tako je Urban negdje na sredini koncerta došao, otpjevao i otišao. Jednostavno, a snažno. Siddharta je nastavila s repertoarom, publika je na prve taktove pjesama skandirala te glasnim pjevanjem izazivala oduševljenje na licima članova benda. Pjesma Napoj je izazvala eksplozivniji kraj s pravim bisom od još pola sata svirke. Za kraj smo čuli novi singl Ledena, onda Piknik te divnu produljenu verziju pjesme Na Soncu i singl s prvog albuma – Le Marvica. Osim cjelokupnog odličnog zvuka benda, lijepo je bilo slušati Tomijev snažan vokal u potpunoj kontroli, a gospodin Tomaž ima moje divljenje zbog svog udjela na klavijaturama.

Užitak je bio svjedočiti ovom koncertu Siddharte. Na trenutke sam poželjela biti na onom stadionu u Bežigradu 2003. godine. Iskreno se nadam da ćemo ih još pokoji put moći uhvatiti u Hrvatskoj. Siddharta je tijekom godina izrasla u kalibar benda koji priređuje spektakle. Šteta je to propustiti.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari