Glazba

Izvještaj – Urban & 4 (Tvornica kulture): Kuća koju je sagradio Damir

urban
Foto: Vedran Metelko/Ravno do dna
Vrijeme čitanja: 4 minute

Urban i Četvorka na dva su dana (8. i 9. prosinca) okupirali zagrebačku Tvornicu kulture. Pokazali su i dokazali da nije nikakav problem sveukupno skupiti više od četiri tisuće ljudi, održati fantastičan nastup trajanja dužeg od dva sata – barem u subotu – te podsjetiti da se nešto i radi, tri nove pjesme našle su se na repertoaru, a ostatak nam je ionako već bio dobro poznat. Petak je bio rasprodan, a subota vrlo moguće popunjena do 99% kapaciteta s obzirom na gužvu kako se bližio konačan sat.

Urban je uvijek aktualan, u svim zamislivim smjerovima, pa je tako tijekom koncerta priznao da prati emisiju Gospodin savršeni, podsjetio nas na riječke kvartove preko članova Četvorke, a autora ovih redaka uhvatio (ne)spremnog kad je trebalo podići ruku na pitanje: „Tko je ovdje iz Rijeke?“. Naravno, ako si s gradom u kvarnerskom zaljevu jednom povezan, konci, užad i čvorovi ne pucaju samo tako. Nego šta da ima Riječana.

urban
Foto: Vedran Metelko/Ravno do dna

Muškarci, žena i dijete

Rijeka je poseban lajtmotiv jer u Urbanove stihove, koji nemaju svjesnu povezanost s gradom, ipak čine refleksiju svega što mu se tamo osobno odvijalo. Je li to običan podsjetnik na devedesete i fazu s Lauferom, “Ženu dijete”, “Kunderu” koji je sniman u izolaciji blizu Žumberka (podsvjesno vukući iskustva iz grada), sve je to Damir Urban ujedinjen u svojoj specifičnosti koju s lakoćom prenosi do Zagreba pa kao iz šale hipnotizira glasom i stasom tisuće ljubitelja nekog drugačijeg neba.

Uz intro prebacili smo se u Samo, kako ju je samo iskopao iz “Žena dijete”, da bi prešli na još jače Odlučio sam da te volim i Ruke. Pjevanja i skandiranja, voli li Zagreb više bend ili bend Zagreb, nije se moglo precizno razaznati, a omiljena mi Kundera nije mogla biti bolja uz gitarističku provokaciju Luke Tomana prije nego što sjedne stih: „Jedan atom šaljem…“.

urban
Foto: Vedran Metelko/Ravno do dna

“…u tintu Urbana”

Nastavilo se uz više-manje provjeren set od Ako se napijem do smrti, Glas jeka i Magnet, da bi na red došao posve novi dio sastavljen od radnih pjesama – Ocean, Parlov i Iskra. Ako bude viška peglanja i prekovremenih sati, bilo bi lijepo da u ovom desetljeću slušamo novi album na kojem će se one nalaziti. Time bi i Urban & 4 zaokružili fantastično razdoblje od “Kundere” preko “Mamuta” pa do tog novog, još neimenovanog djela koje bi po svemu sudeći trebao sačinjavati navedeni trojac songova + Kuću sjećanja.

Od završetka ‘novog’ dijela, dolazi faza u kojoj žmireći osjećamo gdje se nalazi pozornica, a već pomalo dosadna Moja voda, pjeva se sama od sebe. Priđi mi bliže vjerojatno će za desetak godina predstavljati isti takav neuništivi spomenik, a Nebo je bezvremenska, svakim izvođenjem drugačija i nadograđena pa i uvijek aktualna, baš kao i Damir s početka priče o ”Gospodinu savršenom”.

urban
Foto: Vedran Metelko/Ravno do dna

Aktualne pjesme postaju klasici

I dok je tako bend držao publiku na dlanu, šetao ih pa što bude, teško emotivno gaženje u najpozitivnijem mogućem smislu dobili smo na bisu. Istina, prije njega slušali smo klasike poput Mjesto za mene i Male trube, ali s Kućom sjećanja na bisu pokazalo se kako Urban zna ubosti za sve vijeke vjekova. Kuća je izašla u ožujku ove godine, a već sad ulazi toliko prirodno u repertoar, opus glazbenika i benda, da se moramo zapitati kako i s kakvom lakoćom Riječanin iz sebe izvlači tolike dubine. Vještina nastajanja pjesama zasigurno bi bilo zanimljivo predavanje.

Iz pepela su se još nazirali tragovi dima, a bend nas je pomalo iznenadio s Black Tattoo s mnogima omiljenog albuma. Dvadeset godina nije malo razdoblje, Urban to možda i najbolje zna na svojoj koži, ali ovo je još jedna od onih pjesama koje te vraćaju i vraćaju, a kao glazbenik ne možeš pobjeći od svojih remek-djela. Fantastično i inspirativno za kraj i Kornjaču, uz drugi bis koji je morao doći s Astronautom jer su ljudi zaista bili glasni i željni svaki svojih favorita. Moram se zapitati koliko bi koncert trajao da bi ispunjavao pojedinačne želje s obzirom na to da se od ‘većih’ pjesama nije sviralo Kasno je za ljubav, Svijet za nas, Dirigent

urban
Foto: Tamara Jančić/Ziher.hr

Odgoj za sva vremena

Na početku koncerta Urban je bio iznimno pričljiv kako i priliči jer komunikacija je nešto što nasušno fali današnjem društvu, a frontmeni bendova, koji se često zapletu u svojim pripremljenim frazama, da ne spominjemo. U jednom od svojih obraćanja između pjesama spomenuo je i obratio se djevojčici kojoj je ovo bio prvi koncert. Koliko je samo malo stvari potrebno za dobar odgoj. Nakon ovog doživljaja i iskustva, roditelji djevojčice mogu biti sigurni u nekoliko stvari. Prva je osigurani glazbeni ukus, drugi empatija, a treći želja za znanjem, učenjem i novim spoznajama. Osigurao Damir Urban & 4.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari