Glazba

Izvještaj – Satriani pokazao Tvornici da je unstoppable momentum!

Foto: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

U srijedu navečer, 22. svibnja,  Tvornicu je posjetio jedan od najboljih virtuoza na gitari, Joe “Satch” Satriani.  Zadnji put Satriani nas je posjetio u Opatiji na Ljetnoj pozornici 2006. godine. Ove godine nešto sjevernije, u Tvornici kulture ovaj vele-majstor započeo je gitaranje. Veliki pogon bio je krcat toliko da nije bilo prostora za ‘još jednog posjetitelja više’. Bez obzira na blagu pretrpanost činilo se da nitko ne obraća pozornost na to.

Satriani je svirao i stare i nove pjesme te predstavio novi album “Unstoppable Momentum”. Upravo po ovacijama publike čini se da će album, kao i ostali dosada, imati velikog uspjeha. Veliki pogon zabljesnuo je kada je Satch zasvirao svoje najveće hitove. Međutim, osjećaj najveće euforije i entuzijazma pokupila je dobra stara “Always with me, always with you” iz davne 1988. Možda ne toliko vidljivo sa slike, no s obzirom da sam stajala u sredini Tvornice, nije bilo teško zamjetiti da je ženski rod bio u manjini.

Pokazao je Satch i kako se svira zubima, a podijelio je publici i pokoju trzalicu. Nismo ulovili niti jednu, ali više nam je bilo žao što nam u ruke nije došla ona znojna majica koju je Joe dobio za poklon od nekog fana. Šalu na stranu, Joe je promijenio i nekoliko gitara kako to i inače biva na njegovim koncertima. Vele-majstor je pokazao svoje umijeće soliranja i savršenstvo legato i tapping tehnike.

Odsvirao je skoro 20 pjesama i napustio binu, ali publici to nije bilo dovoljno. Uzvici “We want more”  vratili su Satcha i bend natrag na binu gdje je ‘udario’ po još par ‘komada’ i uključio publiku da ga s uzvicima prati tijekom sviranja. Po završetku koncerta po facama se primjetilo da je publika zadovoljna uz pokoje komentare kako je nedostajalo više starih ‘stvari’. Kada po strani maknemo ‘tehnikalije’ i preferencije od prvijenca – Not of This Earth preko Surfing with the Alien, Dreaminga, Flyinga pa sve do broja 12. Professora Satchafunkilusa Satriani s razlogom ima 14 nominacija za nagradu Grammy Awardsa. Inspiracija mnogim ljubiteljima dobrog zvuka i električne gitare, Joe je bio i uzor velikim umjetnicima koje je iznjedrila ljubav prema glazbi – od Kirka Hammeta  iz Metallice pa do Stevea Vaia.

U trenucima kada nam je kulminacija današnje glazbe ipak Youtube nadrealno je vidjevši kako ljudi uživaju u živim svirkama. Jer iako Satriani nema glazbenu pratnju, ‘pjevanja’ nije nedostajalo.

Be social

Komentari