Glazba

Izvještaj: Retro rock večer u Tvornici kulture uz Otrovnu Kristinu

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Za vrijeme kišnog maratona na ulicama grada najljepše je ostati kod kuće, no ukoliko ste to učinili ove subote, a sasvim slučajno volite beskompromisan retro rock and roll – šteta za vas. Savršen uvod u subotnju večer zaista se mogao doživjeti jučer u prepunom Malom pogonu zagrebačke Tvornice kulture. Okupljanje u svrhu promocije prvog istoimenog albuma rock tria Otrovna Kristina nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Otrovna Kristina novo je ime hrvatskog alternativnog zvjezdanog neba. Neosporivo glazbeno iskustvo i talent ovog moćnog tria upravo je jedan od razloga zašto se već u ovako ranom stadiju usudim proglasiti ih super grupom. Osim što su jučerašnjom promocijom izvrsnog albuma potvrdili šuškanja da se ovdje radi o bendu kojem predstoji svijetla budućnost, oduševili su svojim opusom iz kojeg se jasno vidi prodiranje u etapu hard rocka zbog koje ga i danas volimo.

Kao dijete bila sam blagoslovljena ocem koji i danas sluša izrazito kvalitetnu glazbu i koji je utjecao na moje glazbene izbore tijekom godina odrastanja. Devedeset posto kvalitetnih, pravih rock imena koja i danas slušam upravo sam otkrila preko svog oca. Slušanje gramofonskih ploča i pričanje o glazbi pretvorilo se u slatku rutinu mog odrastanja i glazbenog sazrijevanja. Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep, Pink Floyd i nekolicina drugih bili bi odgovor na pitanje kako je započela moja glazbena pustolovina. A gdje je tu Otrovna Kristina? E pa svugdje. Koncept zvuka benda Otrovna Kristina sastoji se u prodiranju u neke prošle rock and roll svjetove. Baš one kojih su dio bili gore spomenuti glazbeni velikani.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Otkrila sam Otrovnu Kristinu dosta rano. Još tada nije bilo nikakvih najava, članaka, intervjua, vijesti ili objašnjenja o potencijalnoj novoj grupi, a tri pjesme koje je sadržavao YouTube svojim su coverom i izrazito autentičnim hard rock zvukom mogle zavarati svakoga. Sjećam se da sam Sa Svima Si Bila, Vrata Moći i Poljubi Me U Treće Oko s oduševljenjem slušala danima bez prestanka. Kasnije sam nabasala i na Ljubav Je Bol. Nakon intenzivnog raspitivanja, došla sam do informacije kako se radi o novom imenu alternativne glazbene scene, no ništa više. Opskurnosti i misterija ostali su imidž benda usprkos očekivanjima šire javnosti.

Nema smisla raspravljati o tome kako je tko odsvirao koju dionicu. Zvuk je bio pun, intenzivan, na momente i stonerskog ugođaja, a članovi benda su vrhunski glazbenici. Otrovna Kristina ima jedno od najboljih izdanja godine, u to sam sigurna. Zvukom koji također budi asocijaciju na Korni Grupu, Time i Smak izrazito veseli. Odličan prvi koncert je odrađen, rekla bih da je u budućnosti potrebna samo još pokoja utakmica u nogama da se stekne onaj osjećaj potpune sigurnosti.

Da se ovdje zaista radi isključivo o kvalitetnoj glazbi svakako je potvrdila jučerašnja promocija albuma koji između deset glazbenih brojeva nema slabu točku. Nema politike, nema provokativnih komentara, svi oni koji su htjeli čuti pljuvanje po domaćoj glazbenoj sceni nisu trebali ni dolaziti. Jučer smo mogli čuti samo odličnu glazbu. Zar to nije dovoljno?

 

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari